Dimarts, 16 d'Abril de 2024

Descobreixen una important obra gòtica de Bartolomé Bermejo a Reus

El quadre s'havia atribuït fins ara a Joan Gascó i es podrà veure en l'exposició permanent

29 de Desembre de 2015, per Enrique Canovaca
  • Detall de la taula de Sant Pau Apòstol, de Bartolomé Bermejo

     

  • La taula de Sant Pau Apòstol, de Bartolomé Bermejo

     

El Museu de Reus és un dels pocs del món que compta amb obres del mestre del gòtic hispànic Bartolomé Bermejo (1440-1500). Una investigació de l'historiador de l'art italià, Marco Antonio Scanu, ha permès descobrir que la taula de Sant Pau apòstol que s'havia atribuït fins ara al català Joan Gascó és en realitat de l'artista cordovès i data de finals del segle XV. Segons Scanu, la taula podria ser la única part restant del retaule que hi havia a l'església de Santa Anna de Barcelona i que va ser destruït el 1936.

La peça passarà a formar part de l'exposició permanent del museu reusenc i s'espera que pugui incrementar el nombre de visitants i d'interessats, especialment, aquells estudiosos o amants de l'historia de l'art. I és que de peces de Bermejo n'hi ha poques escampades pel món. La seva obra es troba, entre d'altres espais, al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), el Museu de la Catedral de Barcelona, el Museu del Prado o el Museu de les Belles Arts de València. En l'àmbit internacional, els Bermejo es poden veure a la National Gallery de Londres, l'Arts Institute de Chicago o l'Isabella Stewart Garnerd Museum de Boston.

"En ser d'una època en la qual els artistes no signaven les seves obres, és molt difícil atribuir l'autoria. Però que un historiador de la categoria d'Scanu ho hagi fet, ens satisfà molt". Són paraules del director dels Museus de Reus, Marc Ferran, qui ha explicat que l'obra va caure a mans públiques després de l'acabament de la Guerra Civil. "El Museu va actuar com a salvaguarda de molt patrimoni públic i privat, a instàncies de la Generalitat, i el 1941 Pau Font de Rubinat, llavors president de la Junta de Museus, va decidir donar aquesta peça", assegura.

Ferran indica que la peça es troba en bon estat: "va patir certs desperfectes, però tenim un taller de restauració al museu molt experimentat que la va restaurar l'any 2000 per fer una exposició puntual". L'objectiu del govern de Reus ara és que la taula de Sant Pau Apòstol estigui a la mostra permanent, tenint en compte que "molta gent voldrà venir-la a veure després del descobriment d'Scanu".

'Una peça singular'

D'art gòtic al Museu de Reus no n'hi gaire. "És una peça singular, tenim d'aquesta època les taules de Pedrol Rius, una trentena i de diversa qualitat. També el Mestre d'Alforja, però poca cosa més", explica Ferran, qui manifesta que en ser un museu territorial, la majoria de peces estan vinculades al patrimoni propi i no el gòtic hispànic del segle XV. D'aquí que amb aquest descobriment, la ciutat tingui una oportunitat per promocionar l'espai museístic.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat Reus Diari Digital taula del Sant Apostol

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics