Dijous, 25 d'Abril de 2024

Arriba el vuitè FIC-CAT a la Costa Daurada

El Festival Internacional de Cinema en Català homenatjarà l'actor Lluís Homar i obrirà amb l'estrena del darrer film d'Anna M. Bofarull

28 de Maig de 2015, per ACN
  • Presentació del FIC-CAT d'enguany

    ACN

Tenacitat, coherència i ganes són els ingredients que han mantingut en peu l'equip que ha consolidat i segueix fent créixer el Festival Internacional de Cinema en Català de la Costa Daurada, el FIC-CAT. Dels 2 al 7 de juny se celebrarà a Roda de Berà, al Tarragonès, la vuitena edició del certamen dedicat al setè art que es fa arreu del món però únicament el llengua catalana, un fet que malgrat que hauria de ser una normalitat és encara una particularitat del festival. Com ha apuntat el seu director, Antonio Barrero, quan acabi la vuitena edició el 7 de juny, caldrà "asseure's a negociar" amb les administracions perquè el FIC-CAT necessita "més logística, més estructura i més dotació pressupostària" per acabar de fer-se gran.

"El festival té un volum important, traspassa fronteres, té el seu segell, estem orgullosos perquè hem creat una xarxa enorme de complicitats i volem arribar molt lluny perquè tenim un projecte molt potent i n'estem convençuts", ha destacat Barrero. La prova és que en l'edició d'aquest any s'han rebut propostes des d'Andorra, França, Itàlia, l'Alguer, Sicília, Escòcia, Finlàndia, i l'Argentina. Bona part d'aquestes pel·lícules arriben des dels casals catalans que hi ha per tot el món.

Aquest 2015, el FIC-CAT ha rebut 306 propostes, a més dels 15 curtmetratges que s'han produït dins de la secció Jove48Hores. Una setantena s'han fet al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. "El component territori el cuidem i incentivem el treball proper", ha apuntat el director del FIC-CAT fent referència al premi específic que s'atorga al millor treball de la demarcació. "Practiquem proximitat amb el component de travessar fronteres", ha afegit. D'entre totes les propostes presentades se n'ha seleccionat 64 que es projectaran durant el festival, moltes han quedat fora pre falta de dies i no per falta de qualitat. Es podran veure 6 llargmetratges, 15 curtmetratges, 6 documentals, 10 videoclips i 12 produccions de centres educatius que opten als premis de la secció oficial en la qual es reparteixen 9.000 euros.

Estrena per a l'inauguració

El festival s'inaugurarà amb una estrena en exclusiva, la projecció de la nova pel·lícula de la directora Anna Maria Bofarull, 'Sonata per a Violoncel', que arriba a Roda de Berà just després de passar pel festival de Màlaga. Bofarull ha destacat que el FIC-CAT els ha "cuidat i estimat" i ha assegurat que és il·lusionant estrenar el film al festival tenint en compte, a més, que la producció del llargmetratge és tarragonina. "Som d'aquí, estem aprop i hem batallat per poder treballar en català", ha apuntat. 

En la secció oficial de llargmetratges també competiran 'El camí més llarg per tornar a casa' de Sergi Pérez, 'Stella Candente' de Lluís Miñarro, 'L'altra frontera' d'André Cruz Shiraiwa, 'Cuinant' de Marc Fábregas, 'La fossa' de Pere Vilà, i 'Rastres de Sàndal' de Maria Ripoll.  Juntament amb els documentals i els videoclips que hi participen, la catifa vermella del FIC-CAt serà "enorme". "No ens l'acabarem", ha assegurat Barrero.

També hi haurà un homenatge, amb l'entrega del premi honorífic, a l'actor Lluís Homar. Es comptarà per primer any amb la Pantalla Sitges on es projectarà 'L'atra frontera', una proposta en català que arriba del festival de cinema fantàstic de Catalunya. També a la propera edició de Sitges i haurà la Pantalla FIC-CAT. Per últim, el certamen analitzarà el paper de la interpretació des d'una vessant sobretot femenina.

"Hem fet un esforç enorme i aquí estem disposats a tirar endavant aquest projecte engrescats i que aquesta aposta per la cultura del país volem que es faci extensiva a tot arreu", ha assegurat el director del FIC-CAT. També Joan Reig, que forma part del jurat del certamen cinematogràfic des que va començar aquesta aventura, ha volgut destacar que el FICCAT és un exemple de la normalitat que s'aconsegueix per "militància cultural". "A les cultures minoritàries i minoritzades les grans coses es fan per militància. El que en un país normal arribaria amb molt poc temps, a les cultures no tan normals la militància de molta gent, com la de l'Antonio i el seu equip, fa que les coses arribin un pel més tard però quan es consoliden tenen una base importantíssima", ha assegurat.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics