Divendres, 19 d'Abril de 2024

Patrimoni lligat amb la literatura com a forma de recreació

La mostra 'Patrimoni oblidat, memòria literària' s'ha inaugurat aquest dimarts al Centre de Lectura de Reus

07 de Març de 2017, per Josep Gallofré
  • Imatge de l'exposició, al vestíbul del Centre de Lectura

    Josep Gallofré

  • Xavier Filella, durant la presentació de l'exposició

    Josep Gallofré

Un total de 60 imatges il·lustren l'exposició 'Patrimoni oblidat, memòria literària', que s'ha inaugurat, aquest dimarts, al Centre de Lectura de Reus. Totes elles acompanyades de textos d'escriptors d'aquesta mostra itinerant que relaciona literatura i història, i impulsada per la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana i l'Institut Ramon Muntaner. Autors, siguin clàssics, actuals o d'àmbit local aporten el seu escrit per tal de donar sentit a la imatge.

Benissanet, la Mussara, Sant Carles de la Ràpita o indrets com el Balneari de Cardó, el Monestir de Sant Pere de Rodes o el Monestir de Poblet són alguns dels elements que es poden apreciar a 'Patrimoni oblidat, memòria literària'. De fet, la mostra es distribueix en 5 grans apartats: Paisatge, història, patrimoni abandonat, vida social i elements simbòlics. "No és fàcil triar, s'ha de compensar territorialment", ha expressat Josep Santesmases, president de la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana. Santesmases ha afegit que l'objectiu és establir una relació entre "el territori, els elements i els autors". "Volem que es vegi que la literatura també és patrimoni", comenta Josep Santesmases. La voluntat no és cap altre que fer un recorregut en el temps i l'espai dels Països Catalans.

'Patrimoni oblidat, memòria literària' va estrenar-se fa al voltant d'1 any a Poblet, i es tracta d'una mostra itinerant. Ara arriba a Reus de la mà del Centre de Lectura, i amb motiu de la Capital de la Cultura Catalana Reus 2017. L’acte inagural ha anat a càrrec de Xavier Filella, president del Centre de Lectura de Reus, de Josep Santesmases, president Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana i l'Institut Ramon Muntaner; de Lluís Puig, director general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del departament de Cultura de la Generalitat i de la regidora de l'Ajuntament de Reus, Montserrat Caelles. La inauguració s’ha acompanyat de la presentació de la web i del catàleg resultants d’aquesta mostra.

L’acte ha inclòs la lectura de textos d’autors reusencs presents a l’exposició a càrrec del Col·lectiu En Veu Alta. Tot seguit, s’ha presentat el catàleg de la mostra a càrrec del professor titular de literatura catalana de la URV, Magí Sunyer, i la introducció de Lluís Puig. L’activitat s’ha tancat amb la presentació de la nova web per Pineda Vaquer, tècnica de documentació de l’IRMU i membre del comissariat de l’exposició.

La mostra, comissariada per Josep Santesmases, Pineda Vaquer, Narcís Figueras, Montse Caralt i Mireia Munmany, forma part d’un projecte més ampli que, sota el mateix nom, han impulsat l’IRMU i la CCEPC, amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i altres institucions i entitats.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Biel Ferrer Puig  08 de Març de 2017

Maria Mercè Marçal a València d'Àneu

Només per haver-hi descobert el poema de Maria Mercè Marçal dedicat al castell de València d'Àneu ja ha valgut la pena de visitar-la. I caldrà tornar-hi, a l'exposició, perquè és una bona mostra de geografia literària.