Dijous, 18 d'Abril de 2024

La mirada de la mantis

L'artista reusenc Jordi Abelló crea una exposició per a aquests insectes per tal d'estudiar-ne el seu comportament i conèixer millor els 'orígens de la nostra espècie'

06 de Febrer de 2016, per Marc Busquets
  • Abelló va construir una sala d'exposició per a mantis religioses

    Cedida

  • Cedida

Una sala d'exposicions per a mantis religioses i una gravació de la seva interacció amb aquest espai. Aquesta insòlita iniciativa és, entre d'altres, un dels elements destacats de Mantis, el nou treball de l'artista reusenc Jordi Abelló. El creador ha passat set mesos dedicats a l'estudi d'aquests "fascinants insectes" i ha reunit una col·lecció de més de 3.400 peces entre dibuixos i fotografies, fetes a mida d'aquestes criatures. La mostra, que pot veure's online al web creat especialment per a l'ocasió, ha passat ja del miler de visualitzacions, motiu pel qual Abelló se sent "satisfet". "La xarxa és on actualment la gent hi comparteix coses, i moltes de les imatges que ens mirem són art", exposa.

Així, una mantis mira al seu voltant. Una altra, més valenta, s'enfila per les parets. Tot plegat fa de la nova proposta d'Abelló quelcom únic, que qualsevol usuari pot recuperar i gaudir a través de la xarxa. El web de l'artista, a més, aplega una extensa mostra d'alguns dels dibuixos i peces que el reusenc ha usat per omplir la sala d'exposicions de les mantis. "El seus moviments són hipnòtics, sensuals", descriu l'artista. "Mirant les mantis podem aprendre'n molt, de la nostra espècie", apunta.

Curiositat, llibertat, voracitat

La curiositat mou l'obra d'Abelló. "Tots en tenim, quan som nens". El problema, però, és que alguns la perden un cop es fan grans. "M'agrada experimentar amb els animals, estudiar-los, per conèixer més de nosaltres", assegura. L'artista reusenc segueix així la línia de treball començada temps enrere amb mostres com Zoo portraits (2009) o la més recent Bank (2012), en què va observar i es va acostar als goril·les i als voltors, respectivament. "Amb tot, les mantis tenen una gran similitud amb la nostra espècie", assenyala.

Atret pel record de quan era un nen i jugava amb aquests insectes als estius alforgencs, Abelló s'ha decidit a mostrar la naturalitat de les mantis seduït "per la seva bellesa" i "la seva absència de sentiments". La voracitat d'aquestes criatures ha estat clau també a l'hora de dedicar-los el projecte. "L'entomòleg Fabre va fer un experiment i va fer passar set mascles davant d'una femella. Se'ls va cruspir tots", detalla amb un somriure Abelló. En certa manera, l'actitud de la mantis, mancada de remordiments, reflecteix com creu Abelló que l'art s'ha d'oferir a qui s'hi acosta. "Una experiència sincera, real, honesta", diu.

Els ulls dels infants

"Hagués fet la mostra només per a les mantis, però finalment vaig decidir buscar-hi altres vies de difusió", detalla Abelló. De fet, el clip en què l'artista ha enregistrat l'experiència d'un exemplar de mantis fitant els dibuixos i fotos fets per a l'ocasió ha obert novament la inspiració del reusenc. "Si ara hagués de dur l'exposició a un espai físic, hi posaria insectes i mantis per terra, a veure què passa". Una altra de les sensacions més agradables que li ha donat el seu darrer treball és la reacció que ha tingut la canalla quan interactua amb la seva obra. "M'encantaven les cares dels nens", apunta.

En aquesta línia, Abelló se segueix sentint un xiquet. "Es tracta d'això, de seguir jugant, de no perdre mai aquesta innocència ni la llibertat dels més petits", explica. Potser per això no es posa límits, de cara al futur. "Totes les disciplines m'interessen, crec que ja sigui pintura, fotografia o vídeo, tot forma part del mateix procés", subratlla. Això sí, les mantis les deixarà tranquil·les, per ara. "Però no em faria res seguir experimentant amb altres animals", conclou. Ara bé, un cop el seu treball de camp es va acabar, les mantis van ser alliberades.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

mantis religioses i Jordi Abelló i reusdigital

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Emili de Reus  07 de Febrer de 2016

Extraplanetàries?

No semblen d'aquest mon. Les primeres que vaig veure quan jo era petit. me van fer por.