Divendres, 29 de Març de 2024

Exercici de bon periodisme al voltant de la figura d’Arnaldo Otegui

Antoni Batista presenta el seu nou llibre ‘Otegui. La força de la pau’ a Reus

12 de Desembre de 2015, per Josep Gallofré
  • Martxelo Otamendi i Antoni Batista

    Reusdigital.cat

Lliçó magistral de dos periodistes, cada u en el paper que ha hagut de representar en l’acte de presentació del llibre ‘Otegui. La força de la pau’ al Centre de Lectura de Reus. Antoni Batista, en el d’autor de l’obra, i Martxelo Otamendi en el paper d’entrevistador i conductor d’un acte, que ha servit també per reflexionar sobre el conflicte basc.

A la primera qüestió plantejada d’Otamendi sobre quin és l’objectiu d’aquest llibre, Batista ha respost que “pretén que l’obra transmeti els valors de pau d’Otegui”. L’obra permet apropar-se a la figura del líder de l’esquerra abertzale i crea una imatge humana més enllà del polític. El pròleg del llibre està escrit pel cupaire David Fernández, de qui Batista ha valorat positivament la seva pràctica periodística: "Hi ha una generació posterior a la meva que agafen el periodisme amb valentia, i el David treballa el tema de la lluita i és expert amb el conflicte basc".

El futur d’Otegui també ha estat un dels punts destacats de l’entrevista/ conversa entre aquests dos periodistes, experts en el País Basc. Batista creu que la llibertat d’Otegui “està subjecta als resultats electorals que es produeixin el dia 20”.

Els dos també s’han referit a actuacions de personatges destacats en els processos independentista i polític basc. Entre d’altres, s’ha parlat del dirigent d’ETA Domingo Iturbi ‘Txomin’, del dirigent d’Herri Batasuna, Jon Idigoras, i dels polítics Patxi López i Juan José Ibarretxe, el dirigent del PNB de qui Otamendi creu que “intervindrà en un futur en l’escena política basca junt amb Otegui”. Batista també ha tret a escena la figura de Josu Urrutikoetxea, de qui opina “va exercir un paper important en el canvi de plantejament d’ETA”.

Martxelo Otamendi ha plantejat que "els joves d'ETA tenien referents, que en els darrers anys estan a la presó o desapareguts". "Hi ha hagut una pèrdua de lideratge?", s'ha preguntat Otamendi. Batista ha respost que "als anys 60 era una generació molt idealitzada, i quan marxen els pensadors de la cúpula, ETA té menys ideologia i més acció".

Sobre el fet que ETA abandoni les armes s’han posat de manifest diversos factors. El primer, tal com explica Batista, és el "cansament". "Que es manifestessin 10.000 persones a Madrid els era igual, però que ho fessin a Donosti, no, perquè eren els seus", assegura. Una altra de les situacions s'inicia després dels atemptats de l'11S als Estats Units, quan ETA i Batasuna passen a formar part de les llistes de terrorisme internacionals. "Un focus violent a Europa no els serviria per aconseguir l'objectiu, veuen que amb les armes no aconseguiran la independència, però amb la democràcia sí", explica l’autor del llibre.

En l’acte també ha sortit el procés independentista irlandès i s’ha fet un paral·lelisme amb el basc. La figura de Gerry Adams ha estat comparada amb matisos amb la d’Arnaldo Otegui, i també s’han equiparat els grups de l’IRA i ETA. En aquest sentit, Batista i Otamendi han coincidit en dir que l’IRA sempre ha tingut una estructura més desenvolupada d’exèrcit.

La sala Hortensi Güell del Centre de Lectura s’ha omplert de públic, aquest divendres, per presenciar una entrevista constituïda en conversa entre dos bons periodistes, i dos grans coneixedors de la història recent del País Basc.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics