Dilluns, 18 de Març de 2019

Unitat contra el feixisme, sumar multiplica

Una xerrada al Centre de Lectura presenta dues experiències de lluita antifeixista

14 de Setembre de 2018, per Isabel Martínez
  • Els ponents han fet una crida a la unitat per combatre l'auge del feixisme a casa nostra

    Isabel Martínez

Enxarxament, pressió sobre els partits polítics i sensibilització al carrer. Aquesta és la recepta de Iolanda Maurici, portaveu d’Unitat contra el Feixisme i el Racisme, per frenar uns moviments que ataquen la convivència democràtica i que, al parer dels ponents de la taula d’aquest passat dijous al Centre de Lectura, van a l’alça no només a Europa sinó també al país. “Fa uns anys vam tenir el debat sobre si s’ha de parlar d’ells o no”, amb l’objectiu de no exercir d’altaveu d’aquest fenomen, ha explicat Maurici, qui ha conclòs que “sí, per assenyalar-los” davant l’opinió pública i combatre les seves tesis.

Maurici ha criticat que en moltes televisions com 'TV3' “hi conviden personatges de VOX o de la Fundació Francisco Franco” a les tertúlies. Tot i això, Maurici ha destacat al llarg del seu parlament l’empoderament que representa que 600 entitats “de moltes ideologies” estiguin adherides a aquest moviment unitari. “El somni és ser com Alemanya” on la societat s’ha mobilitzat per combatre els atacs feixistes i estan organitzats en la lluita per la democràcia, segons Maurici qui també ha repassat el panorama que es viu en països com Itàlia, Grècia o Hongria.

“Si ens ajuntem tots som molt poderosos perquè nosaltres som més” ha constatat Maurici per mostrar l’actitud mobilitzadora que ha de tenir qualsevol agressió feixista. La portaveu també ha indicat que cal preguntar-se sempre què és feixisme i què no per intentar “no banalitzar” amb aquest terme i ha dictaminat que el distintiu que aglutina les forces feixistes arreu d’Europa és “la islamofòbia”, un motiu pel qual la seva organització està fent èmfasi a les comarques en les qüestions relacionades amb els refugiats.

“S’ha de lluitar en diferents fronts” ha dit però, segons la seva opinió, la lluita contra el feixisme és l'única mobilització en la qual “sumar multiplica”.

Creixement als barris de Tarragona

De la seva banda, Gemma Lladó, portaveu de la Plataforma Antifeixista de Tarragona, ha fet una radiografia de la situació a les comarques de Tarragona en la qual el feixisme “està creixent cada vegada més als barris com Torreforta o Sant Pere i Sant Pau” perquè a aquests indrets “tenen clar el perfil de gent a la qual anar”.

Per aquest motiu, la portaveu ha considerat que no és una bona estratègia anar als barris “i fer un canvi de banderetes” sinó aproximar-s'hi i treballar per conèixer les problemàtiques reals de les zones i fer un treball de llarg recorregut que a vegades pot ser àrid i difícil. “La lluita antifeixista hauria de ser a les escoles” ha opinat Lladó, que reclama “pedagogia” per lluitar contra “els que tan sols volen fer merder”, una circumstància que després aprofiten altres sigles polítiques.

COMENTARIS (0)

Reportatges