Divendres, 29 de Març de 2024

El panot de Gaudí protagonitza la capitalitat cultural catalana de Reus 2017

Les entitats de la ciutat podran presentar, el proper 17 de març, les seves propostes

03 de Març de 2016, per Enrique Canovaca
  • Montserrat Caelles i Eloi Muñoz ensenyen la imatge de marca de la capitalitat cultural

    Enrique Canovaca

  • Enrique Canovaca

"Una cosa molt petita que en representés una de molt gran". D'aquesta manera ha definit el dissenyador gràfic reusenc, Eloi Muñoz, la imatge de Reus com a Capital de la Cultura Catalana de 2017, que mostra un detall del famós panot de Gaudí, exposat al Museu d'Art Modern de Nova York (MOMA). El dibuix ha estat escollit per un jurat, d'entre quaranta-quatre propostes presentades, i seveix com a punt de partida per tal de començar a definir un calendari d'activitats culturals, que serveixin "per traslladar la identitat de Reus a la resta de Catalunya", en paraules de la regidora de Cultura, Montserrat Caelles. El govern vol que el procés de confecció del programa sigui participatiu, i per això, ha convocat a les entitats de la ciutat el proper 17 de març.

"La marca fa clara referència al modernisme, amb la utilització del famós disseny panot de Gaudí", ha subratllat Muñoz, qui ha assegurat que "molta gent segurament no sap reconèixer el detall, però després quan veuen d'on forma part, l'identifiquen clarament". "Després de fer la marca vaig estar buscant intensament perquè pensava que ja estava feta, però en realitat l'havia visualitzat al meu cap", ha bromejat el flamant vencedor del concurs convocat per l'Ajuntament de Reus, amb l'objectiu d'escollir la imatge de la capitalitat cultural. Muñoz va néixer a Tarragona, viu des de petit a Reus, té formació en disseny gràfic i porta, amb la seva dona, l'empresa Gaia Gràfic.

La regidora de Cultura ha explicat que el nivell de les propostes presentades "ha estat molt alt", i que per tant, el jurat "ha tingut difícil escollir". El guanyador del concurs s'emporta 1.500 euros per la creació de la marca, mentre que el jurat estava format per diferents experts en matèria de disseny, com tècnics municipals, representants de l'Escola Taller d'Art de Reus, la Universitat Rovira i Virgili i el Col·legi de Publicitaris i Relacions Públiques de Catalunya.

Quatre grans eixos de la capitalitat cultural

La presentació de la imatge de marca serveix com a punt de partida per iniciar el procés de definició d'un programa, que hauria d'estar més o menys embastit per al mes de juny, amb la previsió que a la tardor hi hagi la presentació de totes les activitats culturals. La comissió tècnica creada per desenvolupar la capitalitat cultural ha definit quatre eixos inicials de treball, com són la història i el patrimoni, les festes i la cultura popular, l'art i la creació, i la literatura i el pensament. A partir d'aquí, s'aniran desenvolupant propostes.

La regidora de Cultura, Montserrat Caelles, ha volgut desvincular el procés de qualsevol injerència política -"els impulsors són tècnics", ha dit- i ha posat en valor el fet de comptar amb la participació de les entitats. Totes aquelles que tinguin alguna proposta cultural per fer durant el 2017 estan convocades a reunió que se celebrarà el proper 17 de març. En funció de les propostes, "podem modificar també línies d'actuació", ha explicat Caelles, qui creu que s'han d'establir "sinergies entre tots".

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat Reus Diari Digital capitalitat de la cultura catalana reus 2017

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (2)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Jordiet Ganxet  05 de Març de 2016

Quanta ignorància!!!

Que al MOMA hi ha un fragment de la rajola d Gaudí, sí, però en realitat aquesta va ser dissenyada per usar-se con a paviment de la Casa Milà, altrament coneguda com la Pedrera!!!

Si aquests polítics i pseudodissenyadors, fossin una mica més intel·ligents, o senzillament més viatjats, no dirien aquesta barrabassades.

Però ja se sap, queda més "cool" dir que està al MOMA, que reconèixer que la trobem a la Casa Milà, als terres del passeig de Gràcia de Barcelona o, més proper, a les rajoles del Tomb de Ravals (que en són la mateixa versió en un format més gran en un color salmó)

Comencem bé l'any de la "cultura"!!!

J. A. Carricondo  03 de Març de 2016

Està bé incidir en allò propi.

Mantenir la cultura pròpia dóna peu a afavorir els temes més propers i afegir elements a la promoció de Reus i tot l'entorn. Les idees més senzilles es poden convertir en elements renovadors i valuosos. Gairebé un 10!