Diumenge, 21 d'Octubre de 2018

Tot xiulant vots a l'escola Pompeu Fabra

La crònica del recompte del 21-D en un dels col·legis de la ciutat

21 de Desembre de 2017, per Arnau Martínez
  • Un instant del recompte a l'escola Pompeu Fabra de Reus, aquest dijous al vespre

    Arnau Martínez

Quatre minuts abans de les 8 del vespre, un agent de la Guàrdia Urbana de Reus la fa petar amb un apoderat: "Ara, tothom que no porti acreditació, fora", ha advertit. L'apoderat socialista el corregeix: "No, l'escrutini és públic i tothom s'hi pot quedar, però no poden dir ni piu". Puntual, a les 8 del vespre, el mateix policia tanca la porta del col·legi electoral i tots els que són a l'interior poden seguir el recompte de vots a l'escola Pompeu Fabra de la ciutat, on hi ha 11 urnes.

Un recompte de vots tens

Primer, el president de cada mesa diposita els sobres de les persones que han votat per correu i acabada l'acció es treu el precinte de cada urna. Comença el recompte, mentre el president d'una de les taules treu croissants de xocolata. Una responsable de l'administració adverteix els apoderats que no s'apropin tant a la taula. "Ja sé que aquesta vegada la situació és complicada, però col·laboreu", demana.

En una altra mesa, els components pregunten murris als apoderats: "Ens heu de mirar tota l'estona?". "Sí!", és la resposta unànime. Només agrupant les paperetes, a vista, una representant dels populars apunta que "C's guanya per vots, però no per escons", "que guanyin, com a mínim canviarem", afegeix. Les calculadores dels mòbils treuen fum.

El president d'una mesa protagonitza diverses incidències

En principi ha de ser el president de la mesa qui canta els vots, però cadascú ho fa a la seva manera. Uns recompten els tres membres, d'altres només el president i, a més, ensenya la papereta als apoderats. Surten vots amb publicitat electoral dels partits, són nuls, però l'interventor de Ciutadans manifesta que són vàlids. Fins i tot, al final ho vol fer constar en acta.

A l'escola, al matí, han hagut d'aturar la votació d'una mesa perquè el president tenia amagades paperetes de Ciutadans. Ha estat el protagonista de l'escrutini del col·legi, sota l'atenta mirada de 12 apoderats, una responsable de l'administració i un agent de la Guàrdia Urbana. Els primers vots estan molt repartits "només falta el PACMA", exclama. Ho comenta tot. És dantesc, tot plegat. Un espectacle.

D'un dels sobres en treu tres paperetes de Junts per Catalunya, "mira que els hi he dit, només una papereta per sobre", recorda l'individu. El moment més tens es viu quan una de les butlletes del PP tenia dues creus petites dibuixades. És un vot nul, i d'aquesta manera ho manifesten els apoderats. El representant de l'administració apunta que és decisió del president comptar-lo com a vàlid o no i, finalment, el president somriu i el valida.

En acabar, un apoderat de cadascun dels partits independentistes dicta totes les incidències d'aquella mesa. L'ha deixada constantment, s'ha aixecat a agafar sobres en dues ocasions, darrere seu amagava una capsa amb paperetes doblegades de Ciutadans i sobres i, en diverses ocasions, ha aixecat la urna i l'ha sacsejat. Tot apuntat, en castellà, a petició del mateix president de la mesa.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)