Dimarts, 11 de Desembre de 2018

Un infermer de l'Hospital de Sant Joan, finalista en uns importants premis del sector

A la seva tesi doctoral, Josep-Oriol Casanovas crea un prototip per monitoritzar el dolor dels nounats ingressats en cures intensives

14 de Novembre de 2017, per
  • Josep-Oriol Casanovas, a l'Hospital de Sant Joan

    Cedida

L’infermer del Servei d’Urgències de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus, Josep-Oriol Casanovas, autor del projecte 'Prototip per a monitorització del dolor neonatal mitjançant l’aprenentatge automàtic i la intel·ligència artificial', basat en la seva tesi doctoral, és un dels catorze finalistes dels premis 2017 de la revista 'Enfermería en Desarrollo'. S’han elegit entre les 218 candidatures provinents de totes les comunitats i ciutats autònomes d’Espanya i de països com França, Argentina, Guatemala i Mèxic.

La tesi de Casanovas consisteix en la creació d’una eina informàtica que és capaç de proporcionar el nivell de dolor que sent el nounat dins d’una escala de valors preexistent. Això ho fa utilitzant els registres de paràmetres conductuals del nadó presos amb una càmera i un micròfon (moviment de braços, frunziment del nas, plor …) i els paràmetres fisiològics mesurats a través d’una màquina de monitorització (freqüència cardíaca, tensió arterial, saturació d’oxígen, temperatura …). L’eina realitza la valoració de les dades i la registra a temps real, a més d’avisar al professional sanitari en cas de detectar un valor d’alarma o la necessitat d’atenció.

Els professionals d’infermeria participen activament en la disminució del dolor dels seus pacients, però el sistema de protocols que s’utilitza per avaluar al nounat ha tingut fins ara una mancança: el registre del dolor. El dolor és una dada clínic important i el seu monitoratge constant permet a la infermeria “incloure la valoració del dolor com a cinquena constant vital”, explica Casanovas.

La tesi es va realitzar al doctorat en Infermeria de la URV, dirigida pels professors Montse Garcia (Departament d’Infermeria) i Antoni Martínez (Departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques). Les 218 propostes presentades als premis provenen d’infermeres i fisioterapeutes, tant assistencials com docents, investigadores i gestores, estudiants, unitats d’infermeria, associacions professionals i de pacients.

Els guardons estan organitzats per la revista 'Enfermería en Desarrollo', editada pel Sindicat d’Infermeria, SATSE, en col·laboració amb la Fundación para el Desarrollo de la Enfermería, FUDEN. Els guanyadors de cada categoria es coneixeran en l’acte de lliurament dels guardons, el proper dijous, 23 de novembre, al teatre Fernando de Rojas del Cercle de Belles Arts de Madrid.

 

COMENTARIS (0)

Reportatges