Dimecres, 24 d'Abril de 2024

Més de trenta pilars simultanis a Valls per bastir el futur museu casteller

Absència d'autoritats en un acte multitudinari sense caràcter oficial per la tragèdia aèria

28 de Març de 2015, per ACN
  • Panoràmica dels 34 pilars de les colles castelleres amb el campanar de Sant Joan al fons

    ACN

La concentració de 4.000 persones, segons l'Ajuntament -la immensa majoria, castellers-, la varietat de colors de les seves camises, un escenari rodejat de focus de llum, la projecció de vídeos -molt aplaudits- en una gran pantalla de 15 metres per 8 d'alçada, l'espectacle acrobàtic de la companyia 'Sacude' i, sobretot, el moment àlgid dels 34 pilars simultanis, han omplert de vida un àmbit fins a dia d'avui només ocupat per màquines fent treballs d'enderroc. Ha estat una exhibició castellera especial, donat que rares vegades s'alcen tants pilars simultàniament. De fet, a part del concurs de castells -on no se n'aixequen tants-, la darrera vegada que es va veure una estampa similar va ser a les Decennals de Valls. 

A toc de gralla -la música que sempre acompanya tota entrada d'una colla a plaça-, ha començat aquest acte, conduït pel periodista Xavier Grasset, amb l'assistència d'un total de 44 colles, si bé algunes d'elles han portat una representació, però no han aixecat pilar. Acte seguit, s'ha fet un minut de silenci, amb tots els caps de colla dalt de l'escenari, com a mostra de condol del món casteller a les víctimes que viatjaven en l'avió estavellat. A més, l'emotiu i multitudinari acte no ha inclòs cap parlament oficial d'autoritats. Després, enxanetes de les 95 colles catalanes han dipositat un escut de cada agrupació dins d'un recinte que servirà de primera pedra, i que el consistori col·locarà més endavant. 

Quan ja era ben fosc ha arribat el moment més emotiu i esperat de la jornada. Les colles han alçat un total de 34 pilars, repartits entre el solar on es farà el museu i la plaça del Blat, ja que es troben a tocar, només separades per un petit carreró que no arriba als deu metres. Aquest espai més discret és el que precisament s'ha destinat a les tres colles de moixigangues presents a l'esdeveniment. L'enlairament de pilars ha volgut esdevenir una metàfora dels pilars sobre els quals se sustentarà el museu, i com un tret de sortida a les obres que s'iniciaran en qüestió de dies. L'espectacle escènic d'acrobàcia aèria sobre la pantalla de 15 metres ha posat punt i final a un acte relativament curt -d'uns tres quarts d'hora de durada.

Tot plegat s'ha desenvolupat en els 1.500 m<sup>2</sup> de solar que ocuparà el futur museu casteller. Dissenyat per Dani Freixes i pressupostat en 2,7 milions d'euros, serà un equipament singular destinat a difondre el fet casteller. El president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, Josep Maria Cortès, ha destacat que per primer cop el món casteller tindrà una "casa comuna", una reivindicació històrica que, malgrat la crisi, serà una realitat en poc més d'un any. A més, Cortès ha recordat que a Valls és on van néixer els castells i que l'equipament servirà per veure, d'una "sola mirada", el món casteller, ara amb repercussió mundial.

 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics