El valor del territori i la lluita per reivindicar-lo

S'inaugura a la plaça de Prim l'exposició 'L'aigua, el camp, l'energia: Tres lluites pel territori', organitzada per Òmnium Baix Camp

14 de Març de 2017, per Josep Gallofré

  • L'exposició s'ha inaugurat a la plaça de Prim, aquest dimarts

     

  • Josep Gallofré

  •  

  •  

  •  

  •  

  •  

En el marc de la campanya nacional 'Catalunya, lluites compartides', Òmnium Baix Camp ha inaugurat aquest dimarts l'exposició 'L'aigua, el camp, l'energia: Tres lluites pel territori', la qual ha comptat amb el suport i participació de més d'una cinquantena d'organitzacions i particulars. L'entitat ha impulsat una tasca col·laborativa amb diferents entitats i persones de la ciutat per tal de definir, desenvolupar i produir aquest mostra, amb l'objectiu de rescatar el valor de la participació de moltes persones en la millora de la ciutat contemporània.

Jordi Ferré, membre de la junta directiva d'Òmnium Cultural, ha estat present a Reus per inaugurar l'exposició. "És una iniciativa que es fa arreu de Catalunya, per tal reivindicar totes les lluites que hem anat fent al país", ha explicat, i ha afegit que aquestes "ens han fet evolucionant i ha d'acabar amb la lluita per aconseguir el dret a decidir".

L'exposició 'L'aigua, el camp, l'energia. Tres lluites pel territori' és el resultat de tres anys de treball col·laboratiu a través de diverses taules participatives a les quals s'ha convidat tan experts i tècnics de l'àmbit de la comunicació, la història o sociologia, com a entitats culturals i cíviques i persones a títol individual. En total, una cinquantena d'assistents han participat en alguna de les sessions celebrades per definir el projecte.

Aquest grup va optar per centrar l'exposició en el naixement i desenvolupament del sindicat Unió de Pagesos a la comarca, la lluita per defensar l'aigua de boca durant la dura sequera dels anys vuitanta a la ciutat i al territori, i la participació del primer moviment ecologista a través de l'experiència del grup Flors i Violes (1977-1985) en campanyes com l'adhesió a la Comissió de Defensa de les Aigües del Camp de Tarragona i el moviment antinuclear.

"En cada territori s'ha personalitzat l'exposició", comentava Jordi Ferré, perquè cada zona "ha tingut unes lluites determinades". En aquest sentit, Ferré considera que les lluites "han unit els catalans i han cohesionat la terra, i hem d'entendre que junts som més forts". "Catalunya és un país que ens hem hagut de construir i per això Òmnium ha volgut fer homenatge als col·lectius i comarques que amb la seva perseverança ens han permès evolucionar fins al que som ara", comenta.

Per celebrar la inauguració, l'entitat ha muntat un taller de realització de xapes reivindicatives, a més del remolc de la campanya on els visitants han pogut trobar informació i marxandatge. L'acte també ha comptat amb els parlaments inaugurals a càrrec d'Emili Argilaga, president d'Òmnium Baix Camp; Estanislau Salvadó, responsable del projecte al Baix Camp i Isabel Martínez, comissària de l'exposició. A la seu d'Òmnium Cultural Baix Camp, s'ha estrenat el documental que acompanya l'exposició, fet per la productora reusenca Acid Factory.

Tant l'exposició com la peça documental es basen en el testimoni de cinc persones que han aportat la seva memòria sobre aquesta etapa i també material divers sobre la seva participació en aquells fets. Concretament, les persones entrevistades han estat Victorí Martí Porqueras i Francesc Bastardes Cardona, per la seva vinculació al sindicat agrari Unió de Pagesos al Baix Camp; Joan Ribas Roigé, com a membre de la Comissió de Defensa de les Aigües del Camp de Tarragona; l'activista Clara Rivas Sugranyes, que va participar en diferents mobilitzacions relacionades amb la manca d'aigua a Reus i, com a integrant de l'extint col·lectiu ecologista Flors i Violes (1977-1985), Joan Maria Rosich Vendrell. La mostra s'il·lustra amb materials com ara fotografies, pasquins, dibuixos, comunicats que mostren el treball desenvolupat per aquests moviments de lluita.

Exposició itinerant

Al llarg dels mesos de març, abril i maig, l'exposició visitarà nou emplaçaments de la ciutat per tal que tothom hi tingui accés. La mostra es complementarà amb material audiovisual relacionat amb aquesta i altres lluites ciutadanes que està elaborant actualment la productora Acid Factory i que s'ha previst com a recurs pedagògic destinat als instituts durant aquesta tardor.Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

Etiquetes: 

Notícies relacionades: 

Escriviu el vostre comentari

Regles de participació

Aquest servei es planteja com un espai obert en el qual s'expressen lliurement les opinions de les persones que visiten el web, i no s'ha d'utilitzar per fer desmentits, desinformar o atacar a tercers. Si us cal enviar una correcció per a una notícia, podeu utilitzar el formulari per enviar informació d'interès periodístic. A Reus digital entenem que els lectors d'aquest mitjà són persones respectuoses, amb capacitat per comentar sense necessitat de fer crítica destructiva, provocar o atemptar contra l'honor de les persones. En qualsevol cas, si algun comentari es considera fora de lloc, s'esborrarà. Reusdigital.cat no es fa responsable de les opinions dels comentaristes. Que aquest servei de comentaris es mantingui actiu depèn de les persones que l'utilitzen. Reusdigital.cat es reserva el dret d'emprendre accions legals contra les persones que emetin comentaris injuriosos, que ofenguin la imatge i l'honor de les persones o ataquin l'ordenament jurídic.