Divendres, 29 de Març de 2024

Xavier Graset: 'Si el nostre model és el món, no podem crear la primera frontera a deu quilòmetres'

El periodista ha rebut 'amb molta il·lusió i satisfacció' l'encàrrec de ser el pregoner d'enguany de Sant Pere

  • Xavier Grasset

    Cedida

Periodista amb vincles amb els mitjans de comunicació de la ciutat i amb una llarga llista de programes radiofònics i televisius, actual presentador de ‘Més 324’ ('Canal 324' i 'TV3') i actor. Les facetes culturals i comunicatives de Xavier Graset, pregoner de Sant Pere 2018, són múltiples i exitoses.

Amb residència a Reus des de fa anys, Graset apunta haver rebut l'encàrrec de fer de pregoner "amb molta satisfacció i il·lusió". Enllestit el seu discurs, treu temps per participar en totes aquelles activitats ciutadanes en què se li demana ajudar a una bona causa, com ara en el vermut solidari del passat 16 de juny. 

Quina va ser la seva reacció en rebre la proposta per ser el pregoner de Sant Pere 2018?

Em va fer molta il·lusió, molta satisfacció. L’alcalde em va preguntar si volia temps per pensar-m’ho però li vaig dir que no. La meva dona és una Reus de Tota la Vida (RTV) i, per tant, ja sabia que li faria molta il·lusió que jo fos el pregoner i, per tant, que encengui la primera Tronada d’aquest any. Realment em va afalagar i em va responsabilitzar al mateix temps. 

Com ha enfocat el seu discurs del dia 24?

Bé, he tingut durant unes quantes idees al cap que bullint i que he acabat per usar. Penso que un pregó és un convit a la festa i, per tant, això hi serà però també és una oportunitat i un privilegi únic que durant uns minuts puguis fer una mica de relació de com veus la situació de la ciutat i cap a on creus que pot anar. A banda d’explicar la meva vinculació amb Reus i tots els meus records d’infantesa, també l'aprofitaré per intentar enviar un missatge d’optimisme del futur que segur que serà millor que el present.

Per la seva vinculació amb la ciutat, els seus records sobre la Festa no són només en passat sinó també en present…

La reflexió serà sobre què significa la Festa Major i l’oportunitat que ens dóna a tots els reusencs i reusenques de retrobar-nos, d’aprofitar aquests dies, ja que sempre tenim un ritme més esperitat: de poder parar un moment, de recuperar un esperit una mica festiu després d’unes setmanes i uns mesos molt densos política i socialment. Crec que és una oportunitat per refer les converses, les amistats, per sortir al carrer, per ballar, per riure… Per això ha de servir la festa. 

Ha esmentat la situació actual, em pot avançar quin esment hi farà?

M’entendràs si et dic que vull un efecte una mica sorpresa, però és inevitable que la situació política que hem viscut o que vivim no la pugui ignorar perquè no estàs de festa d’esquena al que està passant, sense oblidar a ningú dels que estan patint ni la situació genèrica de patiment de tota la societat.

Sent predilecció per algun element festiu en especial o algun ritus vinculat amb la Festa de Sant Pere en concret?

No cal dir que la Tronada, per a mi, és molt especial, la trobo sensacional. És un acte de la festa bàsic i fonamental. Després dels elements festius, la Mulassa o l’Àliga són els que més m’agraden del bestiari i els que més m’impacten. El primer és l’animal més domèstic, més quotidià i més carregat de bonhomia; i l’Àliga té al mateix temps aquest punt de majestuositat, de reialme, de noblesa...i també és molt impressionant com balla. Per suposat, els Nanos, els Gegants...

Ha tingut oportunitat d’encendre amb anterioritat la Tronada? Li fa il·lusió? 

No, no. L’he vist encendre moltes vegades i, per tant, molt content i entenc que és un privilegi.

L’any passat, la pregonera va ser la també comunicadora Montse Llussà, amb un cant d’amor al paper de la ràdio. Li ha demanat algun consell?

Ella va fer un pregó 'curradíssim' amb l’ajut del Jordi Salvadó i el Fito Luri, amb efectes sonors i amb anuncis... Jo crec que és insuperable, aquest pregó, en tot el que fa referència a la ràdio. De totes maneres, hauré de fer algun esment a la ràdio perquè un dels meus vincles amb Reus, a banda que hi visqui i hi tingui la família. Enguany Canal Reus TV compleix 20 anys i, com a membre fundador, també l’haurem de tenir present.

Vila-seca, Tarragona, Reus… Que la seva figura cohesioni un territori sovint marcat per històriques desavinences és un preludi del fet que alguna cosa canvia?

Tant de bo que el fet que jo no sigui nascut a Reus, però que hi estigui censat i hi pagui impostos com tots aquells reusencs que hi han nascut, fes un vincle. El  futur va per aquí, per superar mirades més estretes i per mirar de sumar al territori. Les àrees metropolitanes s’han d’entendre tot i que la competència dispara també l’enginy i dins d’aquesta competència sana entre ciutats ha d’existir una suma d’esforços. És absurd que tot estigui globalitzat, que hagin canviat les normes de funcionament i entesa de la societat i que això funcioni amb un codi més antic i més reduccionista. Si el nostre model és el món, el que no pot ser és crear la primera frontera a 10 quilòmetres. 

Des de les seves col·laboracions periodístiques, vostè mira sempre de reüll al territori. Què hi veu ara mateix de diferent respecte quan va començar la seva carrera?

En el fons, el que passa a Reus és com el que passa a Catalunya. Hi ha com un efecte de simpatia i el que passa a Barcelona acaba passant també a Reus: tant de mobilització ciutadana, cas de repressió policial… com uns paral·lelisme sobre que Reus durant molts anys havia sigut una segona capital de Catalunya en certs aspectes ho segueixi sent per aquest efecte mirall del que passa a Barcelona, també, de retruc, passa a Reus.

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics