Dimecres, 16 de Gener de 2019

Tona Duch: 'Rajoy ha buscat sempre el diàleg amb l'independentisme'

La número 3 del PP a Tarragona veu en aquests comicis 'la recuperació de l'ànim del poble català'

15 de Desembre de 2017, per Marc Busquets
  • Duch, a la seu del PP a Reus

    Marc Busquets

Tona Duch (Reus, 1962) és la número 3 de la llista del Partit Popular a les comarques tarragonines per a les eleccions del 21 de desembre. Vinculada al món de la docència, apunta que la manipulació a l'escola s'ha produït "en casos concrets" i que un possible triomf constitucionalista seria "una tornada a la normalitat". 

El 21-D és un plebiscit?

Per a mi és la recuperació de l'ànim del poble català.

El poble està desanimat?

No ben bé, perquè per sort mantenim la nostra escala de valors. En tot cas, els fets del passat octubre ens han abocat a la inestabilitat i crec que tenim una oportunitat per recuperar-nos. 

Aquesta inestabilitat l'ha provocada només l'independentisme? O l'unionisme hi té a veure, també?

Cadascú té les seves idees i això és positiu. El problema és que n'hi ha que no acaten les lleis, i això no pot ser. Si hem dit que ja n'hi ha prou és perquè fins ara havíem viscut tranquils. He estat regidora durant anys i mai he tingut cap problema, però un cop se salten les lleis no es pot permetre.

Ho diu perquè ara n'ha tingut, de problemes?

No, no n'he tingut ni cap company n'ha tingut perquè ens respectem, però tenim un president i un alcalde, en clau local a Reus, que no han respectat la llei i per aquest camí no hi podem anar. 

I la solució per recuperar l'ànim dels catalans era el 155?

Quan s'aplica una mesura sempre s'acaba pensant què hagués passat si no s'hagués aplicat, si s'hagués apostat per una sortida diferent. Jo crec que l'article 155 és una manera de tornar a començar i la recuperació de l'estat de dret. 

Se l'han fet a la carta, el 155?

Tots els membres del govern cessat sabien perfectament què estaven fent i què podia passar, durant tot l'octubre. S'ha fet el que s'ha considerat oportú per tornar a recuperar la normalitat.

Creu però que serà una campanya normal? Hi ha gent a la presó. 

Jo vull que sigui normal. Parteixo de la idea que volem recuperar l'estabilitat emocional, no volem viure amb por. 

Sap d'algú que hagi viscut amb por?

Por no, però sí amb inestabilitat. Vas a comprar i xerres de tot amb tothom, i ara percebo que la situació política és tabú, i causa malestar entre uns i altres. Hem gaudit molts anys de la democràcia a Reus, i tots fem vida amb gent que sabem que té una ideologia diferent de la nostra, però per damunt de tot hi havia l'amistat. Ara això s'està perdent, i també passa a les famílies.

Des de l'aplicació del 155, el bloc unionista ha fet bé les coses?

L'autocrítica sempre hi és, en el món de la política, i nosaltres la fem perquè del contrari no avançaríem. Nosaltres, però, no ens hem de sentir culpables que altres no hagin respectat la Constitució i s'hagin saltat la llei. Si em salto la llei, sé que hauré de pagar pel que he fet. 

I no hagués estat preferible apostar pel diàleg? Els independentistes han demanat una negociació fins a 18 cops. 

He seguit com han anat les coses, i el diàleg s'ha buscat sempre. 

Per part unionista, vol dir?

Sí. Jo me'n refio del meu president, el senyor Rajoy, i sé que ell ha buscat sempre el diàleg. Però si l'altre no vol parlar, no hi ha res a fer. 

Ho van demanar fins i tot en compareixença al Congrés. 

Sí, a veure, l'altra part pot dir el mateix, que som nosaltres els que no hem volgut parlar, però jo em refio dels meus. Hi ha hagut moltes oportunitats per parlar. 

El 155 es mantindrà, si l'independentisme guanya el 21-D?

El meu partit sempre ha dit que respectarà els resultats de les eleccions, com no pot ser d'una altra manera. El resultat s'acatarà, sigui quin sigui.

Però bé que reaccionaran, des del costat unionista.

No puc predir què passarà. El que sí que sé és que molts votarem amb la il·lusió de tornar a començar. No puc dir què farem si guanya l'independentisme per la simple raó que no ho sabem. Fem el que fem, però, puc assegurar que serà d'acord amb l'estat de dret i amb respecte a la democràcia. 

Posem per cas altre cop que els independentistes guanyen. Res de referèndum pactat, tampoc?

Si el senyor expresident Puigdemont no vol acatar la Constitució, com sembla que és el cas a partir del que diu cada dia des de Brussel·les, quelcom ens haurem de plantejar. Però ara per ara no es pot donar res per fet. El que volem transmetre des del PP en aquestes eleccions és que en el marc de la Constitució tot es pot parlar. 

Per tant, una sortida al conflicte podria ser la reforma constitucional?

La reforma ja fa temps que es proposa, sinó que la qüestió s'ha anat plantejant des d'abans de la situació actual. A més, alguns punts de la Constitució sí que s'han reformat. En tot cas, el que s'ha de tenir clar és que quan parlem de reforma constitucional aquesta s'ha d'adreçar al conjunt dels espanyols, no només per als catalans. Els pobles d'Espanya són diversos, i per això considero que se'ls ha d'escoltar. 

Les enquestes els auguren, segons com, l'últim lloc. Se'n refien?

Hi ha dues tendències. Una ens dona cinc o sis diputats, i l'altra, set o vuit. No, no me'n refio. No dic pas que no calgui valorar-les, tenir-les en compte, i analitzar-les. De vegades les encerten, de vegades no.

C's els prendrà vots?

O no. També diuen que ens pot prendre el PSC. I per què no podria ser que el PP capti vot independentista?

Costa d'imaginar, francament. 

No es pensi. Em consta que hi ha gent que fins ara s'ha considerat independentista que amb els últims fets ha canviat d'opinió. En el cas dels consellers cessats, ja ha vist que n'hi havia que se suposava que eren independentistes i que al final no ho eren pas. 

Per la mateixa regla de tres, hi pot haver unionistes que votin partits independentistes, llavors.

El nostre és un vot arrelat. Podria ser, sí, però no ho crec pas. 

Vostè ve del món de l'ensenyament. Els mestres catalans adoctrinen? De debò es persegueix la canalla que no parla en català?

Si m'he presentat a aquestes eleccions és perquè en el meu cas crec que podria aportar força coses pel que fa a l'ensenyament, sí. Miri, jo percebo certa fractura en el món de l'escola, però consti que no vull generalitzar. Confio molt en els meus companys docents, que fan una tasca molt dura i que dura les 24 hores del dia. Li poso un exemple. Miri's els exàmens d'història de la selectivitat dels últims anys. 

Què hi trobaré?

No fa molt hi van fer sortir 'La càrrega', de Ramon Casas. Miri si n'hi ha d'obres d'art, i l'escollida va ser aquesta, en què es veu un guàrdia civil carregant. 

M'està dient que hi havia una intencionalitat clara, darrere aquesta tria?

I tant. I amb els comentaris de text passa tres quarts del mateix. La manipulació em consta, a mi se m'han acostat pares per dir-me que als seus fills se'ls obliga a parlar en català. Vull pensar que són casos concrets i no vull generalitzar, però és que manipular un alumne em sembla una cosa molt forta, perquè un nen ha de ser educat en la llibertat. Segueixo dient que confio molt en els meus companys, i que són fets puntuals, però analitzem-ho des del costat dels pares que es troben en aquesta situació. De debò ens pensem que un pare denunciarà uns fets com aquests si no són veritat? Ho dubto. De la mateixa manera, no trobo oportú que segons pares duguin els seus fills a les manifestacions. Jo no ho faria, ho trobo mal fet.

De canalla també se'n veu, a les mobilitzacions que organitza Societat civil catalana.

Clar, però que jo sàpiga no han servit per tallar carreteres. Si hi van amb els seus pares i no fan res, doncs encara, però si és cert que tallen carreteres no em sembla bé, i si passés mai a les manifestacions de Societat civil catalana no em semblaria bé, clar. 

Quines propostes té el PP en clau tarragonina per a aquestes eleccions?

Les nostres comarques són d'una gran riquesa i dinamisme, i crec que ens hauríem de centrar en projectar-les, en reivindicar les nostres tradicions, la nostra gent i tot el que fem i tenim. Hauríem de potenciar la cultura tarragonina. En el camp de l'ensenyament, posem per cas, molta activitat se centra a Barcelona, i podríem organitzar-ne més aquí. La veu de la província tarragonina s'ha de fer sentir més. Hem de disputar el protagonisme a Barcelona, i potenciar els intercanvis amb Lleida i Girona. 

I si guanyés l'unionisme, quins acords i pactes creu que poden produir-se?

Una unió de PP, C's i PSC pot servir per fer entendre a la resta d'Espanya que Catalunya es pot governar sense independentistes i sense esquerres. 

El PSC no és un partit d'esquerres?

De moment és al bloc dels constitucionalistes. Però sí, de fet em referia a una esquerra independentista.

 

 

 

 

 

 

 

 

COMENTARIS (4)

Comentaris

Jordi  18 de Desembre de 2017

Profesora d'història

Una profesora d'història que deu amagar els últims segles de la història de Catalunya, pobretes nenes de l'Aura. I pobre Ramon Casas.

ALB  16 de Desembre de 2017

Professora d'Història al Col·legi Aura

Amb el títol està tot dit.

La Coca de cireres  15 de Desembre de 2017

No han trobat ningú millor?

Mare meva, d'on treuen aquesta gent? I aquesta senyora és professora? deu ser de mecanografia o religió...
Diu que Catalunya es pot governar sense esquerres, pel que es veu pretenen governar-la sense intel·lecte que és pitjor.

Lau  15 de Desembre de 2017

Sense comentaris....

Amb les respostes d'aquesta senyora quedar clar que té un nivell altíssim i està super preparada... ridícul!

Reportatges