L'Hospital de Sant Joan de Reus acollirà, aquest divendres, 12 de febrer el II Curs de Disfàgia Orofaríngia. La disfàgia, o sensació subjectiva de dificultat perquè l'aliment passi des de la boca a l'estómac, és un símptoma altament prevalent, que pot ser degut a múltiples processos patològics, tant estructurals (tumors o cossos estranys) com funcionals (malalties neurològiques o musculars). Pot localitzar-se a nivell orofaringi, molt més freqüent, o esofàgic.
La disfàgia orofaríngia pot causar desnutrició fins a un terç dels pacients que la pateixen, per una alimentació insuficient; i ocasionar alteracions en la seguretat de la deglució (aspiracions de saliva o aliment cap a la via respiratòria) fins a dos terceres parts dels pacients que la presenten, amb un elevat risc de pneumònies o infeccions respiratòries. Se la relaciona més quan major és la discapacitat, estades hospitalàries perllongades i major mortalitat.
En malalts neurològics, gent gran o persones institucionalitzades, la seva prevalença pot oscil·lar entre el 30% i el 60%. Fins al 80% dels malalts amb càncer de cap i coll poden presentar-la durant el tractament i un 40% després de la seva finalització. Segons el grau de severitat pot arribar a fer-se necessària una alimentació no-oral amb sondes o gastrostomies.
La disfàgia orofaríngia constitueix un problema sanitari amb una elevada prevalença i amb conseqüències socials i sanitàries rellevants, que probablement romangui infradiagnosticat, segons indiquen des de l'Hospital de Sant Joan. Un dels objectius ha de ser la formació de les especialitats implicades i el foment per a la creació d'unitats de disfàgia.
Amb un contingut eminentment clínic, el curs reunirà un centenar de professionals sanitaris dedicats o interessats en la disfàgia orofaríngia: metges especialistes en otorinolaringologia, neurologia, geriatria, pneumologia, pediatria, rehabilitació o medicina interna; logopedes, dietistes-nutricionistes i infermers amb experiència o interès en aquest tema.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics