Dijous, 18 d'Abril de 2024

Neix una associació a Reus per trencar els tòpics associats al hip-hop

L'entitat Tarragona Hip-Hop Club està consolidada i supera els 50 socis

14 de Febrer de 2017, per Paula García
  • Cedida

  • Cedida

  • Cedida

Tarragona Hip-Hop Club va néixer entre batalles de galls a l’skatepark de Reus, quan un grup de joves va decidir promoure la cultura del hip-hop. Ivan Martínez, un dels integrants de l’associació, explica que els primers passos van ser crear pàgines de Facebook i canals de Youtube, per compartir i difondre els vídeos de les batalles i dels concerts que organitzaven entre ells. Més tard, amb la col·laboració del cantant de rap reusenc, Fetitxe 13, es va crear l’associació. D’això ja en fa un any. Ara, Tarragona Hip-Hop Club està consolidada i supera els cinquanta socis.

La iniciativa assoleix qualsevol activitat relacionada amb la cultura del hip-hop, des de rap, break i graffitis fins a exposicions d’art. “Volem donar una oportunitat als joves per conèixer aquesta cultura”, segons Ivan Martínez. Fins ara, Tarragona Hip-Hop Club ha organitzat tant concerts com exposicions de quadres d’artistes que fan graffiti o tatuatges, així com molts tipus de tallers, com ara d’escriptura, de producció musical, de ball, de break, de dance i de hip-hop.

Martínez explica que “l’associació és una bona eina per unir a tothom que vol apropar-se a aquest món” perquè moltes persones interessades no saben on assistir als concerts o on s’organitzen esdeveniments com les batalles de galls. “Les xarxes socials, com Facebook, Youtube i Instragram, fan que tot el que estem desenvolupant sigui més prolífer perquè aconsegueixen que arribi a la gent i que hi puguin participar”, en paraules del representant de l’associació.

La primera jornada que va organitzar Tarragona Hip-Hop Club va durar 14 hores seguides en què es van dur a terme exposicions, demostracions i tallers per a tothom. El Centre Cívic de Ponent de Reus va acollir aquesta jornada i, segons Martínez, no és l’únic local que els hi ha ofert el seu suport fins ara. “L’associació rep aquest suport pel fet que no estem promovent això només per nosaltres i pels nostres amics, sinó que estem organitzant coses per a nens petits i per a tota la gent que hi estigui interessada, no només per la gent que fa rap”.

La mà d’obra són els socis

Per a dur a terme les activitats, tots els socis han de posar depart seva: “Nosaltres mateixos som la mà d’obra”. Martínez explica que els tallers estan conduïts pels membres de Tarragona Hip-Hop Club i que ell, per exemple, ofereix tallers d’escriptura a nens perquè porta 8 any escrivint rap. “La gent que porta molts anys ballant fa classes de ball i tenim productors de música i productors de vídeo que ens donen un cop de mà, tot ens ho produïm nosaltres mateixos”, assegura.

A l’hora de programar un concert, les despeses també van a compte dels membres: “Ho fiquem de la nostra butxaca perquè ara mateix, a nivell de subvencions, és difícil rebre ajuda”, segons Martínez, qui també explica que, com a associació sense ànim de lucre, inverteixen tots els beneficis en altres activitats, en material per a l’organització o en els músics dels pròxims concerts. “Ens agrada pagar tots els artistes que convidem”, apunta Martínez.

'Hi ha més demanda fora de Reus'

El membre de Tarragona Hip-Hop Club assegura que la iniciativa ha tingut una bona acollida, però reconeix que, quant a la participació i a l’interès, han trobat “més demanda fora de Reus que no de la ciutat”, tot i que la majoria dels membres són reusencs. El representant afirma que “a Reus costa més despertar l’interès pel rap” i que a altres ciutats com Barcelona està més acceptat, tot i que “fa uns anys encara estava pitjor vist”.

Per fer-se presents en tot el Camp de Tarragona, l’associació està obrint una delegació a Cambrils i una altra a Castellvell. També en aquest sentit, Tarragona Hip-Hop Club ha organitzat una nova jornada, que se celebrarà el 18 de febrer, a Cambrils. Seran 10 hores seguides d'exposicions, concerts, tallers i batalles de galls. 

Actualment, Tarragona Hip-Hop Club no rep cap tipus d’ajuda ni de subvencions, però, tot i que estan fent la gestió per obtenir-les, Martínez afirma que existeixen altres obstacles. “Fa falta més consideració, perquè això ho fem per altruisme i quan anem a organitzar concerts o esdeveniments ens demanen 600 euros per llogar un local, més 300 de seguretat, i molts dels membres són joves de 20 anys que estan a l’atur”, en paraules de Martínez.

Desmitificar els tòpics

Tarragona Hip-Hop Club es va posar en marxa per “desmitificar els tòpics” del món del hip-hop: “Estem mostrant una altra cara d’aquesta cultura, perquè estem treballant gratis per nens i per a tota la gent que li agrada el hip-hop”, assegura Martínez, qui també reconeix que l’associació ha sigut “una bona eina per al propi desenvolupament personal dels membres”. 

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

Reus, Reus Diari Digital, reusdigital, Tarragona Hip-Hop Club
Reus, Reus Diari Digital, reusdigital, Tarragona Hip-Hop Club

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics