Dijous, 25 d'Abril de 2024

Joana Biarnés: 'Vaig deixar el periodisme perquè me'n vaig desenamorar'

El documental 'Joana Biarnés, una entre tots', dedicat a la trajectòria de la fotoperiodista, inaugura aquest dimecres la 10a edició del Memorimage de Reus

04 de Novembre de 2015, per Marc Busquets
  • La pel·lícula inaugural del Memorimage 2015 repassa la trajectòria de la fotògrafa Joana Biarnés

    Enrique Canovaca

  • Arxiu Joana Biarnés

'Joana Biarnés, una entre tots', dels realitzadors Òscar Moreno i Jordi Rovira, ha estat la pel·lícula escollida per inaugurar la 10a edició del Festival de cinema internacional de Reus, el Memorimage, aquest dimecres a les 9 del vespre al Teatre Batrina. El film repassa el treball de la fotògrafa, descrita pel tàndem com "una pionera que va vèncer els prejudicis d’una època, va triomfar, va conèixer i immortalitzar a grans personatges de la història i que, quan es podia haver convertit en llegenda, va desaparèixer".

Una figura clau del periodisme català

En una entrevista concedida a Reusdigital.cat i LANOVA Ràdio, Biarnés ha recordat alguns dels treballs més destacats que va realitzar "durant els més de 20 anys" que va dedicar-se a la fotografia "en un moment en què no hi ha cap altra dona a l'Estat espanyol que hi treballés". El documental recull diverses anècdotes de la seva feina. "I moltes altres se n'han quedat fora", ha afegit. Al film també s'hi recorda "el desamor" que la va fer abandonar la professió als 80. "La premsa s'estava frivolitzant i no vaig voler seguir", ha revelat. Ara, però, ha tornat a agafar la càmera, tot i que més aviat per plaer.

Per la seva part, un dels realitzadors del projecte, Òscar Moreno, ha destacat la figura de Biarnés. "Quan ens van parlar d'ella vam tenir clar que hi havia una història brutal per explicar", ha indicat. Moreno ha lamentat que hagi estat oblidada durant anys. "És una llàstima que molts professionals del sector no sàpiguen ni qui és" i ha celebrat "l'orgull" que suposa poder obrir la secció oficial del Memorimage. Joana Biarnés assistirà a la projecció inaugural d'aquest dimecres per tal de presentar la pel·lícula al costat de l'equip de la producció.

Projeccions i un taller

Des d’aquest dimarts i fins dissabte, 7 de novembre, el Teatre Batrina tornarà a acollir les projeccions del Festival Memorimage. El director artístic de l'esdeveniment, Daniel Jariod, ha assenyalat que aquest “tindrà una programació on destaquen les dones, dones valentes, lluitadores i admirables”, com és el cas de Biarnés.

Al Memorimage 2015 s'hi projectaran més d’una desena de films, sis dels quals són produccions internacionals de Canadà, el Regne Unit, EUA, França i Alemanya. En paral·lel, a més, es realitzarà el taller 'Aprèn a fer un documental', que tindrà lloc al CIMIR el dissabte, dia 7, al matí.

Un film dedicat a la propaganda nazi

Una de les apostes més originals del festival és 'Forbidden Films', film centrat en la dictadura del Tercer Reich, període en què a Alemanya es van produir més de 1.200 pel·lícules, un centenar de les quals eren de propaganda nazi. El documental, realitzat per Felix Moeller proposa, segons Jariod, "reflexionar sobre l'ús de les imatges d'arxiu i debatre si cal prohibir-les o no". La projecció de Forbidden Films, pel·lícula inclosa a la secció oficial del Memorimage, tindrà lloc aquest dimarts, dia 3, a les 7 de la tarda.

També a la secció oficial del festival es projectaran els films 'Com canviar el món', que repassa la història de Greenpeace, i 'El Gran Vuelo', de Carolina Astudillo, un retrat de Clara Pueyo Jornet, militant del PSUC que es va escapar de la presó de Les Corts Catalanes de Barcelona. Les projeccions tindran lloc al Teatre Bartrina aquest dijous, 5 de novembre, a les 5 de la tarda i a les 9 del vespre, respectivament.

La secció la tancarà, aquest divendres a les 5 de la tarda,  'Després de la Boira', documental que s'aproxima a Siegfried Meir, un jueu que poder escapar-se dels camps de concentració nazis als 9 anys, adoptat per un espanyol republicà, i que va acabar triomfant al món de la música. A la secció MemoriReus cal destacar 'Els que quedaren', de la cubana Vanessa Batista, i 'Xiquets de Tarragona, l'herència millorada', de Carles Pitarch i Maria Roig, i que repassa la trajectòria de la colla castellera degana de la capital de la demarcació.

El Festival Memorimage en xifres

Memorimage arriba a l'edició d'enguany en plena consolidació, després de sumar durant aquests 10 anys més de 16.000 espectadors, 350 pel·lícules, 180 convidats, 50 premiats i 3.000 estudiants per les sessions d’institut del MemoriJove, segons han indicat des de l'organització de la cita.

Podeu consultar tota la programació del Festival en aquest enllaç.

 

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

Joana Biarnés i Memorimage i Reus i reusdigital

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics