Dimarts, 23 d'Abril de 2024

Reusdigital.cat recomana...

Reusdigital.cat i la Fundació Privada Reddis us recomanen cada setmana un llibre d'un autor local

14 d'Octubre de 2016, per Jordi Siré
  •  

Títol: Supercatalà. Diari d'un català indignat

Autor: Olga Resina, Sergio Pérez, Alèxia Amat

Edició: Ooso Còmics


Posats a crear estructures d'Estat, tot país necessita herois. I en el cas de Catalunya, vistes com estan les coses, cal un superheroi que vagi més enllà de les reivindicacions nacionals i s'enfronti a la crisi econòmica, la corrupció i les retallades des de la perspectiva de la lluita social. El diari d'un català indignat és un còmic implicat en la realitat quotidiana a peu de carrer que té com a protagonista un físic que no troba feina del que li pertoca i acaba obrint una tenda de còmics on prepara els seus ginys. En un primer moment són una via d'escapisme, però quan veu que la seva àvia esdevé una integrant més dels iaiosflautes i es mobilitza al carrer per defensar el guanyat durant anys de sacrificis decideix donar en pas endavant i crear la figura del Supercatalà. És a dir, un heroi molt humà sense cap altre ajut que la seva intel·ligència i els seus amics amagat darrere d'una barretina i una capa amb les quatre barres que assalta el Banc d'Espanya per tal de repartir els diners entre els ciutadans.

Amb guió d'Alèxia Amat, story board i maquetació de Sergio Pérez i il·lustracions d'Olga Resina, el Supercatalà "és una encertada metàfora del català senzill i pacífic quan es revolta", segons explica en el pròleg del professor de Ciències de la Informació de la UAB, Carles Figuerola, en el pròleg. És, també, la lògica evolució en clau local de la nissaga de superherois que neixen a la dècada dels anys trenta als Estats Units amb dues característiques principals. Una d'ètica, la d'acabar amb la injustícia i el mal, i una altra d'estètica, la de portar una doble existència. Aquests dos vessants coincideixen en Almo, el jove no vinculat a cap partit polític que acaba reaccionant a una vida plena de sotracs i converteix la seva figura de precari empresari del món del còmic en una excusa per encobrir la seva nova condició. El còmic està plagat de referències a figures del gènere i té importants aliats compartint vinyetes. El periodista Josep Cuní, l'economista Santiago Niño-Becerra i fins i tot la més combativa Ada Colau hi surten reflectits de forma que acaben sent aliats.

Projecte nascut des de Prades també requereix superpoders per poder fer front a les dificultats de distribució, la seva activa presència a les xarxes socials li ha donat vida pròpia i ha permès l'edició de dos volums d'aventures més: 'La Conspiració', amb pròleg de Xavier Grasset, i 'La desconnexió', que incorpora la figura femenina com heroïna fugint de l'estereotip de figura eròtica.

Aquest article rep la col·laboració de la Fundació Privada Reddis.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics