Divendres, 29 de Març de 2024

Les agitadores culturals de Reus

Les Artistes Locals impulsen dos festivals a Reus: Quarts de Teatre i Reus Teatre Musical

20 de Febrer de 2016, per Sergi Jiménez
  • Irene Benavent, Georgina Llauradó i Alba Aluja formen la companyia

    Sergi Jiménez

  • Assaig de la primera mostra de teatre dels alumnes de Les Artistes Locals

    Sergi Jiménez

  • Sergi Jiménez

  • Georgina Llauradó preparant un dels alumnes abans de la representació

    Sergi Jiménez

  • Sergi Jiménez

Interpretació, adhesió i amistat. Aquests són els principis que conformen Les Artistes Locals, la companyia teatral formada per Alba Aluja, Irene Benavent i Georgina Llauradó. Reusdigital.cat s’ha reunit amb les tres actrius i el resultat ha estat una entrevista personal, una conversa on les reusenques relaten la seva trajectòria en l’art de la interpretació.

Les Artistes Locals van néixer el 27 de març de l’any 2006, justament el dia Mundial del Teatre, però tot va començar molt abans. El 1996, i amb només setze anys, tres noies trempades van coincidir al Bravium Teatre amb el desig d’aprendre. Des d’aleshores han passat vint anys i mai haurien imaginat que acabarien sent impulsores de la cultura teatral a Reus. Però que no s’ho imaginessin no vol dir que ara no ho acceptin, i és que Les Artistes Locals s’autoanomenen “agitadores culturals”. Abans de saber el perquè, val la pena donar un cop d’ull al seu recorregut; un recorregut on caràcters i inquietuds són ben diferents.

‘Ens vam conèixer al Bravium, i allà és on es va arrelar tot’

Alba Aluja va començar fent teatre a l’escola, quasi sense adonar-se’n: “Vaig fer una obra perquè m’ho van demanar, i per a les següents ja m’anaven a buscar”, apunta riallera. Irene Benavent, en canvi, ja s’ensumava el gust per la interpretació abans de pujar a l’escenari: “Feia dansa des dels quatre anys, però funciono molt per impulsos, i va arribar un dia en què vaig decidir picar portes”. Benavent es refereix a les portes d’aquells establiments que, aleshores, impartien cursos de teatre.

Després de trobar-ne tancades unes quantes, va provar sort al Bravium, teatre on va veure un grup de joves assajant. La Irene va quedar tan fascinada que va apuntar-s’hi “sense dubtar”, però no va ser la primera. I és que entre aquells alumnes ja s’hi trobava la Georgina, una noia desperta que va sentir-se atreta pel teatre des que va veure una representació de ‘Terra Baixa’, del dramaturg i poeta Àngel Guimerà, al mateix Bravium.

Tot i aquest encant pel teatre, Les Artistes Locals també s'han sentit captivades, des de ben joves, per altres arts escèniques: a la Irene l'apassiona la dansa, a la Georgina el cant i a l’Alba la gestualitat; diferències que mai les han separat. Perquè si bé és cert que la Irene va marxar a Nova York per formar-se en dansa, que la Georgina va deixar de banda la interpretació per centrar-se en l'orquestra La Padrina, i que l’Alba va estar per Barcelona treballant en titelles i descobrint el món de la gestualitat, també ho és que la seva connexió es deu, en gran part, al teatre. I també al Bravium i a Reus.

Lluitar perquè Reus visqui el teatre com abans

La Georgina admet que, durant l’època en què les tres es formaven al Bravium, no valoraven el que tenien. “Podíem actuar en una plaça per a més de 2.000 persones, i ara això és quasi impensable”. Avui, totes tres lluiten perquè els aspirants a intèrprets puguin gaudir de moments similars. “Nosaltres mai vam tenir un no per resposta, i ara hem de fer el mateix: obrir les portes a les noves generacions i lluitar per les seves oportunitats”, insisteix la Irene per després puntualitzar que sense el suport del Bravium i de la gent que hi ha al darrere, “això mai hagués estat possible”. “És casa nostra i volem retornar d'alguna manera tot allò que hem rebut”, afegeix.

Les Artistes Locals descriuen Reus com un “gran referent a nivell cultural”. Tot i així, la Irene assenyala que no és com fa 20 anys: “Hi ha mancances en la gestió; ja no s’aposta tant per la cultura, no hi ha tant d’interès a crear coses”. En aquest sentit, elles s’esforcen per seguir les petjades de l’anterior president del Bravium Teatre, Jaume Amenós, i dotar la ciutat de l’activitat i la projecció cultural que gaudia anteriorment, sobretot pel que fa a les arts escèniques.

Després de molts tallers, molts alumnes i molta dedicació, va arribar el moment de fer un pas necessari: al llarg d’aquests últims anys, les intèrprets han centrat els seus esforços en el festival RTM (Reus Teatre Musical), que té per objectiu donar cabuda al teatre musical de proximitat i de petit format. “Volem apropar el públic de la nostra ciutat i rodalia a aquest tipus d’espectacle i fer el que més ens agrada: agitar la vida cultural i creativa de les persones”, diuen. La Irene afirma que festivals com aquests “mereixen ser mostrats al món” i defensa que haurien de servir com a punt de partida –o bé com a inspiració– perquè altres petites companyies s’animin a l’hora de fomentar i consolidar nous projectes. A Catalunya no existeix res semblant al Reus Teatre Musical, “i això no hauria de ser així”, lamenten les reusenques.

‘Anem a una i no tenim por’

“Si esperem que ens truquin, mai farem res. Volem ser un motor més de la ciutat i crear sinergies mentre fem el que més ens agrada. Per això diem que som agitadores culturals, perquè desitgem coure i remoure tot el que es pugui”, comenten les actrius. “Són moltes hores i molt de sacrifici, i a més sense remunerar, però ens reconforta fer-ho”, admet la Irene. La veritat és que Les Artistes Locals no paren: ara es troben ultimant els preparatius de la cinquena edició del festival Quarts de Teatre, que recull peces teatrals de quinze minuts com a màxim i que se celebrarà el dissabte 9 d'abril a diferents espais de la ciutat. Una idea que, al capdavall, fomenta la participació i la creació en la xarxa d'actors, escriptors, directors teatrals i escenògrafs de la demarcació de Tarragona i, si s'escau, d'arreu de Catalunya.

Sembla que la crisi econòmica segueix estimulant la creació de nous espais escènics de petit format, però pocs actors i actrius poden permetre's viure de la seva professió. És per això que les reusenques reivindiquen propostes com aquesta, encara que no siguin del tot rentables. Perquè entenen l'ofici no només com una feina, sinó com una passió que sempre ha patit alts i baixos; perquè desitgen que "continuï l'espectacle".

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat Bravium
reusdigital.cat
reusdigital.cat Bravium

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics