Divendres, 19 d'Abril de 2024

Reusdigital.cat recomana...

05 de Maig de 2017, per Redacció
  •  

Títol: El retorn de l'Àngela

Autora: Maria Lluïsa Amorós

Editor: Onada Edicions

Història d'un exili sentimental i el xoc que provoca el retorn a una ciutat, Reus, amb molt pocs punts de referència respecte als records viscuts. La novel·la de Maria Lluïsa Amorós descriu una Àngela enamorada a la seva joventut d'un turista de Salou i que accepta el repte d'anar a viure amb ell a Suïssa. No serà fins 42 anys més tard que la voluntat de vendre la casa dels pares la porti de nou al seu bressol de joventut en un viatge on res acabarà com estava planejat. Entre altres coses perquè un secret familiar, que acaba ramificant-se fins als camps de concentració nazis com el de dones de Ravensbrück a partir dels documents rescatats de l'oblit en el refugi aixecat al xalet familiar durant la guerra civil, despertarà la seva curiositat i la seva ànsia de conèixer. Un interès que, junt amb la recuperació d'espais miraculosament intactes per bé que minimalistes com el jardí de casa (símbol de les amistats perdudes i recuperades que juguen també un paper referencial a la trama fins al punt de ressorgir amb força narrativa fruit dels canvis ocorreguts a les seves vides durant quatre dècades), la porta a allargar la seva estança a Reus i obre cada cop més escletxes en la seva vida fins llavors metòdica. Perquè no sempre es poden deixar adormits els fantasmes del passat.

El relat provoca nostàlgies. La joventut, els lligams amb els teus i el d'una ciutat (la dels anys seixanta i principis del setanta) que ha perdut referents i s'ha deslligat per tant de les històries personals de molts dels seus habitants. Segons afirmava Amorós en una entrevista, "a la novel·la també s'hi planteja que potser algunes coses no s'han fet bé. Passeges pel carrer i et trobes que els elements que anys enrere havien estat populars han estat destruïts. Parlo d'edificis sencers, façanes, fins i tot rètols. Passen els anys i tens a la memòria tot el patrimoni que s'ha perdut". És per això que l'autora fa reflexionar a l'Àngela en un moment donat afirmant que "ella ja no pertanyia a aquella ciutat. No tenia dret a opinar, però no era la seva, la que havia guardat a la memòria".

Amorós, nascuda a Reus l'any 1954, és llicenciada en Filologia Hispànica i Filologia Catalana, així com catedràtica de Llengua Catalana i Literatura. Ha treballat a l'Institut Gaudí de Reus fins a la seva jubilació, i l'any 1986 va publicar la seva primera novel·la juvenil, 'Poppis i Isolda'. Ha estat guardonada amb un premi Vaixell de Vapor i traduïda al castellà. Pel que fa a la novel·la per adults, també ha publicat 'Els til·lers de Mostar' (1996); 'Vora el llac' (1999); 'Un glop de Calvados' (2003) i 'La força de l'Aglaia' (2016). Amb 'El retorn de l'Àngela' ha aconseguit ser un dels llibres de referència en vendes a nivell local del passat Sant Jordi.

Aquest article rep la col·laboració de la Fundació Privada Reddis.

Agraïment a la secció local de la Biblioteca Central Xavier Amorós per la seva disponibilitat

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics