Dimecres, 20 de Juny de 2018

Conèixer els indrets de Reus de forma curiosa

Es presenta el nou llibre d'aventures del Peret Ganxet

05 d'Abril de 2017, per Joan Gomis
  • Els autors del llibre 'Dos Millor que un', de la saga 'Les Aventures d'En Peret Ganxet'. D'esquerra a dreta: Marc Díez (il•lustracions); Carme Bigorra i M. Josep Salvadó

    Joan Gomis

  • Joan Gomis

La sala principal de la biblioteca Xavier Amorós de Reus està plena de dalt baix. Majoritàriament, hi ha infants intrigats marcant somriures d'orella a orella, això sí, acompanyats pels seus pares. Els petits volen saber com serà el segon llibre de ‘Les Aventures d'en Peret Ganxet’, intitulat ‘Dos millor que un’. El Peret Ganxet és una estàtua reusenca que pren vida humana, convertint-se en un infant més de la capital del Baix Camp. Mentre no comença la presentació, un personatge de la saga es dedica a entretenir els assistents: és un inspector amb una pipa de fumar a la boca i amb una lupa a la mà buscant quelcom. Parla en anglès.

El llibre, com bé índica en l'interior, va dedicat a l'escultor reusenc Artur Aldomà, creador d'obres com ‘Les bugaderes’ (1990), ‘Gaudí nen’ (2002) o ‘David i ocell’ (1989). Totes aquestes obres són els diferents llocs on el Peret Ganxet apareix fent entremaliadures. Mentrestant, dos investigadors, el Ramon Tothoesbrino i el Mr. Flanagan, el busquen. No tenen sort. Els amics que ha anat fent en Peret Ganxet al llarg del trajecte per la ciutat reusenca, l'ajuden a amagar-se i escapar-se dels seus perseguidors.

Tots els assistents mostren atenció al discurs del presentador de l'acte, el periodista amb la veu més identificativa de la ciutat, el Josep Baiges. La seva veu és capaç de silenciar petits i grans. Sempre ho aconsegueix. A poc a poc va donant pas als creadors del nou llibre. Els veritables protagonistes.

Una de les autores, la Carme Bigorra, es mostra orgullosa amb la feina feta: "Els petits coneixen els indrets de Reus, els llocs més emblemàtics gràcies a ‘Les Aventures d'en Peret Ganxet’". No li falta raó. Entre la taula dels autors del llibre, hi és convidada l'Àngels Ollé, pedagoga i professora jubilada, molt vinculada en l'educació escolar de Reus. Incita els infants a què llegeixin el llibre: "La televisió explica contes de llocs llunyans de casa nostr,a com ara el Japó o el món anglosaxó". "És per això, que no hi ha res millor que llegir un llibre del teu territori", afirma contundentment la pedagoga.

És el torn d'Artur Alomà, l'escultor al qual va dedicat el segon volum de la saga. "El Peret Ganxet em fa recordar els meus inicis, vaig deixar la meva feina per dibuixar". Un artista com ell sap esprémer al màxim qualsevol recurs i ha donat una brillant idea creativa dient que "el Pere Ganxet podria ser com el Tintín". "La possibilitat de fer una història amb el Pere Ganxet seria molt interessant", ho expressa amb un somriure sincer.

L'alcalde del consistori, Carles Pellicer, tampoc s'ha volgut perdre l'acte. És un reusenc de tota la vida i treu pit de tot allò que fa referència la seva ciutat. És un RTV ("De Reus de tota la vida") declarat. "El Peret Ganxet encarna els valors del 'reusenquisme' que portem molt a dins, a través de la seva figura estimem més la nostra ciutat", ha assegurat el batlle.

Els polítics aprofiten qualsevol instant per guanyar-se el públic, tot donant exclusives. I sincerament, l'ha que ha deixat anar, ha agradat molt al públic: "Enguany, per la Festa Major de Sant Pere, aportarem la proposta que el Peret Ganxet pugi a la Prioral per explicar que la Festa Major de Reus és la millor del món". Acte que es fa per explicar qui seran els protagonistes del Pregó, encesa de la Tronada, i abanderats, etcètera.

L'acte ha conclòs amb la cantada de la sardana ‘El Peret Ganxet’, obra de Josep Maria Baiges, artista polifacètic molt arrelat a la ciutat de Reus. Els alumnes de l'escola reusenca Els Ganxets han posat la veu. Finalment, els autors del llibre s'han dedicat a firmar diversos exemplars per els més petits. Cares de felicitat i somriures des de l'inci fins a la fi de l'acte. El Peret Ganxet segueix ben viu fent de les seves.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat Reus Diari Digital pere ganxet

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)

Comentaris

Carme  05 d'Abril de 2017

Gràcies

Moltíssimes gràcies, Joan Gomis. Ets un bon Peret Ganxet

Reportatges