Dijous, 28 de Març de 2024

Teresa Jordà, sobre la crisi de l’avellana: 'No permetrem que aquest sector s’enfonsi'

El 20 de novembre es presentarà el pla estratègic de valorització del sector a la Taula Agrària de la Fruita Seca

29 d'Octubre de 2018, per Redacció/ACN
  • La consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, amb una ponsètia a les mans, durant una visita a l’Institut d’Horticultura i Jardineria de Reus.

    ACN

La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, ha assegurat aquest dilluns que el Govern no permetrà que el sector de l’avellana “s’enfonsi” i s’ha compromès a seguir treballant al costat del sector, de les organitzacions agràries i dels investigadors “perquè aquest sector clau remunti”. Durant una visita a Reus, la consellera ha recordat que el grup de treball engegat fa dos anys -liderat pel DARP i amb experts i representants del sector- ha elaborat el Pla Estratègic de Valorització de l’Avellana, que es presentarà el 20 de novembre a la Taula Agrària de la Fruita Seca que es farà a Tarragona. Jordà ha admès que les ajudes al sector estan “extremadament devaluades” i que seguiran reclamant millores al Ministeri.

La consellera ha avançat que el pla estratègic constata les debilitats internes del sector, la qual cosa fa que se l’hagi “d’empoderar” molt més perquè ara, ha dit, està “deprimit” i cal capgirar aquesta tendència. Segons Jordà, aquest treball obre un ampli ventall de possibilitats com ara treballar encara més l’Observatori de Preus, aprofitar “el petit relleu generacional que ara comença a despuntar” i ajudar-se de l’Institut Català de Finances (ICF), i seguir treballant per millorar les ajudes al sector, que estan “extremadament devaluades”. En aquest sentit, Jordà ha insistit que fa temps que les exigeixen i que seguiran fent-ho “sense por”.

La consellera ha subratllat que l’avellana que es produeix a Catalunya és “d’extrema qualitat” i que cal posar-la en valor tal com s’ha fet amb el vi, per exemple. En aquest sentit, la marca de la Denominació Origen Protegida (DOP) Avellana de Reus hi té reservat un paper clau i també es pretén incentivar un major consum. . “No pot ser que el 80% d’avellana s’acabi convertint en pasta per fer altres productes, perquè per si sola té un potencial increïble”, ha defensat.

El grup de treball ha permès iniciar estudis sobre els problemes de qualitat de l’avellana -com ara la taca blanca i la caiguda prematura- i incorporar els preus de comercialització de la fruita seca dins l’Observatori de Preus Agroalimentaris de Catalunya.

Jordà ha constatat que aquest 2018 ha estat un any “nefast” per al sector de l’avellana. Els sindicats han xifrat la davallada de producció en un 60% i les pèrdues en uns 10 milions d’euros. La consellera ha recordat que aquest és un sector que “sempre pateix” perquè depèn de la producció i la comercialització de Turquia, de la devaluació de la lira turca i es veu afectat pel mal temps com el d’aquest setembre passat.

A més, Jordà ha assenyalat que també hi ha altres problemes com el relleu generacional i la reducció progressiva de la superfície de conreu. Així, si el 1985 hi havia unes 35.000 hectàrees d’avellaners, bàsicament al Camp de Tarragona, ara en són 9.000 i se’n perd una mitjana de 100 hectàrees cada any.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics