Reusdigital.cat recomana...

Reusdigital.cat i la Fundació Privada Reddis us recomanen cada setmana un llibre d'un autor local

20 de Gener de 2017, per Jordi Siré

  •  

 

Títol: Amb el català, fem pinya

Autor: Diversos testimonis

Editor: Plataforma per la Llengua

La veritable construcció d'un país tan obert a migracions com el nostre és proporcional a la seva capacitat d'integració dels nouvinguts. Conscients d'això, des de la Plataforma per la Llengua s'ha passat dels fets a les paraules recollint en un llibre les experiències vitals de persones procedents d'arreu del mapamundi que han acabat fent de Catalunya casa seva. 'Amb el català, fem pinya' és el testimoni d'aquells que han après el català sent adults i han entrat a formar part del teixit d'organitzacions socials, educatives, esportives o culturals existents que el tenen com a vehicular. L'obra és, també, un reconeixement d'aquestes entitats pel seu paper a l'hora de trencar prejudicis i "exercir com espais informals d'aprenentatge" de la llengua, tal com es recull a la presentació de la publicació.

Aquest compromís anònim de milers de persones es resumeix en els testimonis de catorze nascuts fora dels territoris de parla catalana. Entre ells hi figuren membres de colles sardanistes i de grallers, associacions teatrals, clubs de futbol, colles geganteres o castellers. Precisament aquest darrer cas porta accent reusenc. Perquè d'entre els entrevistats hi figura Papu Mayoro, de la Colla dels Xiquets de Reus. Senegalès de 35 anys en el moment de fer-li l'entrevista, va arribar el 2002 a Alacant i des del 2006 resideix a la capital del Baix Camp, on tenia família. "He après català amb una amiga de Bolívia amb qui parlo sovint", afirma abans de reconèixer que "jo era vergonyós. Si no els coneixes bé, els catalans semblen molt seriosos. S'ha de conèixer la cultura catalana. Amb els Xiquets de Reus fem calçotades, anem a jugar a futbol, anem a concerts de música, etc. Fem més coses que castells i prou".

Cada relat s'ha traduït a les llengües primàries dels entrevistats. En el cas de Papu, al wòlof. La intenció és oferir "un tast de la diversitat lingüística que forma part del nostre país". Una mena d'antídot a una de tantes frases cèlebres pel seu anticatalanisme. Com per exemple la de l'antic president del govern español, Leopoldo Calvo Sotelo, l'any 1983: "Hay que fomentar la emigración de gente de habla castellana a Cataluña y Valencia para así asegurar el mantenimiento del sentimiento español que comporta".
Aquest article rep la col·laboració de la Fundació Privada Reddis.

Etiquetes: 

Notícies relacionades: 

Escriviu el vostre comentari

Regles de participació

Aquest servei es planteja com un espai obert en el qual s'expressen lliurement les opinions de les persones que visiten el web, i no s'ha d'utilitzar per fer desmentits, desinformar o atacar a tercers. Si us cal enviar una correcció per a una notícia, podeu utilitzar el formulari per enviar informació d'interès periodístic. A Reus digital entenem que els lectors d'aquest mitjà són persones respectuoses, amb capacitat per comentar sense necessitat de fer crítica destructiva, provocar o atemptar contra l'honor de les persones. En qualsevol cas, si algun comentari es considera fora de lloc, s'esborrarà. Reusdigital.cat no es fa responsable de les opinions dels comentaristes. Que aquest servei de comentaris es mantingui actiu depèn de les persones que l'utilitzen. Reusdigital.cat es reserva el dret d'emprendre accions legals contra les persones que emetin comentaris injuriosos, que ofenguin la imatge i l'honor de les persones o ataquin l'ordenament jurídic.