Dimecres, 23 de Maig de 2018

Un nou document trobat a l’Arxiu de Reus referma l’origen reusenc d’Antoni Gaudí

Es tracta de les amonestacions de boda dels seus pares, que demostra que el pare residia a la ciutat des de feia 10 anys

  • Un nou document reforça l'origen reusenc d'Antoni Gaudí

     

  • Document trobat a l'Arxiu de Reus

    Isabel Martínez

  • Document trobat a l'Arxiu de Reus

    Isabel Martínez

En el marc de les tasques de creació d’una base de dades dels expedients de la Comunitat de Preveres de Reus que està realitzant actualment l’Arxiu Municipal i Comarcal de Reus, s’han localitzat les amonestacions de la boda  dels pares de l’arquitecte Antoni Gaudí i Cornet. Un document històric que segons ha explicat a Reusdigital.cat el tècnic de l’arxiu municipal i comarcal, Pere Alegre, reforçaria l’afirmació que l’arquitecte va néixer efectivament a Reus l’any 1852 perquè en ell es manifesta que la residència del seu pare era permanent a la ciutat des de feia una dècada. Les amonestacions eren uns documents que l’església sol·licitava abans de l’oficialització de qualsevol matrimoni i que es demanava a les parròquies de residència i d’origen dels contraients.   

El fons de la Comunitat de Preveres de Reus està integrat aproximadament per uns 10.000 expedients referents a matrimonis del període 1721-1905, uns documents que en aquest moment s’estan informatitzant. Concretament, el matrimoni dels pares de Gaudí, Francesc Gaudí Serra i Antònia Cornet Bertran, es va efectuar el maig de 1843. A les amonestacions localitzades, s’informa que el pare de l’arquitecte residia des de feia 10 anys a Reus i que la seva mare també era natural de la ciutat.  Altres dades que també s’inclouen a les amonestacions són la filiació completa dels contraients, el seu ofici, la procedència dels nuvis i dels seus familiars directes.

La tasca de creació d’aquesta base de dades sobre la Comunitat de Preveres de Reus se suma al catàleg ja disponible des de fa un parell d’anys a la xarxa sobre els testaments d’aquest fons. Des de fa dècades, Reus i Riudoms mantenen posicions diferenciades sobre quin va ser el municipi on va néixer Antoni Gaudí, un posicionament que ha representat, a la pràctica, que les dues ciutats obrin espais dedicats al genial arquitecte. 

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat Reus Diari Digital antoni gaudí data de naixementc
reusdigital.cat Reus Diari Digital antoni gaudí data de naixement
COMENTARIS (2)

Comentaris

Jaume Massó Carballido  25 d'Agost de 2017

El pare d'Antoni Gaudí i Cornet

De fet, ja teníem constància que el pare de l'arquitecte havia residit a Reus des de jove. Per exemple, ja n'havia parlat Josep M. Guix Sugranyes al seu llibre Defensa de Gaudí (segona edició, 1978, p. 216-219), en parlar dels desposoris de 1843, i fins i tot jo mateix ho recordava en un article aparegut al Reusdigital del 25 de juny de 2012. Ja fa força anys, l'historiador riudomenc Joan Torres va publicar un article en què explicava que Francesc Gaudí Serra havia vingut a Reus quan tenia quinze anys, amb la seva mare i germans, arran de la mort a Riudoms del seu pare. I que va ser a Reus on Francesc Gaudí completà la seva formació professional com a calderer.

Pep Pagès  25 d'Agost de 2017

Enhorabona

Benvolguda troballa d'un document que, segurament, feia anys i panys que estava en algun lloc de l'arxiu. Ara, gràcies al conserge del mateix, apareix el document.

Reportatges