Dijous, 28 de Març de 2024

El Museu d'Art Modern dedica el quarantè aniversari a les dones

El museu tarragoní, que va obrir les portes l'any 1976, celebra l'efemèride amb el cicle d'exposicions ‘Femení plural'

17 de Febrer de 2016, per Carina Filella/ El Punt Avui
  • El president de la Diputació, al centre, amb els responsables del Museu d'Art Modern i de l'Escola d'Art

    José Carlos León/ El Punt Avui

Destacar el paper de les dones artistes, històricament desvirtuat com ha succeït en la resta d'àmbits de la societat, és un dels objectius que s'ha proposat el Museu d'Art Modern de la Diputació de Tarragona (MAMT) per celebrar els 40 anys del seu naixement. Aquest any, i fins al març del 2017, el museu muntarà sis exposicions, totes sota l'epígraf de Femení plural, que destacaran la presència de les dones en el món de l'art. “Els volem donar visibilitat perquè sovint no veiem el potencial de les dones artistes”, va dir ahir la directora del MAMT, Rosa Ricomà.

La primera, que s'inaugurarà el 10 de març, estarà dedicada a la figura de Magda Folch, una artista reusenca de començament del segle XX. El mateix dia i de forma simultània obrirà una altra exposició sobre Folch al Museu de Reus. En el programa d'aniversari també hi destaca una publicació que lligarà art i literatura: un volum amb obres d'art realitzades en aquests darrers 40 anys que seran interpretades per poetes, crítics d'art i escriptors.

Va ser gràcies a la tenacitat col·leccionista de la Diputació de Tarragona del moment que es va anar proveint de col·leccions d'artistes del territori com els riberencs Julio Antonio i Santiago Costa i que el 14 de novembre del 1976 es va poder inaugurar el Museu d'Art Modern, amb la intenció de conservar i mostrar el patrimoni artístic. Actualment ocupa tres antigues cases de la part alta de la ciutat, al carrer Santa Anna. El 1991 l'arquitecte Jaume Mutlló hi va dur a terme un important projecte de remodelació, que va deixar el museu amb la fesomia actual. L'equipament rep anualment uns trenta mil visitants, una part dels quals són escolars que participen en les activitats del servei pedagògic, segons el president de la Diputació, Josep Poblet. El museu disposa d'una exposició permanent, un fons de 5.000 obres d'un centenar d'artistes del territori i una biblioteca. Cada any s'hi munten una desena d'exposicions temporals.

La joieria artística també fa anys

La Diputació de Tarragona no només va impulsar, ara fa 40 anys, el naixement del Museu d'Art Modern. El mateix any 1976 va crear els estudis de joieria de l'Escola d'Art i Disseny (EADT), un centre que també gestiona la mateixa administració. Per això també s'han organitzat diversos actes per celebrar l'aniversari d'aquests estudis a la ciutat, que situen el centre com “una de les potències de la joieria contemporània pel que fa a formació”, va dir ahir Daniel Uzquiano, director de l'Escola d'Art. S'han organitzat una vintena d'activitats, que es concentraran bàsicament a l'abril, i inclouran exposicions en espais públics i comercials de la ciutat, conferències i una desfilada de joies a la rambla Nova.

Entre el 1999 i el 2015, han cursat els cicles formatius de grau superior, en l'especialitat de joieria artística, 204 alumnes. Eugènia Arnavat, responsable d'aquesta especialitat, va destacar ahir que gràcies a aquests estudis la ciutat de Tarragona i el territori han assolit “una gran tradició en joieria” i avui són un referent a Catalunya i a l'Estat.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics