Dissabte, 20 d'Abril de 2024

Teresa Pallarès: 'Les eleccions del 21-D són molt importants per decidir entre la democràcia i l'article 155'

Assegura que cal exhaurir totes les vies amb l'Estat espanyol per instaurar l'estat propi i 'partir del diàleg per entendre'ns'

18 de Desembre de 2017, per Josep Gallofré
  • Teresa Pallarès, a la plaça de Prim de Reus

    Josep Gallofré

Teresa Pallarès (Marçà, 1964) és la número 2 de la llista de JxCat a Tarragona i és més que probable que tingui representació parlamentària. Ha estat regidora del PSC a l'Ajuntament de Reus (2003-2008), subdelegada del govern a la demarcació (2008-10) i directora general de l'AEQT fins el passat novembre. Ara, agafa amb moltes ganes aquest nou repte al costat de Carles Puigdemont i assegura que la seva trucada va ser la que la va convèncer. Per Pallarès, que coneix molt bé el territori, aquestes eleccions del 21-D són "importantíssimes" per tal de decidir "entre la democràcia i l'article 155". A més, és partidària del diàleg amb l'Estat espanyol per tal de proclamar l'estat propi. 

Com una persona vinculada històricament al PSC va en una llista hereva de Convergència?

El primer que vull dir és que fa 6 anys que no era militant del PSC. Els temps evolucionen i les circumstàncies són unes altres i les persones som lliures de prendre  les nostres decisions. En aquest moment estava clara una postura de treball de país. Jo que vaig poder treballar a la subdelegació del govern i vaig poder veure com  molts projectes de fa 10 anys estan aturats actualment. Això va ser un dels temes que em van fer decidir, o considerar-ho, si és que vaig tenir temps de fer-ho.

Quin va ser el paper de Carles Puigdemont en la seva decisió?

La trucada del president és contundent. No t'esperes que sigui ell en persona qui et faci la proposta. És anecdòtic però té un impacte important, tot i que hi ha més  raons. Durant aquests anys i des del meu punt de vista de ciutadana he fet política, com ha fet tothom atenent al que estava passant. Ha estat un procés.

Pel que fa a eleccions del 21-D, quin paper ha de tenir JxCat?

Evidentment, la nostra llista ha de ser la guanyadora de forma clara, perquè és la que porta el president legítim de Catalunya i l'ha de tornar al país. Dit això, és una llista que s'ha pogut construir des de la generositat de moltes persones que han fet un pas al costat, amb sensibilitats i sectors diferents que respon a la  militància ciutadana.

Eren partidaris d'una llist unitària?

Sí. Vam veure que un posicionament del vot del bloc sobiranista era possible. Malgrat tot, no ha estat possible i totes les opcions són respectables. El president va  prendre aquesta opció i no tinc res a dir.

Les enquestes donen ERC com a guanyadora de les eleccions, això tampoc seria dolent per vostès.

Les enquestes responen a intencions de vot, normalment, però com que aquestes eleccions no són normals i els fets es desencadenen cada dia fan canviar no només el vot  sinó els sentiments de les persones. És difícil calibrar el sentiment amb un vot i nosaltres treballem per ser la llista guanyadora.

Permeti'm que segueixi amb les enquestes. Diuen que Ciutadans estarà ben a prop d'ERC. Aixó podria significar pedres en el camí cap a la proclamació de la República?

Les urnes mai poder fer por a la democràcia. Els resultats de les eleccions diran cap a on ha d'anar el país i s'hauran d'acceptar de totes perquè és el que haurà  votat la gent de Catalunya. Hi ha diversos partits que treballen en una línia per construir eines per un estat propi i n'hi han tres que donen suport a l'article 155.  Per nosaltres, això és poc democràtic però hem d'esperar els resultats de les urnes.

El bloc constitucionalista diu que ara mateix Catalunya està separada en 2...

És la idea que han volgut tirar endavant, de fraccionar-nos. Crec que amb un resultat legítim a les urnes podrem decidir quin ha de ser el nostre futur.

Aquestes eleccions són la continuïtat del treball del 27 de setembre?

El 155 ha estat una suspensió absoluta de les institucions i un segrest de la feina del govern, aturada amb més de 25 lleis al Tribunal Constitucional, algunes d'elles  de caràcter social importantíssim. Tot està aturat. L'acció de govern no s'hauria acabat, estaríem governant i fent els deures. Durant aquests mesos no només s'ha  parlat del procés com insisteixen PSC, PP i Ciutadans.

Més enllà del 155, considera que a partir del 21-D es desencallarà tot plegat?

El que té sentit és que es reconeguin els resultats de les eleccions. Si aquestes són les que esperem, continuarem l'acció de govern com no pot ser d'altra manera. És  important la crida a votar i que la gent es posicioni. Són unes eleccions importantíssimes per decidir entre la democràcia i l'article 155.

Com vol fer el camí cap a la república JxCat?

Hem de partir del diàleg i entendre'ns. Hi haurà un mandat i s'han d'exhaurir totes les vies. Hi han temes que s'han d'acordar i a partir d'aquí buscar els instruments  per instaurar l'estat oropi. Només demanem ser lliures i poder fer la feina que el mandat de les eleccions ens encomani.

Es refereix a diàleg amb l'Estat espanyol?

S'ha d'anar cap aquest camí.

Pot existir?

Insiteixo, hem d'exhaurir totes les vies. Després d'unes eleccions que no hem convocat a Catalunya és el moment en què s'han de començar a fer les coses amb solidesa i  Madrid ha de veure que el diàleg és cosa de dos.

A grans trets, quines són les propostes de JxCat per la demarcació de Tarragona?

El més important és el tema de les persones, com la llei de la dependència i els consorcis hospitalaris. L'àmbit de l'educació també és prioratari. Ens hem de posar  les piles a les escoles, sobretot. També tenim un altre pol importantíssim com les empreses, que s'han de cuidar perquè són les generadores dels llocs de treball. Hem  de tenir unes infraestructures logístiques adequades a les seves necessitats i cal treballar al costat seu.

En aquest cas, té paper fonamental el Corredor del Mediterrani...

És vital. Fa 20 anys que parlem del Corredor del Mediterrani i hem de donar-ho com a prioritari. És una gran infraestructura que, increïblement, està aturada.

Parlava de consorcis de salut, ben a prop tenim el de l'hospital de Sant Joan i el de Tarragona.

Són importants. Hi havia un pla per tirar endavant el consorci de Reus i s'ha de treballar per garantir l'atenció de les persones i protegir la qualitat dels  professionals que atenen al públic dia a dia. El mateix per al pla previst a l'Hospital Joan XXIII de Tarragona, hi havia unes inversions previstes que no s'han tirat endavant.

En referència a les infraestructures, que s'hauria de fer amb l'A-27?

Aquest projecte ja el discutia quan estava a la subdelegació del govern, i tot eren problemes. L'obertura de trams de l'A-27 ha respost a moments electorals. En aquest  sentit el tema del túnel de l'illa s'ha de resoldre ràidament. L'A-27 és l'obertura cap al mercat interior. Que vulguem un estat propi no vol dir que no tinguem  tractes amb la resta de l'Estat espanyol. 

I sobre la N-340?

Tenim una N-340 de doble sentit. Quan arribes a Castelló hi ha autovies espectaculars. No em puc explicar com tenim trossos flotants en aquesta via. No hi ha  explicació. Hem d'agafar les rendes del govern i poder crear eines de treball pròpies perquè aquests temes s'han de solucionar. És per la millora de tots els catalans.

Probablement tindrà representació parlamentària. És una persona que coneix bé el territori.

M'hi he dedicat bastant i he tingut l'oportunitat i honor d'ocupar càrrecs amb voluntat de servei. He pogut conèixer molts projectes i puc tenir una realitat bastant  ajustada del territori. El fet d'haver estat a la indústria privada també fa que tinguis una visió diferent dels mateixos problemes. Podré aportar solucions des del  meu punt de vista de gestió.

Durant els darrers anys directora ha estat directora general de l'AEQT. Com s'ha viscut la fuga d'empreses de la qual parlen els partits constitucionalistes?

És una fal·làcia. Forma part de la política de la por i desconfiança d'alguns partits. Diverses empreses poden definir el canvi de seu des del consell d'administració, després d'un acord al Consell de Ministres, i que s'han formalitzat 323 processos. No ha suposat, en cap cas, un desplaçament dels centres productius ni un acomiadament de llocs de treball.  Evidentment que no és agradable i a les empreses els preocupa la inestabilitat. El més greu és que alguns partits aportin encara més desconfiança.

Va ser regidora de l'Ajuntament de Reus. Quin paper pot tenir la ciutat en el desenvolupament econòmic a la demarcació?

Reus és una ciutat emprenedora per excel·lència. Està basada en el seu model propi de comerç i encara té molt potencial per desenvolupar. S'ha fet un lloc en l'àmbit  turístic i aporta molt a l'economia del territori. Reus té molt de camí per recórrer i , a part, té molts emprenedors i empresaris implicats en la indústria 4.0. 

Com veu PSC?

Tinc molts amics encara dins el partit. Respecto moltíssim les seves decisions i la seva ideologia i hagués pogut entendre que l'1-O promocionessin el no. El que m'ha  costat comprendre és el suport a l'article 155. No entenc com un partit progressista i d'esquerres que ha treballat molt per Catalunya ara estigui en aquest  punt en el qual dóna suport als altres dos partits. No és una visió molt adequada, però adascú ha de prendre les decisions que cregui més oportunes igual com jo també ho  he fet.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Menteixi, però no enganyi  18 de Desembre de 2017

Jordi R.

Aquesta Sra. no ha estat mai independentista, més aviat al contrari. és una professional de la política. A ella , això de tornar a fer de mestra se li va quedar petit. Dins el PSC sempre ha representat el sector més espanyolista o es pensen que va ser subdelegada del govern central sent pro-independentista. Resulta que com que se li acabava el xollo de l'AEQT, ara va i s'apunta al PDCAT, de l'expresident Puigdemont, que crec que no ha entès que ha perdut més vots que no pas ha guanyat amb aquest fitxatge. Els seus arguments proindependentistes són absurds i sense base. M'hagués agradat que l'haguessin vist en algun mítimg, fent-se la socialista de tota la vida quan no ho estat mai. Vergonyosa la seva intervenció en política.