Dijous, 15 de Febrer de 2018

Un nou estudi analitzarà la relació entre la dieta mediterrània i la reducció de les malalties cardiovasculars

Està liderat per investigadors de la URV, la Universitat de Navarra i la Universitat de Harvard

12 de Setembre de 2017, per Redacció
  • La dieta mediterrània és bona per a la salut

     

Les universitats Rovira i Virgili, de Navarra i de Harvard impulsen un projecte de quatre anys de durada que dona continuïtat a l'estudi Predimed i que ha rebut prop de dos milions d’euros del National Institutes of Health dels Estats Units, a través d’una sol·licitut del CIBEROBN (Centre d’Investigació  Biomèdica en Xarxa-Fisiopatologia de l’Obesitat i la Nutrició). Des de l’agost passat i fins al 2021, els investigadors d’aquesta xarxa estudiaran de quina manera la dieta mediterrània pot atenuar el desenvolupament d’emergents “epidèmies” cardiovasculars, com ara la insuficiència cardíaca, la fibril·lació auricular i l’arteriopatia perifèrica.
 
L’estudi busca conèixer de quina manera determinats aliments integrats a la dieta mediterrània atenuen els efectes adversos de certs metabòlits a la sang relacionats amb algunes malalties cardiovasculars. El treball permetrà detectar fins a 7.000 metabòlits a través d’anàlisis químics d’última generació que es realitzaran a Harvard, a través mostres que se’ls enviaran des d’Espanya procedents del seguiment de voluntaris del projecte Predimed, que s’han fet fins ara.
 
El projecte estarà dirigit pels professors Jordi Salas-Salvadó, director de la Unitat de Nutrició Humana de la URV i investigador de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili; el professor Miguel Ángel Martínez González de la Universitat de Navarra -tots dos investigadors del CIBEROBN- i el professor Frank Hu de la Universitat de Harvard. També hi participaran investigadors d’altres institucions que han participat en l’estudi Predimed.
 
Les noves epidèmies cardiovasculars
 
Tres són les malalties cardiovasculars de proporcions epidèmiques, eixos d’estudi d’aquest nou projecte: la insuficiència cardíaca, produïda per un desequilibri entre la capacitat del cor per bombejar sang i les necessitats de l’organisme; la fibril·lació auricular, l’arítmia cardíaca més freqüent en la pràctica clínica, i la arteriopatia perifèrica o obstrucció de les artèries de les cames, present comunament entre fumadors i diabètics i amb alt risc d’amputació. 
 
L’alimentació, en tots els casos, sumada a hàbits poc saludables, determinen en gran part la seva aparició i desenvolupament.
 
Predimed, estudi de gran recorregut internacional
 
El programa arrenca com a continuació a la col·laboració entre les universitats de Navarra i de Harvard, també en el marc de l’estudi Predimed, centrat en les anteriors fases en patologies cardiovasculars com l’infart, l’ictus i la mort cardiovascular. “Hem volgut fer un pas més, aprofundint en la recerca de malalties d’altíssima prevalença, on hem demostrat que la dieta mediterrània disminueix el seu desenvolupament”, sosté Jordi Sales, codirector del projecte. “L’estudi Predimed, el major assaig clínic realitzat a Espanya, és el context científic ideal per a això”, apunta.
 
“Es tracta d’un projecte molt innovador, no només pel seu propi disseny conceptual, sinó també per treballar amb tècniques molt avançades des del punt de vista bioquímic, que ens ofereix enormes avantatges als grups del CIBEROBN”, assegura Miguel Á. Martínez-González, també codirector del projecte.
 
L’estudi Predimed ha suscitat, des de la seva posada en marxa, l’interès de la universitat nord-americana, que ha treballat en coordinació amb la Universitat de Navarra per aconseguir el finançament per part del National Institutes of Health (NIH) d’Estats Units, a través de dos projectes previs gestionats per la institució de Pamplona.
 
El CIBER en la seva àrea temàtica de Fisiopatologia de l’Obesitat i Nutrició (CIBEROBN) és un consorci integrat per 33 grups de treball de l’estat espanyol  que centra la seva tasca investigadora en l’estudi de l’obesitat, la nutrició i l’exercici físic a fi de generar coneixement útil per a la praxi clínica, la indústria alimentària i la societat en el seu conjunt.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)