Dijous, 21 de Juny de 2018

És Passió

Des d’aquest dijous sant fins al dilluns de Pasqua, pels carrers i les places de la demarcació es veurà plasmada la mort i resurrecció de Crist en processons, viacrucis i representacions teatrals

13 d'Abril de 2017, per Maria J. Ramos/El Punt Avui
  • Imatge de la Setmana Santa de Tarragona

    Cedida

Arriba el punt àlgid de Setmana Santa, del dijous sant al dilluns de Pasqua, quan milers de persones participaran a les processons i representacions que recorden els darrers dies de Jesús, o ompliran places i carrers per admirar els misteris i acompanyar els confrares i penitents. La tradició secular d’aquestes manifestacions religioses ha generat un patrimoni cultural de gran bellesa. “Seguici de la mort caminada”, descrivia Salvador Espriu la processó del Sant Enterrament de Tarragona, una de les més impressionants que se celebren a Catalunya, declarada festa patrimonial d’interès nacional. La recollida dels passos començarà a les quatre de la tarda del Divendres Sant, quan els armats acompanyaran els misteris fins a la plaça del Rei, d’on sortirà el recorregut. L’arrencada està prevista a les 19:30h i l’arribada al mateix punt, cap a la 01:30h de la matinada. Hi participen els Armats de la Sang i les dotze confraries i agrupacions que acompanyen vint passos vora la muralla romana i pels carrers de la Part Alta.

Però la ciutat viurà altres moments de gran intensitat. Avui mateix al vespre serà el Passadís de la Llum del Gremi de Marejants a l’església de Sant Pere i, a les 23:45h, començarà el viacrucis de la Germandat del Sant Ecce-Homo des del carrer Maria Cristina fins a l’ermita del Loreto. El Divendres Sant és molt estimat el Sermó de les 7 Paraules, a dos quarts d’una del migdia a l’ermita de Sant Magí del Portal del Carro.

A Reus, aquesta nit de Dijous Sant tindrà lloc la solemne professó del Silenci, que corprèn en la foscor il·luminada pels ciris dels participants i l’únic so dels timbals. Divendres el dia s’aixecarà amb el solemne viacrucis vora la parròquia de Sant Joan Baptista. A les onze del matí serà l’exhibició i la mostra de les maniobres de la cohort romana, amb tots els armats lluint el nou vestuari, a la plaça de la Puríssima Sang. Com a novetat, enguany abans del trasllat del Sant Crist a la prioral per a la funció de l’Agonia, es llegirà la Sentència de Pilat, un document inèdit que es troba a la ciutat i que data del s. XVI. Ja seran les 14:30h quan el Sant Crist de la Sang retorni en processó a la seva església. És un dels moments més esperats pels reusencs, quan es demanen les Tres Gràcies amb la imatge girada cap als assistents que omplen la plaça. Més tard, a les 20:00h, tindrà lloc la professó del Sant Enterrament amb la participació de les disset confraries.

A la Selva del Camp, aquesta Setmana Santa té un afegit emotiu i és que la Congregació de la Sang, que organitza les processons, compleix 400 anys. Per aquest motiu demana la màxima participació en uns actes del Divendres Sant declarats festa tradicional d’interès nacional. En destaca el viacrucis al camí del Calvari, declarat element festiu patrimonial d’interès nacional, que té el moment més intens en la trobada de la Soledat i el Crist mentre s’interpreta el cant de l’Stabat. A les 11:00h es farà la processó de l’Agonia, i la processó del Sant Enterrament, la més solemne, començarà a les 22:00h i inclourà el Ball de la mort, recuperat fa 15 anys.

També és peculiar la tradició de Matar la serp, pròpia de la Setmana Santa riudomenca. L’acte té lloc el Divendres Sant, a la tornada del viacrucis de les 08:00h. Enguany anirà a càrrec de la Coral Dolça Catalunya, a les 09:15h, a la plaça de l’Església. Tres hores més tard es podrà assistir a la representació de l’Agonia i a les 21:00h serà la processó del Sant Enterrament. Avui dijous, s’exposaran els misteris i, a partir de les 20:00h, més de 50 actors i actrius, en espais singulars del nucli antic, representaran els quadres de la Passió.

En forma teatral

Cal dir que la tradició de representar la Passió de Crist es remunta a 500 anys enrere. A Ulldecona, el cartell de la Passió al Teatre Orfeó Montsià manté dates el 23 i 30 d’abril i l’1 de maig. A Vilalba dels Arcs, les representacions són a l’aire lliure, sense barreres entre actors i públic i tenen la singularitat que els textos s’han adaptat per reforçar el paper de la dona, amb Maria Magdalena com a fil conductor i sis apòstols dones que acompanyen Jesús, i també per potenciar el vessant més social. Així, enguany el focus se centrarà en la necessitat d’obrir fronteres, acollir els oprimits i fer justícia. Les representacions seran avui dijous a les 21:30h i dissabte sant a les 17:00h. La versió nocturna és més intimista, il•luminada amb llànties i fogueres, i acabarà amb un concert de la cantautora Montse Castellà maridat amb vi i bunyols de vent. Dissabte s’organitzen tot d’activitats com el mercat d’artesania, jocs i tastos o una visita teatralitzada amb cants sefardites.

A la Pobla de Mafumet la representació del Misteri de la Passió serà avui, a les 21:30h, al pavelló cobert. És la setzena edició i hi participen més d’un centenar de persones coordinades pel Grup d’Armats, organitzadors de l’esdeveniment.

També per Pasqua

Diumenge de Pasqua les processons canvien la fesomia per mostrar l’alegria de la Resurrecció. Són les processons de l’Encontre, en les quals s’escenifica el retrobament de Maria amb el fill ressuscitat. Se’n celebraran a Riba-roja d’Ebre a les 10:30h, a la Palma d’Ebre dues hores més tard amb les evolucions dels armats com a gran atractiu, a Ulldecona després de la missa de les 10:30h i també a Flix i a Ascó, on són singulars per la participació de la Samaritana a la processó flixenca i de l’Angelet a la d’Ascó, totes dues a les 12:00h.

Per Pasqua també són tradicionals les caramelles, unes cançons anunciadores de la Resurrecció. A Alcover, s’ha treballat per recuperar-les i diumenge celebraran la Festa de les Caramelles amb una vuitantena de cantaires.

COMENTARIS (0)

Reportatges