Dijous, 28 de Març de 2024

Toni Alcover: 'La preservació del paisatge és un denominador comú als cellers de la DOQ Priorat'

15 de Juliol de 2014, per Redacció
  • Toni Alcover

    Cedida

  • Foto: DOQ Priorat

  • Foto: DOQ Priorat

  • Foto: DOQ Priorat

  • Foto: DOQ Priorat

  •  

Podria definir els vins de la DOQ Priorat?

Són l’expressió d’un paisatge vist per un observador determinat, amb una sensibilitat diferenciada. Una expressió que aporta al vi una determinada tonalitat de llum i textura molt concreta. 

Què els diferencia de la resta?

Són vins amb aromes especials de fruites roges, herbes de sotabosc, aromes minerals, de pas en boca ...... i amb un cos generós, que es prolonga en un postgust agradable de tanins dolços que equilibren totes les components ácides-alcohòliques i amargues, i tot això els aporta l’harmonia característica. Els Priorat tenen molts trets que els fan singulars. Entre els més reconeguts hi ha la intensa fidelitat al terrer, marcat per a presència del sòl de llicorella, on fins avui s’ha preservat l’essència i la identitat dels pobles en harmonia amb l’entorn i els conreus. Un vi que és la veu de la llicorella, la seva expressió més pura. 

Quines són les varietats tradicionals?

Les varietats més conreades al Priorat són les negres, amb la carinyena i la garnatxa com a varietats tradicionals més destacades.

En què consisteix el projecte Vins de Vila?

La Denominació d’Origen Qualificada Priorat té el reconeixement del primer Vi de Finca de l’estat espanyol i treballa per consolidar els Vins de Vila. Aquest projecte ja permet identificar els vins de les dotze zones vinícoles de producció de raïm delimitades dins de la DOQ Priorat. Ja s’han registrat gairebé 40 marques com a Vins de vila, una mostra de l’aposta per la qualitat i la tipicitat que continuen fent els cellers de la DOQ Priorat.

L’objectiu principal d’aquest projecte és fer un pas endavant en la línia de reforçar la identitat dels pobles d’aquesta denominació d’origen a la vegada que estrenyen encara més els lligams amb els vins que s’hi produeixen. De fet, una de les característiques dels vins del Priorat més valorades pels experts és la seva alta fidelitat al sòl d’origen, és a dir, al seu terrer. Aquest projecte ens permet investigar poble a poble en relació als vins locals i, a la llarga, finca a finca, tot analitzant microclimes. Això ens permetrà assessorar els viticultors perquè amb tractaments mínims obtinguin la màxima eficàcia i la major salubilitat per al raïm. 

Quins projectes actuals del Consell Regulador destacaria?

Estem investigant l’impacte que té el conreu de la vinya sobre el paisatge i quina és la millor manera d’integrar-lo sense que tingui una repercussió en la biodiversitat de l’ecosistema. La preservació del paisatge és un denominador comú en els cellers de la DOQ Priorat, i la seva conservació és obligada per tenir esperances en el futur. De fet, des del Consell Regulador treballem en diferents àmbits, un dels quals ha estat poder integrar-nos al Centre de Recerca i Valorització de la Viticultura de Muntanya (CERVIM), que és un organisme internacional que aplega les diferents regions vitivinícoles del món que tenen allò que s’anomena ‘viticultura heroica’, és a dir, una viticultura condicionada per un territori amb pendents molt importants on calen mesures específiques de conreu i tractament de la vinya.

Des de la nostra entrada el 2013 a CERVIM, hem intentat aprendre al màxim per millorar les nostres accions en relació al paisatge i el tractament que se’n fa des dels diferents agents implicats amb la denominació d’origen. Un altre àmbit de treball relacionat amb el nostre paisatge és la nostra implicació amb l’impuls de la candidatura del paisatge del Priorat com a patrimoni de la humanitat per part de la Unesco, un reconeixement que cada cop veiem més a prop.

El vi del Priorat té un gran reconeixement internacional: quins són els mercats principals?

Els Estats Units, Suïssa i Alemanya continuen sent els motors de les exportacions de vins de la DOQ Priorat. Cal recordar també que els vins Priorat s’exporten a més de 80 països d’arreu del món, entre els quals hi ha la Xina i diferents mercats asiàtics on recentment s’ha obert un incipient mercat. I cal no oblidar que diferents mercats europeus, com ara el Regne Unit, han incrementat en els darrers anys la demanda de vins Priorat en relació a anys anteriors.

Com veu el futur de la DOQ Priorat?

Amb molt d’optimisme. Estem vivint un moment dolç com regió vitivinícola. Modestament, considero que som fins a cert punt un referent al nostre país, i això ens planteja un repte molt important, que és mantenir-nos en aquesta posició.

Tinc molta confiança en les persones que avui formen la part humana de la nostra denominació d’origen, perquè en general es creu en una manera de treballar fidel al territori, respectuosa amb la identitat i la història de la nostra vinya i això és la millor garantia que el vi del Priorat seguirà tenint bona acollida arreu del món. Aquest juliol de 2014 commemorem el 60è aniversari de l’aprovació oficial del reglament de la Denominació d’Origen Priorat. Vull aprofitar per felicitar totes les persones i institucions que en algun moment de la història han col·laborat amb la DO Priorat i que col·laboren amb l’actual DOQ Priorat. A tots ells els expressem l’agraïment més sincer. 

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

toni alcover doq priorat reusdigital falset especial
toni alcover doq priorat reusdigital falset especial
toni alcover doq priorat reusdigital falset especial
toni alcover doq priorat reusdigital falset especial
toni alcover doq priorat reusdigital falset especial

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics