Reusdigital.cat recomana...

Reusdigital.cat i la Fundació Privada Reddis us recomanen cada setmana un llibre d'un autor local

10 de Març de 2017, per Jordi Siré

  •  

 

Títol: Escrits sobre llengua

Autor: Josep Murgades

Editor: Pagès editors

Catedràtic de Filologia Catalana a la Universitat de Barcelona, traductor de l'alemany, editor filòleg de l'obra de Pompeu Fabra i de la d'Eugeni d'Ors, membre fundador i codirector de la revista Els Marges de llengua i de literatura... La descripció acadèmica i curricular del reusenc Josep Murgades s'ha de completar amb el reconeixement del seu to humorístic mediterrani i una disposició crítica a prova de bales respecte al que ell mateix defineix com "la conflictiva realitat lingüística d'aquest país".

'Escrits sobre llengua' agrupa una quarantena de textos creats en el transcurs de trenta anys i aplegats ara amb la intenció d'ajudar a complir amb "l'esperança d'aconseguir per a la llengua secular d'aquest país -en paraules de Murgades a tall de justificació de la publicació de l'obra- un estatus de digna i eficaç funcionalitat a tots nivells comparable a la que tenen, avui dia, tot d'altres llengües europees de demografia semblant". Potser per aquesta voluntat de resistència a la selecció hi predominen escrits "més propis d'una sociolingüística de trinxera que no pas d'una estrictament acadèmica".

Els vuit grans apartats en què es divideix el llibre repassa des de les lleis judicials fins a les normatives acadèmiques (ortografia inclosa) que han acabat definint les pràctiques del "colonialisme lingüístic". "L'anomenada normalització -afirma Murgades- ha servit per assegurar sobretot la continuïtat de la llengua per dalt, en els seus registres més pròpiament culturalistes, però ja no ha pogut ser ni de molt tan efectiva a l'hora de, si més no, frenar el procés de nativització de l'espanyol".

De fet, i conscient que les lleis no serveixen per a res si no hi ha un canvi de costums, Murgades dibuixa el futur davant la possibilitat de constitució d'una república independent obrint la clau de pas a fer del català única llengua oficial. "No pas ja en nom de cap essencialisme -argumenta- ni de cap nacionalisme a la vella usança, sinó sobretot en pro de la defensa de la diversitat, de la resistència a tota uniformació fagocitadora, de l'oposició a tot darwinisme lingüístic. Són llengües prepotents que han fet befa de valors com aquests les que ara tasten la seva pròpia medecina. Què se n'ha fet de l'espanyol a les Filipines, a Puerto Rico?".

Aquest article rep la col·laboració de la Fundació Privada Reddis.

Etiquetes: 

Notícies relacionades: 

Escriviu el vostre comentari

Regles de participació

Aquest servei es planteja com un espai obert en el qual s'expressen lliurement les opinions de les persones que visiten el web, i no s'ha d'utilitzar per fer desmentits, desinformar o atacar a tercers. Si us cal enviar una correcció per a una notícia, podeu utilitzar el formulari per enviar informació d'interès periodístic. A Reus digital entenem que els lectors d'aquest mitjà són persones respectuoses, amb capacitat per comentar sense necessitat de fer crítica destructiva, provocar o atemptar contra l'honor de les persones. En qualsevol cas, si algun comentari es considera fora de lloc, s'esborrarà. Reusdigital.cat no es fa responsable de les opinions dels comentaristes. Que aquest servei de comentaris es mantingui actiu depèn de les persones que l'utilitzen. Reusdigital.cat es reserva el dret d'emprendre accions legals contra les persones que emetin comentaris injuriosos, que ofenguin la imatge i l'honor de les persones o ataquin l'ordenament jurídic.