Dijous, 28 de Març de 2024

L'empresa que produïa el Plim canvia el nom de la mítica beguda

El propietari de la marca nega que aquesta despareixi i diu que està buscant un nou fabricant

08 de Gener de 2014, per Enrique Canovaca
  • Ampolla de la beguda 'alternativa' i l'original de la marca Plim

    Vicenç Torrent

Una imatge publicada aquest dimecres a través de Twitter ha fet trontollar la ciutat. Suposadament, la tradicional marca de Plim havia estat substituïda per una altra, sota l'etiqueta Fantasia de Frutas. Reus perdia una de les seves senyes d'identitat i, fins i tot, s'iniciava una campanya en defensa del Plim, amb l'etiqueta . No obstant, la història que s'hi amaga darrere va més enllà.

Segons ha pogut confirmar Reusdigital, el propietari de la marca Plim, Matías Olesti, ha trencat relacions amb Sanmy, que s'encarregava de la producció del brevatge, per impagaments del cànon comercial, i la resposta de l'empresa barcelonina ha estat la distribució d'una beguda amb les mateixes propietats però de nom diferent. En aquests moments, la distribució de la beguda sota el nom de Plim ha quedat en suspens, a l'espera que Olesti pugui trobar algun altre productor.

La nova ampolla produïda per Sanmy, amb el mateix format, porta l'etiqueta de Fantasia de Fruites, davant, i Fantasia de Fruta, al darrere. A més, a sota, s'hi pot llegir "original de Reus", en un intent de no perdre l'arrel ganxeta. Pràcticament, la nova beguda té les mateixes propietats que el Plim i el gust és exactament igual. Reusdigital s'ha posat en contacte amb l'empresa, però aquesta ha declinat fer cap declaració al respecte.

En declaracions a Reusdigital, Matías Olesti, ha assegurat que des de fa unes setmanes, Sanmy ja no pot produir la beguda amb el nom de Plim, "ja que des de fa un any i mig no paguen el cànon comercial i vaig decidir trencar relacions després de no obtenir resposta a diverses cartes i burofaxs".

Olesti ha volgut subratllar que en cap cas la marca "desapareixerà", malgrat que a hores d'ara no hi ha un productor d'aquesta. Per tant, la distribució del Plim s'aturarà, inevitablement, i de forma provisional. Olesti està en negociacions amb diverses empreses, tot i que amb cap d'elles ha fructificat un acord.

Una beguda totalment de Reus

El reusenc Joan Gili i Boloix va fundar el 1858 l'empresa S.A. Gili, dedicada a la fabricació de refrescos. Al cap de setanta anys, en mans de la pròpia família, el negoci va començar a elaborar un dels productes més coneguts a la ciutat: el Plim. Està elaborat amb aigua, glucosa, caramel, essència de fruites, cítrics i àcid carbònic, i es va presentar com una'fantasia de fruites'.

La beguda ha donat lloc a una de les frases més autèntiques de la societat reusenca: 'A mi, Plim'. Segons s'explica, quan els químics i directius de l'empresa es van reunir per triar el nom i quan a un dels responsables se li va preguntar per la seva elecció va respondre amb 'A mi, Plim'. La beguda també s'utilitza per fer, des de fa cinc anys, el tradicional Masclet, mesclada amb vermut de Reus.

El novembre de l'any 2000, l'empresa S.A. Gili va traspassar tota la seva distribució de productes al grup SEHRS, malgrat que la propietat de la marca Plim va continuar en mans reusenques. Matías Olesti va arribar a un acord de fabricació amb Sanmy, que ara s'ha trencat.

L'Ajuntament de Reus parla amb el propietari de la marca

Arran de la publicació de la notícia per part de Reusdigital, el regidor de l'Ajuntament de Reus, Marc Arza, s'ha posat en contacte amb Matías Olesti, per tal de conèixer de primera mà quina és la situació del conflicte amb Sanmy i quines són les possibles solucions per no perdre la marca.

Els Amics del Vermut donen suport al propietari de la marca

Arran del litigi mantingut pel propietari de la marca Plim i l'empresa Sanmy, els Amics del Vermut i Comarca han emès una nota de premsa en què defensen la necessitat de preservar totes les begudes de la terra "i més, si cap, les que mariden bé amb el vermut". "Perdre Plim, per Reus, significaria una nova derrota que no tenim clar que el nostre poble pugui gestionar", asseguren al comunicat.

Des de l'entitat animen Matías Olesti a "lluitar contra les empreses que de manera ferotge volen lapidar el patrimoni d'una ciutat com Reus".

 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (3)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Pep Mari  09 de Gener de 2014

Que no heu canviat el titular?

Aquest diari desinfroma una mica, no...? ahir la notícia era completament diferent...

Antonia Maria Cunillera Salas  09 de Gener de 2014

Antonia Maria

Es veritat tot el que diu el Sergi, el que hem de fer es recuperar les coses típiques de casa nostra i no deixar-les perdre, els meus fills encara en beuen força. Visca Reus,els nostres vermouts, el Plim, el menjablanc i totes les nostres tradicions ¡¡¡¡

Sergi  08 de Gener de 2014

Senya d'identitat

Cal fer el que sigui per no perdre el nostre mític Plim, el mateix que ens donava l'àvia quan érem petits! Que no falti mai el Plim!!!!!
I posats a fer, potser podríem recuperar el Suau (originalment "Suabo", amb la imatge d'un soldat "suabo".
I aquells sobrets per fer aigua de litines??? Això només ho recordem els que comencem a tenir una edat....
Visca el Plim i Visca Reus! AXIS MUNDI!!!!!