Divendres, 29 de Març de 2024

El renaixement d'una comarca

El documental 'Priorat' obre la competició del festival reusenc

10 de Novembre de 2016, per Marc Busquets
  • Fernández de Castro, durant la presentació

    Cedida

  • El Bartrina s'ha omplert en la inauguració del Memorimage 2016

    Cedida

  • El documental repassa la trajectòria dels 'cinc magnífics' del Priorat

    Cedida

Esforç. Talent. Tenacitat. Amb aquests valors, els protagonistes del documental 'Priorat' han seduït aquest passat dimecres al vespre el públic que ha omplert el Bartrina per inaugurar l'11a edició del Memorimage. Fins al proper dissabte, dia 12, es projectaran diverses pel·lícules amb un denominador comú: l'ús de les imatges d'arxiu per transmetre emocions. La secció MemoriReus, a més, oferirà tres films de producció local.

Els cinc magnífics

El director de 'Priorat', David Fernández de Castro, ha agraït el suport del seu equip a l'hora de gestar el projecte i ha recordat que aquest es va originar a Reus, en una passada edició del certamen. "De seguida vam entendre que el Priorat i la seva gent tenien moltes coses per explicar", ha assenyalat. Abans del passi de la pel·lícula, el públic ha fet un tast del que el Memorimage 2016 ens ha preparat a través d'un recull de fragments de la resta de films a concurs.

El documental se centra en el renaixement de la comarca del Priorat a partir del somni dels anomenats 'cinc magnífics': René Barbier, Daphne Glorian Solomon, Álvaro Palacios, Josep Lluís Pérez i Carles Pastrana van decidir, a finals dels 70, fer vi en una terra que llavors no passava pel seu millor moment. A poc a poc la història els presenta i tots cinc exposen els motius pels quals van optar per aquesta terra. Barbier, un entusiasta, hi va tenir molt a veure.

Un referent mundial

La narració passa després per la primera collita del quintet, l'any 1989. "El que teníem clar és que havíem de fer el millor vi, costés el que costés", esmenta Barbier en una de les moltes entrevistes que nodreixen 'Priorat'. El film segueix els passos que van haver de fer per donar a conèixer el seu producte i la duresa de tot plegat. En aquest sentit, hi ha un passatge protagonitzat per Álvaro Palacios que així ho reflecteix. "No tenia res de res, vaig tirar endavant gràcies al suport de la gent del poble", recorda el riojà.

Posteriorment, el documental repassa altres esdeveniments lligats a la consolidació d'aquest paratge com un dels millors elaboradors de vi del món. Diverses personalitats del sector (crítics, xefs, periodistes) lloen la feina feta i, ja cap al final, Fernández de Castro va més enllà per vincular l'obra dels cinc vinaters amb l'establiment de la comarca com a referent turístic al país i a la resta de l'Estat. El gran encert de 'Priorat', precisament, és aquest. Que és capaç de transmetre l'estima que els protagonistes senten per la terra i mostrar-nos, de passada, el caràcter de la seva gent.

El Memorimage segueix aquest dijous amb el passi de la primera pel·lícula que podrà veure's a la secció Memorijove, 'Refugi Dresden'. El plat fort de la jornada és la primera de les propostes incloses a la secció MemoriReus. El film 'Els nens de la jungla', del reusenc Santi Suárez, es presentarà aquest vespre a partir de les 9.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

Priorat Memorimage 2016 Reus Reusdigital
Priorat Memorimage 2016 Reus Reusdigital

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics