Divendres, 02 de Juny de 2017

Un estudi indica que una dieta saludable millora la qualitat de l'esperma

La infertilitat es un problema de salut pública a nivell mundial que afecta al 15% de totes les parelles en edat reproductiva

13 de Març de 2017, per Redacció
  • D’esquerra a dreta els doctors Mònica Bulló, Albert Salas-Huetos i Jordi Salas-Salvadó

    Cedida

Investigadors de la Unitat de Nutrició Humana de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i del Institut d’Investigació Sanitària Pere i Virgili (IISPV), que formen part de la Xarxa CiberObn de l’Institut Carlos III, han dut a terme la primera revisió sistemàtica de tots els estudis observacionals existents en la literatura científica que relacionen els diferents components de la dieta amb la fertilitat masculina i la fecundabilitat, que és la probabilitat de concepció per cicle menstrual.

Actualment moltes clíniques de reproducció assistida recomanen canvis simples en el estil de vida, com l’augment de l’activitat física, la teràpia conductual i el ioga per reduir l’estrès, així com la reducció del consum d’alcohol i cafeïna. Fins i tot proposen algun tipus de recomanació dietètica amb la finalitat de millorar la qualitat del semen i les probabilitats de fertilitat, a falta d’una evidència científica provada sobre el paper de la dieta en els paràmetres espermàtics.

Els resultats d’aquest estudi demostren que una dieta saludable, rica en alguns nutrients com els àcids grassos omega-3, alguns antioxidants (vitamina E, vitamina C, β-carotè, seleni, zinc, criptoxantina i licopè), i altres vitamines (vitamina D i folat), i un baix consum d’àcids grassos saturats i àcids grassos trans s’associen a una millora de la qualitat dels paràmetres espermàtics. A més, el peix, i marisc, el pollastre, cereals, verdures i fruita, o làctics baixos en greixos, també s’associen a una millor qualitat del semen i l'activitat espermàtica.

Per contra, un consum excessiu de carns vermelles i processades, aliments rics en soja, dolços i begudes edulcorades, certs làctics sencers, i la ingesta d’alcohol i cafeïna s’associen, en alguns estudis, amb una disminució de la qualitat espermàtica. Pel que fa a la fecundabilitat, un elevat consum d’alcohol, cafeïna i carn vermella i processada en homes, s’ha relacionat negativament amb les probabilitats d’embaràs o taxes de fertilització de les parelles.

Segons els investigadors, aquest treball ha servit para proporcionar una visió global de la investigació de qualitat existent que relaciona la dieta, així com el consum de diferents aliments i nutrients, amb la fertilitat masculina i la fecundabilitat per tal de que, en un futur, es puguin realitzar recomanacions dietètiques segures i efectives.

Aquests resultats subratllen que l’adherència dels homes a una dieta saludable com la  mediterrània, pot millorar significativament la qualitat espermàtica i augmentar la taxa de fecundabilitat de la parella.

Els resultats del present estudi, realitzat per Albert Salas-Huetos, investigador post-doctoral, Mònica Bulló, professora agregada, i liderat per Jordi Salas-Salvadó, catedràtic i director de la Unitat de Nutrició Humana de la URV, han estat publicats a  la revista científica 'Human Reproduction Update' aquest març, la revista de més impacte de les àrees de Reproducció Humana i de Ginecologia i Obstetrícia.

COMENTARIS (0)