Dimarts, 19 de Març de 2024

Un nazi entre els reusencs

Víctor Horn es va instal·lar a la nostra ciutat als anys 20 per fer-hi negocis i d'espia, segons els cronistes de l'època

07 de Desembre de 2019, per Marc Busquets
  • Galeria d'imatges captades per la càmera de Horn

    V. Horn/ 'Un fotògraf alemany a la guerra civil'

  • V. Horn/ '1.000 imatges de la història de Reus'

  • V. Horn/ '1.000 imatges de la història de Reus'

  • V. Horn/ '1.000 imatges de la història de Reus'

  • V. Horn/ '1.000 imatges de la història de Reus'

Militar, comercial i fotògraf, Víctor Horn (1894-1948) és un dels personatges més peculiars (i foscos, segons els cronistes) de la història local. En part, pel seu caràcter "amable però reservat". De fet, d'ell se'n saben més aviat poques coses. La seva figura i trajectòria són més aviat plenes de dubtes, que no pas certeses. Es creu, posem per cas, que potser va combatre a la Primera guerra mundial com a pilot de l'exèrcit alemany. Anys després, entre el 1922 i el 1923, va arribar a Reus, on va despuntar com a empresari. 

Gerent i 'cònsol no oficial'

Va esdevenir el gerent d'una companyia de fruita seca i, de passada, va exercir com a 'cònsul germànic no oficial' per coordinar l'activitat comercial entre la nostra ciutat i el Reich. "Home elegant, alt, educat i molt sever i disciplinat", tal i com se'l descriu al compte d'Instagram Reus antic (en què es comparteixen imatges històriques de la ciutat), es va casar amb la ballarina Charlotte Bohmke. Conegut a la capital del Baix Camp com 'l'alemany', de portes endins s'apunta que va ser un dels espies nazis més importants a l'estat espanyol, segons va fer constar el diari 'El país' per la presentació d'una exposició, el 1999 i a Lleida, amb fotos fetes per Horn. 

La retrospectiva, que després va arribar a localitats com Cambrils, va ser batejada com 'Un fotògraf alemany a la guerra civil', i va mostrar instantànies de tres períodes diferents: l'aterratge a Reus, els anys del conflicte bèl·lic al costat de la Legión Cóndor i la postguerra. En la primera, es va assenyalar, s'hi podia detectar un Horn "feliç", gaudint posem per cas d'un bany estiuenc a Salou; en la segona etapa, però, la seva mirada es va centrar en captar "de manera minuciosa" les manifestacions i les eleccions de 1936. Després d'un temps a Alemanya, el 1937 va tornar a l'estat espanyol per aturar-se en ciutats com Burgos o Salamanca, pel que sembla amb la missió de fotografiar els efectes provocats per les armes de fabricació germànica. Abans de morir de càncer va destruir les fotografies, però no pas els negatius. 

L'esvàstica al balcó

A 'Viure sota les bombes. Els bombardeigs sobre la ciutat de Reus durant la guerra civil (1937-1939)' (Publicacions de l'Arxiu municipal de Reus, 2010), Ezequiel Gort i Salvador Palomar es van referir a Horn. "Moltes persones" atribueixen al personatge "la responsabilitat dels bombardejos que va patir la ciutat, acusant-lo de ser el cap d'una quadrilla de la Legión Cóndor", hi escriuen. Tancada la guerra, tots dos apunten, a banda, que se'l va conèixer pel seu "insolent comportament nazi" i que al balcó de casa hi tenia penjada una bandera amb la creu gammada. 

Tots dos citen un text de Ramon Ferran en què s'exposa que, en una reunió, hauria dit 'M'haguera agradat arribar i veure un cartell que digués 'aquí existió una ciudad llamada Reus''. És enterrat al cementiri de la ciutat, "on durant anys no hi van faltar flors fresques", segons 'Crónica global'. Les fotografies que acompanyen aquest article són del propi Horn. La primera, inclosa al catàleg de l'esmentada exposició, és d'un dels actes nazis als quals Horn va assistir; la resta (entre els anys 1934 i 1936) es van incloure al recull fotogràfic '1.000 imatges de la història de Reus' (amb la direcció d'Albert Arnavat), de 2.011. 

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

horn reus reusdigital
horn reus reusdigital
horn reus reusdigital
horn reus reusdigital

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Ganxet  11 de Desembre de 2019

Avui

dia en tenim mes de un.