Divendres, 19 d'Abril de 2024

Sant Jordi 2015, paraula de llibreters

El llibre sobre la nissaga dels fotògrafs Niepce s’apunta com una de les obres amb més possibilitats a nivell local

22 d'Abril de 2015, per Isabel Martínez
  • Una dona fulleja llibres a la llibreria Gaudí

    Josep Gallofré

  • Joan Carreras i Xavier Bosch s'esperen com dos dels autors més venuts

    Josep Gallofré

  • Els llibreters esperen que el temps acompanyi aquest Sant Jordi

    Josep Gallofré

Són les persones que coneixen millor els gustos literaris dels reusencs i les reusenques. Molt sovint, recomanen obres als seus clients i comenten amb ells les principals novetats editorials o aquells clàssics que formen part de les lectures de qualsevol generació. Novel·la històrica, negra o llibre infantil són tan sols alguns dels gèneres amb què treballen aquests professionals del món editorial, que han fet la seva personal travessa sobre els llibres que poden ser referència aquest Sant Jordi 2015 a la ciutat. Reusdigital.cat ha dialogat amb Montsant Fonts (llibreria Gaudí), Joan Peñas (Galatea) i Araceli Anguera (llibreria Araceli) per intercanviar impressions sobre les obres que durant la diada es poden convertir en les més venudes.

D’entrada, els llibreters consultats han coincidit en què els premis Ramon Llull, Algú com tu, de Xavier Bosch, i el Sant Jordi, Àguila negra, de Joan Carreras, tindran amb tota seguretat uns molts bons resultats com és habitual en les obres premiades amb aquests dos guardons literaris. Dos autors consagrats en català que, a parer dels entrevistats, també compliran les bones expectatives de vendes són Sílvia Soler que presenta Un any i mig i El món blau, d’Albert Espinosa, obra que recentment va gaudir d’un gran poder de convocatòria en la seva presentació a la llibreria Galatea. Un títol que destaca també en la tria de Fonts és El poeta del poble, d’Andreu Carranza, guardonat amb el premi Pla.

Per al propietari de la llibreria del carrer de Jesús, la novel·la històrica Cremeu Barcelona!, de Guillem Martí, serà un altre dels títols que també pot tenir bones vendes. Peñas, a més, destaca que el protagonista de ficció és de Reus, un al·licient més per als que vulguin treure el cap en una novel·la històrica ambientada al final de la Guerra Civil. D’entre els títols en castellà, Peñas destaca el darrer Pérez Reverte, Hombres buenos, Blitz de Trueba; La templanza, de la supervendes María Dueñas, i Número 0 del prestigiós semiòtic Umberto Eco, que parla sobre el poder de la premsa en un món sense ètica.  

Regna la literatura de ficció

Sense menysprear l’atractiu de cap gènere, Montsant Fonts afirma que el dia de Sant Jordi “la literatura de ficció és la reina del dia” i apunta que és difícil preveure quin llibre acabarà imposant-se durant la jornada perquè “en el darrer moment l’entrevista en un mitjà nacional o qualsevol acte pot modificar tendències” entre els lectors. Fonts espera que la climatologia acompanyi perquè assegura que els pretesos “brots verds” no es perceben des del sector.

Més especialitzada en llibre de temàtica local, la llibreria del carrer de la Galera està rebent en els darrers dies un gran nombre de reserves relacionades amb el volum sobre la nissaga dels fotògrafs Niepce. “Es pot convertir en el llibre de Sant Jordi”, assegura Fonts, tot i que no deixa de comentar altres publicacions que poden tenir molta tirada en clau local com ara Les cases d’Almoster, d’Antonieta Prats; Temps après, de mossèn Josep Bofarull, o Anar a servir, de Laura Poblet.

Literatura juvenil

De la seva banda, Joan Peñas de la llibreria Galatea remarca com a fenomen interessant que “el llibre juvenil s’ha convertit en un puntal de resistència”, fet que dota d’un coixí de futurs lectors. A diferència dels llibres mediàtics d’altre temps, Peñas assenyala l’evolució que han representat les xarxes socials en els darrers temps que han convertit productes com, per exemple, Librotroll, del jove El Rubius, en tot un supervendes entre els adolescents de 12 a 15.

Tot i que la llibreria Araceli, del carrer del Vent, únicament col·loca parada fora de l’establiment el 23 d’abril, aquests dies són també molt intensos. En les darreres setmanes s’han incrementat molt les comandes perquè “a molts clients habituals els agrada tafanejar a la plaça aquell dia, però tenir assegurada la lectura escollida que a vegades s’esgota”.  Més enllà dels autors ja comentats, la llibretera destaca Amor prohibit de Coia Valls, una escriptora de Reus que “escriu molt bé, que no es repeteix i que agrada”.

Dins de la tria local, Anguera també esmenta Avions de paper, d’Aleix Cort; La música dels camaleons, de Jordi Cervera, o La balada de Mossèn Dallonses, de Pep Macaya. “Es fa difícil destacar”, afegeix perquè, “han sortit moltes novetats tot i que sembla que les tirades són menors”. En la línia de llibres que s’escapen de la temàtica local, Anguera comenta que una sorpresa pot ser Locus, d’Antoni Gual, un llibre d’humor de l’editorial que va apostar pel fenomen de L’avi que es va tirar per la finestra, i, en clau nacional, Revoltats, que aplega les converses entre Justo Molinero i Oriol Junqueras.

 

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat Reus Diari Digital sant jordi 2015 llibreries
reusdigital.cat Reus Diari Digital sant jordi 2015 llibreries
Etiquetes: 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics