Divendres, 29 de Març de 2024

Un premi dedicat

02 de Desembre de 2013, per Xavier Filella

El dia 8 d’octubre el Centre de Lectura va recollir a Barcelona, al Saló del Tinell, el Premi Nacional de Cultura 2013 davant les màximes autoritats del país i del món de la cultura.

El passat 22 de novembre se’n va fer una recepció institucional al Centre que comptà amb la presència del Plenari del Consell de la Cultura i les Arts (CoNCA), amb el seu president al capdavant, el poeta i lingüista Carles Duarte, acompanyat d’Isona Passola, Valentí Puig. Gemma Sendra, Mercè Gisbert i la directora del consell Silvia Muñoz.

Carles Duarte i Montserrat, nascut a Barcelona l’any 1959, és una personalitat important de l’àmbit cultural català, actual director de la Fundació Lluís Carulla -entitat gestora del Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí-, és autor de volums de poesia com Tríptic hebreu, El somni, El Silenci, El centre del temps o Els immortals. La seva obra poètica ha estat recopilada al volum S’acosta el mar (2010). Els seus llibres han estat traduïts al castellà, el francès, l’italià, l’alemany, l’islandès, el romanès o l’hebreu.

Com a lingüista ha estat deixeble i col·laborador dels professors Antoni Maria Badia i Margarit i Joan Coromines, a qui va ajudar entre 1979 i 1989 en l’elaboració del seu Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana. És autor, a més, d’una Gramàtica històrica del català, en 3 volums, en col·laboració amb Àlex Alsina, i del llibre de narracions Ulls encendrats.

A l’acte institucional de recepció del premi Carles Duarte hi va pronunciar la conferència «El CoNCA i el model de polítiques culturals». Abans de la xerrada es va voler explicar als presents a qui anava dedicat el premi, qui se l’havia de fer seu.

La llista de dedicatòries va ser llarga: als socis actuals, als que ho han estat un dia o altre i a la resta de ciutadans de Reus; als socis més fidels que des de fa molts anys creuen en el Centre i que mantenen viva l’estima dels seus pares i avis vers la institució; a tots el presidents (el reglament inicial el va promoure Güell i Mercader), des de Ciril Freixa, Tomàs Lletget, passant, entre d’altres, per Josep M. Morlius, Isidor Frias, Eugeni Mata, Lluís Quer, Antoni Serra Pàmies, Evarist Fàbregas, Jaume Simó Bofarull, Pere Cavallé, Pau Font de Rubinat, Jaume Roig (fins a la guerra civil)  i Enric Aguadé, Josep Blanch, Emili Argilaga, Ramon Amigó, Jordi Escoda, Xavier Amorós, Josep Maria Balañà, Joan Ballester, Pere Anguera i Jordi Agràs (els últims 65 anys); als integrants dels consells directius, seccions i comissions de garanties que han mantingut viu l’esperit del Centre aquests 154 anys; a dues persones que hi van deixar la vida: la bibliotecària Regina Figuerola (1937) i l’estimat Albert Via Roig (2010).

Als socis d’honor del Centre: Andreu Rodríguez, Joaquim Mallafrè, Josep Murgades, Rafael Ferré, Rosa Magrané, Liesel Vidal, Jordi Escoda, Ramon Ferran, Gabriel Ferraté Pascual, Antoni i Gabriel Paricio, Gerard Ricart Quintana, Xavier Amorós i la Cambra de Comerç, Industria i Navegació de Reus; a les institucions que hi donen suport: Ajuntament de Reus, Diputació de Tarragona,  Departament de Cultura de la Generalitat, Consell de la Cultura i les Arts, Institut Ramon Muntaner, Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana i Universitat Rovira i Virgili;  a les empreses i fundacions privades que hi han col·laborat els darrers anys; a les entitats de Reus, sempre còmplices, i a les institucions del país amb qui es comparteixen anhels, com la  Federació d’Ateneus de Catalunya; als treballadors de la casa; a la llarga llista d’intel·lectuals i estudiosos que hi han col·laborat sempre de manera desinteressada i entregada.

Cal recordar les personalitats que han pronunciat les diferents lliçons inaugurals de curs: Rafael Moneo, Josep Fontana Lázaro, Salvador Giner, Lluís Pasqual, Oriol Bohigas, Martí de Riquer, el Pare Batllori, Lluís Llach, Martí Pol, Vicent Andrés Estellès, entre d’altres; als molts professionals que hi imparteixen cursos i coneixements i als directors de les escoles de dansa, teatre, lletres, idiomes, música i art; als pares dels alumnes que porten als seus fills a les escoles del Centre i a la Biblioteca; als proveïdors que han suportat amb paciència les penúries econòmiques consubstancials d’una institució cultural com el Centre; als molts donants de col·leccions bibliogràfiques que engrandeixen el valor patrimonial de la Biblioteca; a la memòria de personatges, alguns dels quals van tenir el Centre com una segona casa: Miquel Ventura, Joaquim Bartrina, Francesc Bartrina, Eduard Toda, Hortensi Güell, Francesc Gras i Elies, Josep Martí Folguera, Evarist Fàbregas (el nostre mecenes més important), Josep Recasens i Mercader, Josep Iglèsies, Salvador Vilaseca, Bonaventura Vallespinosa, Joaquim Santasusagna, Josep Maria Prous i Vila, Josep Vidal Llecha,...; a la família Musté Recasens que va cedir al Centre el refugi de Mont-ral.

A tots aquells artistes i familiars d’artistes que han contribuït amb la donació d’obres seves a enriquir el fons d’art del Centre: Roig i Soler, Baldomer Galofre, Joaquim Mir, Pau Gargallo, Joan Miró, Josep Maria Subirachs, Joan Rebull, Joan Brossa, Ramon Ferran, Salvador Juanpere  i una llarga llista d’artistes dels segles XIX, XX i contemporanis; als escriptors i investigadors que han cedit els seus treballs per a la col·lecció de les Edicions del Centre; als directors i col·laboradors de les vuit èpoques de la Revista del Centre i als que ara inicien el nou projecte, en format digital, de la novena etapa i a totes les persones que pensen que només fomentant la cultura i la formació podem millorar individualment i col·lectiva, guanyant identitat com a poble.

En resum, el Premi Nacional de Cultura 2013 es va dedicar a tothom que fa possible el dia a dia d’aquesta Universitat Popular que és, pel nostre país, el Centre de Lectura.

Xavier Filella és president del Centre de Lectura.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Ramon Salvat - Reus  03 de Desembre de 2013

I molt especialment

Com diu el President "als socis actuals," a aquells que cada trimestre, en temps molt difícils i propensos a reduir despesa, paguen el seus rebut, en molts casos sense altra satisfacció ni obtenir-ne cap mes profit o servei que l’orgull cívic d’ esser socis del Centre de Lectura de Reus i això és, molt però molt d'agrair, doncs sense ells, tots el altres agraïments següents no hagessin estat possibles.