Divendres, 29 de Març de 2024

Reus escalfa motors per un Trapezi més català que mai

La Fira del Circ de Catalunya celebra 20 anys amb més de 70 representacions i 28 companyies, de les quals un 80% són catalanes

08 de Maig de 2016, per ACN
  • Imatge de l'espectacle 'InTarsi', de la Companyia de Circ 'eia', en una demostració del quartet de portés acrobàtics i altres tècniques circenses

    Cedida

Reus escalfa motors per arrencar una nova edició del Trapezi, la Fira del Circ de Catalunya. En aquesta 20a edició, s'han programat més de 70 representacions d'un total de 28 companyies en els quatre dies que dura el festival, del 12 al 15 de maig. Enguany Trapezi ve carregat de produccions catalanes. Un 80% de les companyies són del país. Anys enrere s'apostava per grans companyies internacionals, però la crisi i el moment dolç que viu la producció circense a Catalunya han fet decantar la balança cap a una programació amb marcat accent català. "Fa vint anys era impossible omplir la programació amb tanta producció catalana, i per a mi això és un orgull, no pas un problema", ha afirmat el director artístic del festival, Jordi Gaspar, en una entrevista a l'ACN. Fira Trapezi ja no es conforma en ser un aparador i busca immiscir-se en el procés de creació dels espectacles. Per això, per primer cop s'ofereixen residències a artistes.

Des del 1997 Reus es converteix per uns dies en la capital del circ. Any rere any, cada mes de maig, la ciutat omple d'espectacles els carrers i teatres, transformant la ciutat en una gran pista de circ. En aquesta 20a edició del Trapezi, la Fira del Circ de Catalunya, es podran veure més de 70 representacions d'una trentena de companyies. El festival segueix donant empenta a l'autoria catalana, en una edició on el 80% de les companyies són de Catalunya.

La principal novetat d'aquest any és que Fira Trapezi, amb la seva convicció d'incidir en la creació, ha començat a oferir residències a companyies perquè puguin treballar durant els períodes de creació dels seus nous espectacles. Això ha estat possible gràcies a la col·laboració amb centres que treballen amb el circ i les arts escèniques. Així, s'obren les portes als artistes perquè puguin millorar les produccions abans de la seva arribada a la capital del Baix Camp.

Les residències d'artistes: la novetat

Així, Fira Trapezi enguany dóna suport als artistes Joan Català i Jordi Kerol amb els seus respectius projectes. Català es troba al Convent de les Arts d'Alcover on assaja, amb una corda infinita, un estira-i-arronsa per perfeccionar 'Menar', el seu nou espectacle que estrenarà a Fira de Tàrrega. I Kerol treballa amb 'Extravaganza' a l'Estruch de Sabadell. Ambdós oferiran un petit tast a Reus davant de professionals i programadors, a l'espai 'Dona'm una pista'.

"No podem entrar com a productors perquè és molt car, però sí com a col·laboradors i formar part de la creació i producció", diu Gaspar. A part de les residències d'artistes com la gran novetat, enguany el festival posa un focus d'atenció als malabars. Destaca el nom de Fernando Pose, amb una tècnica impecable de nou pilotes de rebot a escena en el seu nou espectacle 'Bouncing'. "Que ho facin a nivell mundial es poden comptar amb els dits d'una mà", assegura Gaspar.

Una edició més poètica i visual

El Cabaret inaugural a la plaça d'Anton Borrell, que comptarà, entre altres companyies, amb Atempo Circ i amb la contorsionista americana Julie Bergez, artista del Cirque du Soleil, donarà el tret de sortida al festival. Si la darrera edició va destacar per ser festiva, enguany serà més poètica i visual. Un clar exemple d'aquestes ganes d'oferir coreografia i poesia del risc és l'espectacle de la companyia francesa Cirque Rouages, '...Sodade...', que es podrà veure a la plaça Mercadal dissabte i diumenge al vespre, com a espectacle de cloenda.

Hi haurà espectacles al carrer i de sala, entre els quals destaquen propostes de gran format, des de l'estil contemporani i amè amb molta dansa i farcit de gags d''InTarsi', de la Companyia de Circ 'eia', que l'any passat va estar al 'Dona'm una pista' i enguany pugen a l'escenari del Teatre Bartrina, a l'arriscada proposta d'Animal Religion, amb les excèntriques acrobàcies d'estètica gore del seu espectacle 'Sapiens Zoo', al Teatre Fortuny.

Un programa per a tots els gustos

A part d'aquests plats forts del programa, també hi ha funcions per a qui vulgui riure amb autèntics pallassos com el Gran Dimitri amb 'Cirkusz Rupt'. L'andalús actuarà a la plaça del Baluard. Al seu torn Leandre representarà 'Iceberg'. El clown català es podrà veure a la plaça de la Llibertat. A la mateixa plaça hi actuarà la companyia balear Circ Bové, amb 'Vincles'. I pensat per a un públic familiar, s'ha programat 'Amigoo', de Mumusic Circus.

Trapezi recull una gran varietat de formats per a tots els públics, tant per a petits com per als més exigents, desplegant fins a una vintena de disciplines, des de verticals a contorsió, passant per acrobàcia i malabarisme. A més de l'argentí Fernando Pose, Dulce Duca portarà el seu espectacle 'Un belo dia' i la companyia madrilenya Nueveuno escenificarà 'Sinergia 2.0.', una proposta multidisciplinar que combina verticals, manipulació d'objectes i dansa.

També la companyia Escarlata Circus presentarà 'CorroC', una exposició de pedres en forma de cor. I per commemorar els vint anys de trajectòria del festival, es muntarà una exposició amb imatges del fotògraf Tjerk van der Meulen, que repassaran les dues dècades de trajectòria. Intentant defugir del format tradicional d'exposició -que mai ha tingut gaire èxit al Trapezi-, les imatges es penjaran en un centenar de comerços de la ciutat.

Festival de referència

"És un festival de referència amb una programació d'alt nivell, en quantitat i qualitat", afirma Gaspar. Amb la visita de 110 professionals l'any passat -dels quals 60 eren programadors-, la fira vol posicionar-se com una cita anual per a programadors de circ de tot el món. "És un referent, més a nivell internacional que no pas estatal, i he intentat adaptar-lo al present, seguint allò que es fa arreu del món, sobretot al Quebec que és on hi ha més circ, i fent xarxa", afegeix.

El director artístic fa una mirada enrere a aquests vint anys de festival -ell en porta cinc al capdavant- i recorda els anys de màxima esplendor, previs a la crisi, quan s'havien programat grans espectacles d'estrena internacional i el pressupost duplicava l'actual. Però els temps han canviat. "M'encantaria un gran format, però has de seleccionar i prefereixo arribar a més punts de la ciutat que no pas omplir una plaça molt gran", reconeix Gaspar.

Amb un pressupost actual de 384.000 euros, Fira Trapezi atrau prop de 100.000 espectadors. El circ a Catalunya, segons Gaspar, està en eclosió. "Canalitzem les demandes a través d'una sola veu, l'Associació de Professionals de Circ de Catalunya, i el fet de tenir un sol interlocutor ens ha ajudat de cara a les administracions", afirma. Amb tot, segueix lluny del camí fet en el teatre de la dansa. "El circ és l'aneguet lleig de les arts escèniques", conclou Gaspar.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics