Divendres, 29 de Març de 2024

Una enquesta afirma que un 2% dels reusencs consumeix cocaïna i un 8%, marihuana i haixix

Un 52% dels consultats diu no beure mai begudes alcohòliques

20 de Setembre de 2017, per Enrique Canovaca
  • Pacients a l'Hospital Sant Joan de Reus

    Cedida

L'enquesta ciutadana per elaborar el Pla de Salut Pública de Reus indica, entre d'altres dades, que s'ha produït un increment en el consum de substàncies estupefaents, en comparació a la darerra vegada que es va fer el mateix exercici, l'any 2009. Concretament, el consum de marihuana i haixix ha crescut d'un 6% a un 8% i el de cocaïna, d'un 1% a un 2%. No obstant això, l'increment més significatiu s'ha donat en el cas dels tranquil·litzants, que s'han disparat d'un 8% a un 14%. Les dades s'extreuen de la percepció donada per poc més de 400 enquestes, realitzades de forma aleatoria a reusencs a partir de quotes de sexe i edat, entre el 29 de març i el 10 d'abril.

La regidora de Salut, Noemí Llauradó, ha reconegut la seva preocupació per aquestes dades i ha assegurat que es treballa "no per prohibir el consum sinó per fer una gestió adequada del risc" que suposen aquestes substàncies. "Ja tenim el Pla Municipal de Drogues", ha subratllat Llauradó, qui també ha puntualitzat que un 52% dels enquestats diuen no consumir mai begudes alcohòliques. "És probable que molta gent no sigui conscient que beure un got de vi o una cervesa de tant en tant és també consumir begudes alcohòliques", ha indicat Llauradó, per entendre una dada que sembla poc representativa.

Les dades fetes públiques pel govern municipal es basen en la percepció dels ciutadans i ara s'han de creuar amb els principals indicadors de mortalitat i morbiditat, que indiquen la situació real. A partir d'aquí, s'ha d'elaborar de manera participada una priorització dels problemes detectats anteriorment i acabar amb l'elaboració d'un nou Pla Local de Salut.

Amb tot, un 22% dels enquestats diu consumir freqüentment begudes alcohòliques i un 10% assegura beure de forma diària. Pel que fa al tabac, dues terceres parts afirma no haver fumat mai, un 13% ho ha deixat en algun moment de la seva vida i un 21% consumeix cada dia o de forma esporàdica.

Una percepció molt bona sobre la salut

En termes generals, l'enquesta indica que un 6% creu tenir un estat de salut molt dolent; un 14, dolent; un 8%, bo; un 38%, molt bo, i un 33%, excel·lent. En aquest sentit, Llauradó ha assegurat que "haurem de treballar per aquest 20% que té una percepció dolenta o molt dolenta de la seva salut".

D'altres dades d'interés de l'enquesta són que es redueix l'hàbit de caminar, de 80 a 76 minuts diaris, que un 14% dels consultats és sedentari i que un 42% mai menja dolços, brioxeria i refrescos cada dia, però en canvi, un 22% sí que ho fa. Pel que fa als hàbits mèdics, un 84% dels enquestats han visitat el metge durant l'últim any i un 26% els darrers 15 dies.

Per últim, la majoria dels reusencs s'informa de la salut a través del metge particupar o del CAP, tot i que també destaca que un 14% utilitza fonts no especialitzades com Internet (14%) o familiars sense formació sanitària (5%).

Llauradó, sobre Ginsa: 'L'objectiu és mantenir el màxim de llocs de treball'

Preguntada al voltant de la protesta del Comitè d'Empresa de Ginsa, que ha amenaçat amb protestes i una vaga, Llauradó ha dit treballar amb l'objectiu de "preservar el màxim de llocs de treball". "Ahir em vaig reunir amb el comitè i els hi vaig traslladar que mica en mica tindrem més certeses. Som conscients que els canvis no han de repercutir negativament en la plantilla", ha indicat Llauradó.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics