Dijous, 25 d'Abril de 2024

Lo Submarino de Reus, una lluita musical a contracorrent

Els tres propietaris del local aposten per grups desconeguts a la ciutat i el territori

24 de Desembre de 2016, per Paula García
  • D'esquerra a dreta, Josep Maria Paixà i Albert Salvat, de Lo Submarino de Reus

    Paula García

  • D'esquerra a dreta, Josep Maria Paixà i Albert Salvat, de Lo Submarino de Reus

    Paula García

La sala de concerts Lo Submarino de Reus ha rebut recentment el premi ARC a Millor Programació d’Espai Musical a Catalunya 2016, que està atorgat per l’Associació Professional de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya (ARC). L’Albert Salvat i el Josep Maria Paixà, dos dels responsables de la sala, no ho van veure venir: “No t’esperes que ningú et reconegui la batalla que portes dia a dia durant tot l’any, i s’agraeix”. Els dos fundadors de la sala reusenca, juntament amb el tercer, Víctor Blade, ho veien difícil, perquè no estan situats a Barcelona, ciutat on, segons comenten, normalment cauen aquests tipus de premis. “Hi ha centenars de sales petites en la categoria que hem guanyat, que també lluiten dia a dia com nosaltres, i per això no ens ho esperàvem”, comenta Paixà.

Els propietaris de Lo Submarino reconeixen que han treballat molt, però que “no ha sigut per guanyar cap premi”, ja que per ells, el guardó “és simbòlic”. Les raons del seu esforç són unes altres: “Ho fem perquè ens agrada i perquè hi vivim”. Tot i això, ambdós afirmen que aquest reconeixement els hi ha donat un cop de força i ànims, ja que “una sala de concerts és molt complicada, i fer venir públic cada setmana és molt difícil”. De fet, expliquen que hi ha concerts en què només són cinc persones. “La música en directe s’està morint”, sentencia Salvat.

Reus, al mapa de la cultura musical

El premi no els hi serveix per atraure més gent a Lo Submarino, segons expliquen, però sí que és un pas per “situar Reus al mapa de la cultura musical”. Paixà afirma que la ciutat "sempre ha estat bastant morta, i cada vegada sembla que s’estigui morint més”, alhora que lamenta la pèrdua del festival de reggae ‘Regus’ com a referent cultural. “En aquest sentit sí que ajudem, encara que siguem un local privat”, apunta.

Lo Submarino acull artistes de tot arreu: el País Basc, Galícia, Xile, Panamà, el Japó, França... “Tot el que sigui bona música, benvingut és”, declara Paixà. Segons ells, que els músics siguin d’un territori o d’un altre no afecta el funcionament de la sala. Cada dia reben entre 10 i 20 correus amb propostes de grups que volen ocupar l’escenari de Lo Submarino, entre les que seleccionen aquelles que s’adeqüen als seus criteris musicals. Tot i això, també duen a terme una recerca activa: “Aprofitem que estem a Reus perquè els grups que toquen a Barcelona passin per aquí”.

La música que sona a Lo Submarino

La sala de concerts acostuma a fugir dels sons convencionals: “La nostra política de concerts és alternativa, underground, i està fora de la música comercial”, explica Salvat, però afegeix que de vegades fan concerts d’indie o pop. A l’hora de programar, els promotors de Lo Submarino tracten de portar música “de qualitat”, ja que, segons ells, “n’hi ha molta, però la gent la desconeix”. En aquest sentit, es busca l’equilibri entre grups desconeguts que sorprenguin el públic, i d'altres que ja funcionen al panorama musical. “El que interessa és que la sala s’ompli, però també volem ensenyar coses diferents -remarca Salvat-. El problema és que no volen sortir a descobrir música”.

'Sobrevivim gràcies a la gent de fora'

Josep Maria Paixà explica un dels obstacles que té la sala per atraure audiència: “La gent de Reus es mou molt pel centre de la ciutat i ens costa un fart arrossegar-los fins aquí”. Tant Salvat com Paixà coincideixen que un dels fets més durs que afronten com a sala és entendre com, amb una programació que inclús ha rebut un premi ARC, tenen més públic de fora de Reus que de la pròpia ciutat. “És decepcionant, estem sobrevivint gràcies al públic de fora, perquè la gent de Reus és de costums fixes i no surten de la rutina, que són les terrasses del centre”, lamenta Paixà.

Però aquest no és l’únic problema que afronta Lo Submarino: “A Reus ens han donat la música gratuïta sempre, des de fa 20 anys, i ara, si s’ha de pagar, perd valor”, expliquen Paixà i Salvat. Reconeixen que “està bé que una administració pública local doni aquesta facilitat durant molt de temps”, però, amb la crisi, aquesta pràctica ha acabat suposant que “ningú desembutxaqui 5 euros per veure un concert en directe, que en definitiva, és el que val una Coca-Cola i mitja”. Els impulsors de Lo Submarino asseguren que, fora de Reus, i de Catalunya en general, el públic no té cap problema en pagar 5 o 10 euros per veure un concert, al contrari, és habitual.

“Estem mal acostumats, actualment és impossible fer pagar per veure música en directe, tot ha de ser gratuït, però els músics també mengen”, defèn Salvat, i apunta: “Els concerts en directe no interessen, la gent no té aquesta inquietud”. Ambdós coincideixen que aquesta situació ve provocada, a més d’Internet, per una excessiva oferta de concerts a la ciutat: “A Reus és habitual que n'hi hagi cinc el mateix dia, hi ha molta oferta d’oci, i gairebé tota és gratuïta”.

Al peu del canó, malgrat les dificultats

Malgrat els obstacles, Lo Submarino seguirà al peu del canó: “Ens agrada la música en directe, i volem aportar novetats en la seva oferta”. Entre els seus objectius, destaca la intenció de donar a conèixer el talent musical que desprèn aquest país. “Volem millorar, però sense cap tipus de suport és complicat”, lamenten, alhora que expressen el poc impacte que ha tingut a Reus el seu premi: “Ens ha rebut el president de la Generalitat, però l’Ajuntament de Reus no ens ha dit res, i aquí a ningú li ha importat massa”.

Al contrari del que creu la majoria, portar una sala de concerts no és una feina fàcil: “És molt sacrificat, i pots sobreviure però no guanyaràs gaires diners, però fem el que ens agrada”. De fet, no ho poden evitar, perquè com ells mateixos diuen, “la música és una droga”. Salvat i Paixà se senten agraïts de poder-s’hi dedicar amb cor i ànima, i no es plantegen cap altra cosa: “No podem viure sense això, perquè Lo Submarino és un dels nostres fills”.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

Reus, Reus Diari Digital, reusdigital, Lo Submarino de Reus

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics