Dijous, 25 d'Abril de 2024

Torna-la a fer girar!

La baldufa recupera places i escoles de la ciutat i es converteix en la joguina de moda entre els més petits

26 de Gener de 2016, per Marc Busquets
  • La baldufa ha tornat amb força a les escoles de Reus

    Marc Busquets

  • Marc Busquets

  • Marc Busquets

  • Marc Busquets

  • Marc Busquets

“És una bogeria. Mira, no me’n queda ni una”, diu una de les dependentes de Juguettos, a la plaça del pintor Fortuny, per explicar la moda de les baldufes. Han tornat, i ho han fet amb força. Això sí, les d’ara, clar, són diferents de les que servien als nostres avis i pares per distreure’s. “Sí, ara les fan de plàstic i d’acer inoxidable”. La gran novetat, amb tot, és que la punta gira. “En diuen roller”, precisa la botiguera. I si no és roller, no mola. “Pensa que així poden fer el perrito i el musculoso”, dos dels trucs més populars entre els menuts.

Tot un món

No només les jogueteries en venen, de baldufes. A la plaça de la Dansa, a tocar de l’Avinguda dels Països Catalans de la capital del Baix Camp, la Puri Parra també les té disponibles a la seva cafeteria. “Les haig d’anar renovant contínuament de l’expositor”, anuncia. “En puc vendre mitja dotzena al dia”, precisa. Les té de totes mides, colors i materials. De fet, i en funció d’aquests, el preu de la baldufa pot variar força. “Les més cares passen dels 20 euros i són per a iniciats”, detalla la Puri. Tot un món, vaja.

Pel que sembla, canalla de totes les edats viu la febre de la baldufa, “tot i que principalment jo les venc a nens d’entre 8 i 12 anys”, apunta. “Bé, de fet les venc als pares, que són els qui paguen. Els petits escullen”, diu, divertida. La Puri, que comercialitza els productes de la firma valenciana Trompos Space, ho té clar. “Ho ha fet molt bé, aquesta gent. Han anat a les escoles a fer demostracions amb campions de baldufa”, subratlla. I, de fet, ja li agrada que aquesta joguina hagi tornat. “I als pares també els agrada. Està bé que els nanos deixin estar el tiquití de les consoles i aprenguin a jugar com ho fèiem nosaltres”, declara.

Els nens reusencs, enganxats als smartphones

Des del País Valencià, Trompos Space ja fa anys que es dedica a la fabricació i venda de baldufes. “Vam començar en plena crisi, fent-les de fusta”, recorda Javier Caballero. Temps i després, “i inspirant-nos en la baldufa americana”, hi van introduir altres materials. “Amb la baldufa roller és té més estabilitat i el cos gira millor, així és més fàcil que els nens n’aprenguin”, subratlla. El model de negoci de l’empresa es basa en anar visitant escoles i associacions de diferents províncies espanyoles. “I a Catalunya i a Andalusia és on el nanos tenen més nivell. Hi ha autèntics cracs”, revela.

Amb tot, a Reus no ho han tingut fàcil. “Sí, Reus ens ha costat”. Segons sembla, la quitxalla reusenca està massa acostumada a fer la seva “amb els smartphones”. Des de 2010, a més, Trompos Space col·labora amb la Asociación cultural antequerana del trompo, que es dedica a recuperar jocs tradicionals. "Creiem que alguns dels nostres jocs de sempre són un ric patrimoni que cal cuidar", subratlla Caballero. És per aquest motiu que creu que altres passatemps que crèiem oblidats podrien tornar. "Cal educar els nanos per tal que vagin més enllà de la tauletes", opina. 

La resposta a les escoles

Durant els darrers mesos, diversos col·laboradors de Trompos Space han fet exhibicions als centres educatius de la ciutat. És el cas de l'escola Montsant, al barri de Sant Joan, on l'arribada dels experts baldufers va aixecar una gran expectació. "Ens van regalar un CD en què hi ensenyen com es fan alguns trucs, i això m'ha servit per treballar amb la canalla", exposa l'Aida Trullols, la professora d'educació física del col·legi. "Els més grans de seguida van aprendre a fer trucs molt complicats", recorda.

Als carrers, el joc també hi ha trobat el seu lloc. La Maria i l'Òscar tenen 8 i 6 anys, respectivament, i tenen la baldufa entre les seves joguines més preuades. A ell li agrada més el futbol, però assegura que "m'agrada anar al parc a jugar-hi, perquè al pati no sempre ens les deixen provar". El pare de la canalla, que també es diu Òscar, explica que "sí, realment és una moda, tots els nens en tenen una, almenys" mentre juga amb ells a prop de casa un cap de setmana. Pares i fills, grans i petits, trobant-se per fi per compartir una estona sense que els gadgets actuals els allunyin. Benvingudes siguin algunes de les modes que tornen.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

Baldufa i Reus i reusdigital
Baldufa i Reus i reusdigital
Baldufa i Reus i reusdigital
Baldufa i Reus i reusdigital

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (2)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Xavi  26 de Gener de 2016

Primicia!!!

Ara us n'adoneu? Els que som pares no fa mesos que ho estem "sofrint".... I segur que han anat a més d'una carta als Reis d'Orient.... Una mica més d'agilitat, is us plau.

PD: Per si de cas, pantalla capturada, no fos que es "perdés".....

J. A. C. O.  26 de Gener de 2016

Gairebé tot torna

Tant de bo que la xicalla fos capaç, induïts pels pares i els avis, de recuperar joguines i formes de passar l'estona amb els amics com es feia abans. Ara la reunió d'un grup de companys es converteix en un fixament en les pantalles dels mòbils. Els 'profes i les señus' haurien d'evitar potenciar els mitjans electrònics d'ús personal.