Dimecres, 24 d'Abril de 2024

Reusdigital.cat recomana...

Reusdigital.cat i la Fundació Privada Reddis us recomanen cada setmana un llibre d'un autor local

31 de Març de 2017, per Jordi Siré
  •  

 

Títol: Cuques de Llum. Retalls d'una vida.

Autor: Enric Curto

Editor: Pagès Editors

La ficció d'una noia, la Clara, que troba entre els papers del seu pare mort el relat escrit de la història de la vida familiar dóna peu a la primera novel·la del reusenc Enric Curto. Nascut l'any 1965, aquest enginyer de professió instal·lat des de jove a Barcelona evoca amb petits trets autobiogràfics plens de nostàlgia la vida al mas durant l'estiu de vacances escolars i la porta més enllà jugant amb la creació literària d'un món pendent de la Guerra Civil i dels exilis.

Perquè l'entramat de personatges que transiten pel llibre expliquen una història que, arrelada a Reus i als espais que són i que ja no estan, viatja cap a la França idealitzada, però que mostra la seva cara real als camps de refugiats republicans d'Argelers, i al Xile de portes obertes un cop finalitzat el drama espanyol. Aquest darrer destí permet als emigrants de tanta batalla perduda comptar amb una nova oportunitat. És així com els protagonistes es reinventen sense perdre mai el contacte amb la realitat catalana. Perquè, al capdavall, no perden l'esperança de tornar a casa, pel molt que les circumstàncies els facin arrelar cada cop més, demanera imperceptible, en el país d'acollida.

L'existència de correspondència amb amics que resten al país i que no desvelen mai el seu nom per por a les represàlies franquistes permeten Curto traslladar-se a una societat hermètica en la seva mediocritat i contraposar-la amb la vitalitat existent en el país sud-americà. És així com els protagonistes, alguns dels quals no havien sortit mai de Reus si no era per anar a Salou amb el Carrilet, xoquen amb una cultura en aquells moments oberta i plural. També reviu espais com els del Círcol més conservador, l'Hotel Londres o el Cafè París, escenaris presents i que pràcticament tenen vida pròpia pels records que evoquen.

Aquesta història de reconstruccions vitals genera també reflexions sobre les oportunitats perdudes, des de la República vista des d'una òptica de catalanisme militant fins a àmbits més personals, com les decisions vitals que tenen repercussions en els detalls més íntims del dia a dia. El conjunt crea un imaginari ric en matisos i vivències, amb una narrativa àgil i amb un reusenquisme militant que evoca, sense voler evitar-ho, melangia i esperança a parts iguals.

Aquest article rep la col·laboració de la Fundació Privada Reddis.

Agraïment a la secció local de la Biblioteca Central Xavier Amorós per la seva disponibilitat

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics