Dimecres, 24 d'Abril de 2024

El Museu de Reus mostra al públic obres paisatgístiques del seu fons

L'equipament cultural inicia una línia de treball dedicada al gènere del paisatge

23 de Febrer de 2016, per Redacció
  • Paisatge de Tomàs Bergadà que es podrà veure a l'exposició

    Cedida

Artistes com Marià Fortuny, Baldomer Galofre, Hortensi Güell, Tomàs Bergadà i Domènec Soberano, entre d'altres, protagonitzen a partir d'aquest dijous, 25 de febrer, la mostra 'Paisatges del fons d'art del Museu', una exposició que presenta destacades obres del fons de l'Institut Municipal de Museus de Reus que tenen el paisatge com a fil conductor i que habitualment no es poden veure exposades al públic. La selecció es podrà visitar al Museu de la plaça de la Llibertat fins al 30 d'abril.

L'exposició repassa la mirada dels artistes de diferents èpoques i estils pertanyents als segles XIX i XX sobre el seu entorn proper. L'objectiu és posar en valor la riquesa de les col·leccions de l'IMMR i mostrar obres poc conegudes, amb una visió transversal pel que fa a èpoques, estils, escoles i tècniques i que centra l'interès en la temàtica del paisatge.

Durant molts anys, el paisatge va ser considerat com un gènere menor i es limitava a tenir una funció decorativa, gairebé escenogràfica, amb l'escena d'un personatge o d'una història, i és a partir del romanticisme quan passa a ser protagonista, en ocasions representant la natura de manera minuciosa i detallista i altres vegades mirant de transmetre sentiments i sensacions.

Paisatges urbans, rurals, naturals o marítims; paisatges íntims, evocadors, misteriosos, imaginaris o realistes; creats per artistes de diferents èpoques que experimenten amb tècniques i llenguatges diversos, apropen l'espectador a la seva realitat particular.

El paisatge, protagonista al museu el 2016 i el 2017

Aquesta exposició és la segona d'un seguit d'activitats incloses en una línia de treball del Museu de Reus iniciada aquest any que té el paisatge i les diferents maneres d'entendre'l al llarg del temps com a fil conductor. La primera proposta centrada en el paisatge ha estat l'exposició 'Evolució paleoambiental i poblament prehistòric a les conques dels rius Francolí, Gaià i Siurana i de les rieres del Camp de Tarragona (2001-2014)', una producció de l'Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) que es pot veure des del 15 de gener i fins al 24 de març al Museu del raval de Santa Anna.

La mostra presenta les principals aportacions científiques obtingudes de l'excavació i recerca a diferents jaciments arqueològics localitzats en aquesta àrea geogràfica en els darrers catorze anys. Entre altres aspectes, l'exposició explica l'entorn ambiental en què van viure les primeres comunitats del nostre territori.

Dues mostres més analitzaran el paisatge des d'altres enfocs. La primera del 27 d'octubre al 3 de desembre d'enguany, en col·laboració amb el Laboratori del paisatge de l'Escola d'Art i Disseny de Reus i que portarà per títol 'Espais indecisos. Desproveïts de funció', que es presentarà a la plaça de la Llibertat.

La següent exposició centrada en el paisatge serà 'Construint el territori. Arquitectura tradicional i paisatge a Catalunya', que es podrà veure durant el primer quatrimestre de 2017 al Museu de la plaça de la Llibertat i que és una producció del Departament de Cultura i l'Institut Ramon Muntaner, amb la participació dels museus i centres de recerca de la xarxa de l'Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial de Catalunya.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics