Dimarts, 19 de Març de 2024

'Som buscadors de tresors'

El reusenc Joan Carles Llop lidera el Col·lectors club, entitat que reuneix col·leccionistes d'arreu

15 de Febrer de 2018, per Text: Marc Busquets/ Fotografies: Adrià Díaz/ Marc Busquets
  • Llop, Flores i Biosca, a la seu de Col·lectors club

    Marc Busquets

  • Adrià Díaz Bages

  • Adrià Díaz Bages

  • Adrià Díaz Bages

  • Adrià Díaz Bages

  • Marc Busquets

  • Marc Busquets

  • Adrià Díaz Bages

  • Adrià Díaz Bages

Tot just fa uns quatre mesos que a Reus hi ha obert un temple per als col·leccionistes de la ciutat i de la resta del territori. És la seu del col·lectiu Col·lectors club, liderat per Joan Carles Llop, en què hi ha exposades autèntiques relíquies i que acull reunions en què els seus socis poden fer tot tipus d'intercanvis. "Jo no m'hi poso. Simplement els facilito que puguin trobar-se i canviar-se les peces que vulguin", explica aquest. Amb llarga trajectòria al sector immobiliari, "vaig aprofitar que tenia aquest local ple de pols" i l'ha acabat convertint en un racó d'història reusenca, ja que a les vitrines hi amaga més d'una joia ganxeta

L'experiència a l'AJJRR

Ara per ara, Col·lectors club té una desena aproximada de socis. "Faig una prova. Els dos primers mesos són gratuïts, és a dir, que no es paga cap quota", amb l'objectiu que tinguin prou temps per conèixer la dinàmica del club. "A partir del tercer mes es paguen 10 euros per trimestre", detalla Llop, que a més apunta que "aquí al local només hi tinc una part de totes les meves col·leccions". Amb tot, entre socis ja confirmats, els que s'ho estan rumiant i altres casos, ben bé una trentena de persones passen sovint per la seu, ubicada al carrer de Sant Jaume. 

Al seu costat, el vicepresident del club, Eugeni Biosca, detalla algunes de les seves "moltes" col·leccions. La principal és la de plaques de cava, formada per "més de 20.000 unitats" i que va començar l'any 1995. Una altra de les destacades és de sobres de sucre. En aquest cas, exposa, "en tinc uns quants milers". En aquest sentit, Biosca assenyala que "a Reus hi ha el cas de Brasilia, que entre els 70 i els 80" va editar sèries col·leccionables que "van molt buscades, actualment". A banda, la mà dreta de Llop també té un bon recull de sobres de te, embolcalls de xocolatina i logotips de Google (el cercador els canvia, posem per cas, quan se celebra un dia internacional en alguna matèria). 

És quan arriba el cap de setmana que a Collectors club hi ha més activitat. "Fem una mica de lloc al fons del local (mostra tot assenyalant un espai en què hi ha una gran taula) i s'hi posen tots, amb les seves capses i arxivadors", detalla altre cop Llop. A banda, també preparen altres trobades. De fet, en tenen una de prevista de cara al proper 24 de febrer, feta amb el suport de l'Associació de jugadors i jugadores de rol de Reus (AJJRR), entitat de la qual Llop en va ser membre fundador un quart de segle enrere. "Allò va ser una gran experiència, en especial perquè tot el que hi vaig aprendre m'ha servit ara per començar aquest club des de zero", afirma. 

Entre llaunes de coca-cola i ninots de Famobil

Als prestatges de la seu hi ha tot tipus d'objectius. Ràdios, tocadiscos, revistes i llibres, llaunes de coca-cola de totes bandes i èpoques, i ninots de Famobil. "Els més joves ja heu conegut els Playmobil, però els Famobil són d'abans, i van buscats perquè ja no se'n fan", revela el col·leccionista. Les joguines de Lego també tenen molts adeptes, segons Llop, "tot i que això del col·leccionisme és un món ben peculiar". I és qualsevol cosa és col·leccionable, diu. "A casa tots hi tenim objectes que possiblement són dignes de ser col·leccionats. El problema és que de vegades ens desfem de coses que tenen un gran valor, però no ho sabem", raona. 

Amb Llop i Biosca, Anna Flores és una altra de les impulsores del club reusenc. En el seu cas, col·lecciona calendaris de butxaca des de ben petita. "En dec tenir milers, sí", explica. Del barri del Carme "de tota la vida, com Biosca, recorda que l'afició li ve de l'època escolar, "quan amb una amiga anàvem per les botigues del barri demanant els calendaris", diu. La joia de la corona és un exemplar dedicat a la pel·lícula 'El milagro de Fátima', un regal arribat d'Andorra el 1953 de la mà del seu pare. De punts de llibre, a més, que també n'aplega, en té "uns 1.500". "Els té en capses de sabates!", es queixa tot fent broma Biosca, per a qui "el col·leccionisme té molt a veure amb l'ordre". Ella, però, es defensa tot assegurant que "en el meu caos també hi ha ordre". 

I què mou, un col·leccionista? "La nostàlgia", respon Llop decidit. "Mira, jo vaig començar a col·leccionar als 13 anys, i des de llavors no he parat. I és bonic, molt bonic, recuperar coses d'aquells anys", manifesta. De fet, apunta, poques coses més emocionants hi ha que descobrir una nova peça inèdita. "En el fons, som buscadors de tresors", rebla. I els tresors, de vegades, són autèntiques rareres. L'exposició del local, posem per cas, en té una de ben reusenca. Es tracta d'una cartera de pell, que té força anys, i en què hi ha dibuixat el campanar de la Prioral. "Oi que no t'ho esperaves, això?", pregunta. No pas. A banda, també hi ha una safata plena de xapes de refrescos, entre les quals unes quantes de Plim. El reusenquisme també es col·lecciona.  

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

col·lectors club reusdigital col·leccionisme reus
col·lectors club reusdigital col·leccionisme reus
col·lectors club reusdigital col·leccionisme reus
col·lectors club reusdigital col·leccionisme reus
col·lectors club reusdigital col·leccionisme reus
col·lectors club reusdigital col·leccionisme reus
col·lectors club reusdigital col·leccionisme reus
col·lectors club reusdigital col·leccionisme reus

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Anton Joan Carricondo  15 de Febrer de 2018

Era necessari per a Reus!

Molts reusencs de fet i de cor han preservat el mon del col·leccionisme de forma desinteressada, amb despeses importants que donen suport a la història local i mundial. Sempre han mancat suports oficials però la fermesa segueix. Ara cal aconseguir que els joves segueixin el ritme. Enhorabona. Ens coneixerem aviat.