Dimecres, 24 d'Abril de 2024

Tots a una per la supervivència del Delta!

05 de Novembre de 2013, per Josep Balsebre

El Departament d’Agricultura, després de la reunió mantinguda el 21 d’octubre amb els productors i organitzacions del territori, ha anunciat públicament la immediata aplicació del Pla de Lluita contra el caragol poma.

Per als que no el coneguin, aquest mol·lusc està provocant un greu problema al Delta, donant mostres clares de perquè està  descrit com una de les 100 espècies invasores més perjudicials pels seus efectes sobre el medi natural i els agrosistemes. Enguany, alguns productors del Delta han vist reduïda la seva collita en un 70%, incrementats els seu costos en haver de ressembrar o actuar contra la plaga, i a sobre, se’ls penalitza doblement perquè degut a les necessàries actuacions incloses al Pla de Lluita, no percebran íntegrament els ajuts agroambientals europeus, perdent uns 54 €/Ha., és a dir, uns 378.000 € en total. Una ruïna que els avoca, per poder subsistir, a plantejar-se haver de fer front al costos procés econòmic i psicològic que suposaria un canvi de conreu!

Els productors d’arròs i els habitants del territori ho tenen clar: o es fa front al problema de forma urgent o s’abandonarà el conreu d’aquest cereal al Delta. Podem debatre sobre tal o qual mesura o sobre si es perdran ajuts, però el cert és que hem sentit poques alternatives, per no dir cap, a la necessitat d’engegar amb immediatesa un pla de lluita. Perquè, quin és el cost de no fer res?

Des de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), compartim la visió dels productors i habitants. El problema no és d’una parcel·la concreta, sinó que lluitar a la parcel·la veïna és lluitar per la pròpia. I no afecta només a les explotacions productores d’arròs sinó a un territori. Fins i tot el Govern de l’Aragó ja ha establert mesures de contingència per a prevenir l’entrada de la plaga al seu territori.

Tot un sistema deltaic, una economia i una forma de viure es troben compromesos. Cal explicar-ho a qui sigui, Comissió Europea inclosa, que no es tracta d’un problema de quatre pagesos, sinó d’una espècie invasora que té entre l’espasa i la paret un ecosistema protegit i amenaça d’estendre’s.

La nostra Organització, mitjançant COAG, està fent gestions que possibilitin la implicació real del Ministerio de Agricultura en aquesta lluita. Perquè aquesta és l’altra, el cacau competencial que hi ha entre riu, costa i camps de conreu no facilita les coses. Tant el Ministerio com la Confederación Hidrogràfica del Ebro han d'implicar-se activament, destinar-hi recursos i defensar davant la Comissió Europea que la zona que es pretén protegir mitjançant les mesures agroambientals estar en greu perill. I recordar-los que penalitzar els productors per lluitar contra la plaga quan ja han perdut la collita és totalment contraproduent si el que volen és defensar l’activitat agrària i els ecosistemes inundats.

Els representants de JARC també col·laborarem en la necessària explicació a les Institucions europees que desconeixen la realitat a peu de finca. Amb aquesta idea, però sempre tenint en compte que es tracta d’una tasca conjunta, ens hem reunit amb el senyor Ferran Tarradellas, Director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, per traslladar-li com de greu és la situació al Delta i que cal que les Institucions europees s’ho prenguin seriosament i no col·laborin amb el caragol a destruir el Delta.

En aquest moment, toca lluitar contra el caragol poma. I toca fer-ho tots junts, perquè o es fa així o ja podem plegar. I també hem d’anar tots junts al Ministerio, a la Comissió Europea i on calgui per explicar la situació i que entenguin que no poden girar-se d’esquena.

És clar que cal evitar que els productors tinguin penalitzacions per lluitar contra el caragol. És clar que les Administracions competents hi han d’actuar decididament. És clar que cal anar a explicar on calgui que la problemàtica no és només agrària. Però el que també està clar és que cal fer-ho ja. Ens hi juguem, no només l’arròs, sinó el futur del Delta!

Josep Balsebre és president de JARC a Tarragona.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics