Diumenge, 24 de Juny de 2018

L'escola La Vitxeta impulsa un nou ball parlat petit que sortirà per Sant Pere

Els alumnes ja han començat els assajos de coreografia i teatre i en les pròximes setmanes es començarà a treballar el text a la classe de llengua

16 de Març de 2017, per Redacció
  • Els alumnes ja han començat els assajos de coreografia i teatre

    Cedida

  • Els alumnes ja han començat els assajos de coreografia i teatre

    Cedida

  • Els alumnes ja han començat els assajos de coreografia i teatre

    Cedida

L'escola La Vitxeta de Reus ha hissat la bandera pirata per anunciar que ha posat en marxa el projecte de recuperació del ball de Marcos Vicente. Es tracta d'un ball parlat molt popular de la Festa Major de Reus durant el segle XIX i començaments del XX. Els alumnes ja han començat a assajar les coreografies i el teatre i durant les pròximes setmanes s'introduirà el text a la classe de llengua. La iniciativa va sorgir d'un grup de pares i mares vinculats al teatre, la música i les tradicions i s'ha convertit en un projecte educatiu de tota l'escola.

El primer pas va ser la creació d'una nova comissió de l'Associació de Mares i Pares dels Alumnes (AMPA) per impulsar-lo, a principis de curs. Un cop es va dissenyar el programa i es va aconseguir la implicació de la direcció i l'equip docent, els dos grups de cinquè de primària van començar a treballar les coreografies, el 9 de febrer, com a part de l'assignatura d'educació física amb l'assessorament d'una mestra de danses tradicionals.

Posteriorment, el 23 de febrer, els nens i nenes van iniciar els assajos de teatre amb les mares i una monitora de reforç especialitzada. En les pròximes setmanes, tractaran el text del ball a classe de llengua amb la col·laboració d'un filòleg i gestor cultural.

El ball, dins l'itinerari escolar

El ball de Marcos Vicente s'ha incorporat a l'itinerari escolar. L'objectiu és aconseguir que es consolidi dins la programació perquè l'alumnat reforci competències curriculars i adquireixi de noves a través d'un treball d'entorn, que els permetrà també conèixer la ciutat i la seva història, cultura i tradicions.

Segons els impulsors, la creació d'un ball parlat és més complexa que altres elements festius, però planteja unes possibilitats pedagògiques molt més interessants. Un ball parlat és una forma de teatre al carrer a les nostres comarques. Es tracta d'una petita obra de teatre d'uns 20 minuts que té una part dialogada en vers i una part batallada. Concretament, el ball de Marcos Vicente explica la història d'un pirata valencià que després de fer moltes malifetes recapacita i abandona la vida delictiva.

Els impulsors del projecte han explicat que "el teatre és una eina motivadora i estimulant", per això és molt útil "per treballar capacitats i habilitats com l'atenció, la desinhibició, el saber estar, l'esforç, l'autoestima, el treball en equip, l'empatia, l'oralitat, la memorització o la psicomotricitat", han assegurat.

El ball torna a la Festa Major de Reus

Una altra finalitat és reforçar els sentiments de ciutat i territori, de forma que els alumnes i les seves famílies gaudeixin de la festa mentre aprenen. Per aquest motiu, la comissió organitzadora va fer les gestions pertinents i, el passat 13 de febrer, el ball va ser aprovat per la Comissió de Protocol de la Festa Major, convertint-se en el primer ball parlat petit de la Festa Major de Reus. El projecte també s'ha presentat a la Capital de la Cultura Catalana.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat Reus Diari Digital
reusdigital.cat Reus Diari Digital

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)

Reportatges