Divendres, 19 d'Abril de 2024

Un projecte audiovisual europeu fa recerca històrica sobre la plaça de la Llibertat

Alumnes d'una universitat d'Oslo, de la URV i l'Escola d'Art treballen aquesta setmana en diversos tallers

09 de Desembre de 2015, per Redacció
  • Taller el projecte 'In living memory' al CIMIR

    Cedida

  • Imatge de la plaça de la Llibertat, antiga

    Autor desconegut/ Fons de l'Ajuntament de Reus

El Centre de la Imatge Mas Iglésias és l'escenari tota aquesta setmana de les jornades de treball del projecte In Living Memory, dedicat a la recerca històrica a través de documents audiovisuals. Des d'aquest dimecres i fins diumenge, estudiants de la Universitat Westerdals Hoyskle AS d'Oslo (Noruega), de Comunicació Audiovisual de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i de l'Escola d'Art de Tarragona comparteixen un taller a l'entorn de la història, el present i el futur de l'espai urbà de Reus, i en concret de la plaça de la Llibertat.

El projecte In Living Memory s'emmarca en el programa europeu Erasmus + i té com a objectius experimentar amb l’ús dels arxius d’imatges dins processos de creació, reflexió i educació no formal. Es tracta de crear un diàleg intercultural a través de les imatges d’arxiu de diferents països, un diàleg també basat en la producció artística. A més del CIMIR de Reus, en el projecte hi participen socis de Marsella, Milà, Oslo, Kosice i Barcelona, així com institucions dedicades a la preservació d'arxius com l'INA de París i la Fondazione Cinemateca Italiana.

Estudi sobre la plaça de la Llibertat

El projecte té una durada de dos anys, va començar el 2014 i s'allarga fins a mitjan 2016. Durant aquest període s'han organitzat tallers en les diferents ciutats europees i en aquesta ocasió és el torn de Reus. En el cas de la ciutat es proposa una reflexió espacial entre el passat, el present i el futur. El marc escollit és la plaça de la Llibertat, que durant anys ha experimentat transformacions força radicals amb connotacions polítiques d'interès a l'hora de treballar i reflexionar.

Les propostes a treballar aniran al voltant dels canvis en el temps i la percepció d’aquest espai per a les diferents generacions que hi han viscut. Es disposa de fotografies i imatges en moviment de quan era la plaça dels Quarters, després plaça dels Màrtirs i avui en dia plaça de la Llibertat. Els arxius que s'utilitzaran procedeixen de donacions al CIMIR, com els de la família Coca Pey (dels anys 1940 als 1960), Romeu Figuerola o de Josep Bové. D'altres cedits per a l'ocasió com els de Canal Reus TV corresponents a les obres de rehabilitació de la plaça.

El taller també vol estimular als participats al desig d’aprenentatge de tècniques digitals a través de la manipulació i us arxius (registre, edició d’imatges, edició digital, so...). Els estudiants treballen en petits grups i acompanyats de professionals del cinema, de la comunicació i de les arts escèniques, i crearan un curtmetratge basat en les imatges d'arxiu de la plaça de la Llibertat i en imatges actuals captades durant el taller.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat Reus Diari Digital fons CIMIR projecte europeu 'In living memory'

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics