Cookie control
Dilluns, 14 d'Octubre de 2019

Tot depèn de com t'ho miris

13 de Maig de 2010, per Mercè Haro

La setmana passada, la Unió General dels Treballadors, en la seva responsable de la Federació de Comerç, Mari Cejas, es vanagloriava que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya hagués donat la raó a la patronal i al mateix sindicat, desestimant el recurs que va interposar CCOO el mes d’octubre passat.

Referent a aquesta qüestió, m’agradaria remarcar diverses coses. En primer lloc, el que la UGT diu que és un augment salarial del 3%, no és ben bé així. Si sumen els augments dels anys 2009 i 2010 (1,8%, el 2009, i 1,2%, el 2010), sí, és cert: la suma a la qual arribaran a cobrar els treballadors i les treballadores és del 3%. En tot cas, però, el que CCOO demana és el 3,3%, un 2,2%, del 2009, i un 1,1%, del 2010, fruit del que està pactat en conveni (110% de l’IPC previst pel Govern espanyol).

En segon lloc, quan la UGT fa referència a què la impugnació de CCOO “suposava agreujar la precarietat dels treballadors i treballadores d’aquest sector”, val a dir que, en el moment que s’impugna alguna cosa, sí que és cert que es paralitza l’ingrés de diners als números de compte del personal treballador, però també és ben cert que té caràcter retroactiu; o sigui, que els diners no es perden, sinó que es cobren en el moment que hi ha una decisió judicial. De tota manera, com que el conveni col·lectiu i les taules salarials del 2009 estan publicades al BOE, les empreses tenen l’obligació de pagar els seus treballadors en el moment que toca, sense haver d’esperar cap decisió judicial. Si no ho han fet, ha estat per recomanació d’altri.

I, en tercer lloc, no puc deixar de fer referència a l’al·lusió que “la UGT treballarà perquè en el proper conveni […] no hi hagi cap treballador que cobri per sota dels 1.000 euros”. Bé, a la taula salarial del 2010, hi podem veure que un/a dependent/a de supermercats, un/a auxiliar de caixa, un mosso, o un/a encarregat/ada de reposició, tots pertanyents a la mateixa categoria professional, cobren 762,61 € bruts mensuals. Si tenim en compte aquest petit detall i que la Unió General de Treballadors pacta amb la patronal a la baixa del que està pactat per conveni, és molt demagògic dir que en el proper conveni (que correspondrà a partir de l’1 de gener de 2011) s’arribarà als 1.000 euros. Perquè així fos, s’hauria d’incrementar el sou d’un/a treballador/a un 25%! Els números parlen per si sols.

Per tant, des de la Federació de Comerç de CCOO de la província de Tarragona estem realment molt disgustats amb la gestió que ha fet la UGT amb la patronal. CCOO, malgrat que el TSJC hagi desestimat el nostre recurs, tot i que no sabem el per què, i que recorrerem, continuarem lluitant perquè s’apliqui l’increment que es va pactar en el conveni anterior, i continuarem lluitant perquè en el proper conveni no passin coses com aquesta.

Mercè Haro és secretària general de la Federació de Comerç de CCOO de Tarragona.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics