Dijous, 25 d'Abril de 2024

Editen un recull de goigs sobre el beat Ramon Llull, 700 anys després de la seva mort

‘Els Goigs Lul·lians’ aplega 10 d’aquestes composicions religioses de caire popular recollides pel mossèn Joan Roig

08 de Maig de 2016, per Isabel Martínez
  • El mossèn Joan Roig ha recopilat els goigs sobre el beat Ramon Llul

    Isabel Martínez

  •  

L’editorial Ganzell, en col·laboració amb l’Institut d’Estudis Baleàrics, ha publicat un recull de goigs dedicats al beat Ramon Llull, coincidint amb la celebració enguany del 700 aniversari de la mort d’aquest erudit i filòsof mallorquí.  El recull ha estat compilat i comentat per mossèn Joan Roig, rector d’Ulldemolins i reconegut estudiós i col·leccionista d’aquests textos populars cantats d’origen religiós.

El recull està integrat per 10 mostres d’aquestes composicions religioses populars, una de les quals és encara inèdita en dedicar-se al beat amb motiu de la seva santificació per l’Església, circumstància que encara no s’ha produït. Aquesta darrera composició està signada pel mateix Roig i la melodia és de Valentí Miserachs, director de la Coral Liberiana de Roma. “He investigat arreu i crec que és un recull bastant total”, ha comentat Roig, que també ha destacat que la publicació combina les còpies dels goigs amb la reproducció de gravats i la inclusió de nombrosos exlibris relacionats amb la mateixa temàtica.

Originàriament, els goigs eren composicions llatines per lloar i enaltir els set grans goigs de la Mare de Déu i, a partir de finals del segle XVI, es van començar a compondre en català emprant la forma literària de “dansa” emprada pels trobadors. El recull elaborat per Joan Roig inclou 8 composicions en català i 2 en castellà. El text més antic inclòs per Roig està vinculat a la Causa Pia Lul·liana, comissió creada l’any 1610 per cercar i conservar la documentació sobre el culte i el procés de beatificació de Llull.

‘Els Goigs Lul·lians’ forma part d’una nova col·lecció de Ganzell anomenada ‘Quaderns de Fraguerau’ que pretén tenir una “major vinculació amb el territori”, segons Eduard Boada, responsable de la publicació. Boada ha afirmat també que aquesta publicació és una “molt bona porta d’entrada al món dels goigs i a la figura de Ramon Llull des de la cultura popular”. El responsable de Ganzell també ha comentat que aquestes composicions tenen “una bona salut en aquesta part del país”.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics