Divendres, 29 de Març de 2024

El REC acciona Tarragona

Aquest dimecres arrenca la 16a edició de la mostra de cinema, ja consolidada en l'agenda cultural tarragonina

29 de Novembre de 2016, per Marc Busquets/ Fet a Tarragona
  • L'Antiga Audiència de Tarragona és la seu principal del REC

    Cedida

"Hem hagut de picar molta pedra”. Així descriu el director del Festival Internacional de Cinema de Tarragona (REC), Xavier García Puerto, el camí recorregut fins ara per poder consolidar el certamen en l’agenda cultural de la ciutat, la demarcació i el país. La seva setzena edició es durà a terme entre aquest proper dimecres, 30 de novembre, i el 6 de desembre. La cita mantindrà la seva aposta per “una manera única i crítica de veure i viure les pel·lícules”. El viatge no ha estat fàcil. Ha estat, de fet, “ple d’obstacles”.

Si el REC és actualment una cita ineludible per als cinèfils més curiosos ha estat per la seva eclèctica selecció de films a projecció, però també perquè ha estat capaç de donar resposta a una inquietud, a una demanda. “El REC va néixer perquè a Tarragona no hi havia res semblant i calia que hi fos”, exposa d’entrada García Puerto. El cinèfil i el seu equip no van fer sinó tirar endavant el projecte que “hauríem volgut gaudir com a espectadors”, recorda. A poc a poc, amb el pas dels anys i “pel talent i la creativitat que tenim al país”, s’ha establert un estreta relació entre el festival i la ciutat i aquesta s’ha projectat en el món del cinema. El més fàcil hagués estat mantenir el típic format dels festivals basat en les projeccions i les presentacions per a la premsa.

El REC, amb tot, ha acabat sent quelcom més. “L’expansió del REC s’ha produït a partir dels valors i el patrimoni de Tarragona”, afegeix. És a dir, que tot plegat s’ha donat en un context i en un moment en què l’interès dels promotors de la iniciativa i l’existència d’un públic àvid de noves experiències fílmiques han donat lloc a un producte que, a més, “nodreix les ganes d’aprendre que tenen els nous creadors del territori”. Si mira enrere, malgrat tot, admet que “res ens feia pensar que seríem on som”. “Vam néixer en el moment d’explosió dels festivals de curts, i si ens hem fet un nom ha estat per saber mirar cap al futur, per estar disposats al canvi continu”, celebra.

“Contribuïm a la marca Tarragona”, afegeix Garcia Puerto. No ho diu en un to triomfalista, sinó més aviat per convicció, perquè creu que “la cultura la fa la gent que es belluga, que té coses a dir i que sovint no troba el suport extern necessari per poder dir-les”, precisa. Un suport de fora, el de l’administració, que el REC hauria pogut tenir però que finalment (com a mínim, per ara) no ha acabat de materialitzar-se del tot. Però no ho considera un aspecte negatiu. “Potser hauríem perdut llibertat, si el REC s’hagués institucionalitzat”, subratlla.

De cara a la celebració de l'actual certamen, l'organització ja va anunciar dies enrere les pel·lícules a concurs. Seran 11 films de realitzadors debutants, tals com 'La última Tierra' (arribat des de Paraguai i dirigit per Pablo Lamar) o 'In the last days of the city' (de producció egípcia i de Tamer El Said). Amb la secció Across the line, en què joves directors reflexionen sobre els canvis en la comunitat europea, ha aixecat força expectació 'Park', de Sofia Exarchou, pel·lícula centrada en un grup de nois que malviuen a les instal·lacions dels Jocs Olímpics d'Atenes de 2004. A més, hi haurà passi d'altres títols rellevants i fora de concurs, i com sempre es donarà l'alternativa als joves de la URV per tal que mostrin el seu talent audiovisual al REC. Podeu consultar la programació en aquest enllaç.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics