Dimarts, 23 d'Abril de 2024

Una mica de llum a la història de l'electricitat a Reus (XI)

07 de Maig de 2013, per Josep Risueño
  •  

Amb data 26 de juny del 1906, a la documentació recuperada del primer pis de l'Electra, carrer Sant Celestí, trobem el document on Gas Reusense i Electra Reusense es fusionen. L'acte es fa a la Cambra de Comerç. Juan Tarrats, Josep Ferré i Pere Freixa, consellers de la Societat del Gas Reusense, i Francesc de Paula Pla Xavier Garcia i Nicolas Palacios, de l'Electra reusense, han convingut el següent:  

"Considerando conveniente la reunión de las dos sociedades en una sola, reunida con todo el activo y pasivo, así como todos los derechos y obligaciones, los beneficios de la Sociedad reunida se distribuyen de la forma siguiente: La cantidad necesaria para atender al interés de 5% y amortización en 30 años de las 300.000 pesetas de obligaciones que se han de crear, el 15% de los beneficios que se obtengan para fondo de reserva obligatorio, 87.500 pesetas para dar un interés del 7% a las acciones de la sociedad Gas reusense que se consideran como privilegiadas. La Sociedad Electra Reusense procederá a la emisión de 800.000 pesetas de obligaciones hipotecarias emitidas a la par amortizables en 30 años con el interés mencionado del 5% pagadero por semestres, vencidos al 31 diciembre y 30 de junio de cada año". (Esboç de contracte trobat entre els documents de l'Electra Reusense.) 

Descripció d'un altre document amb el títol de contracte:

"Conveniendo a sus intereses sociales el unificar en una sola fábrica la producción y venta del fluido eléctrico para aminorar su coste las Sociedades anónimas tituladas Electra Reusense y Gas Reusense, propietaria cada una de ellas de una central eléctrica, convienen y pactan lo siguiente:

1º - Con el objeto de evitar los grandes pagos a Hacienda para disolverse la Electra Reusense y formar otra nueva Sociedad a los fines perseguidos en este contrato, acuerdan ambas partes contratantes continue su vida legal la expresada Sociedad Electra Reusense.

2º - Dicha Sociedad Electra aumentará su capital social en 475.000 pesetas, creando al objeto 950 nuevos títulos al portador de igual valor nominal de 500 pesetas cada una, deberes y derechos que tienen los 1.200 títulos que ha emitido hasta la fecha la expresada Sociedad.

3º - Las 950 acciones nuevas a que se refiere el artículo anterior, o sea, las 475.000 pesetas nominales, se entregaran a la Sociedad Gas Reusense mediante las cuales esta Sociedad aportará a la Electra toda la maquinária eléctrica y de vapor que tiene instalada en los locales de su fábrica de gas situados en el perímetro que abarca ésta. Además comprende la reférica aportación, las redes de alimentación y distribución eléctrica de la Ciudad de Reus con sus transformadores, instalaciones en casa de los abonados, contadores, arcos y aparatos de alumbrado eléctrico público, particular y cuanto material de dicha clase posea de su propiedad la mencionada Sociedad Gas Reusense. En resumen, la aportación comprende cuantas máquina, materiales y acopios pertenecen al ramo de electricidad.

4º - Las máquinas de vapor, calderas, generadores eléctricos y demás maquinaria y efectos comprendidos en esta aportación podrá retirarlos la Electra Reusense de los locales en que estan en la actualidad pertenecientes al Gas Reusense cuando aquella lo crea conveniente a sus intereses, sin que la Sociedad Gas Reusense pueda exigirle arriendo ni otros arbitrios por la ocupación del local o locales en que estan instalados y ocupan las referidas máquinas.

5º - Igualmente, la Sociedad Electra Reusense procederá á la emisión de 800.000 pesetas de obligaciones emitidas a la par amortizables en 30 años y con el interés anual del 5% pagaderos por semestres vencidos el 3 de diciembre y 30 de Junio de cada año.

6ª - De dicha emisión de obligaciones, se entregaran a la Sociedad Gas Reusense 250.000 pesetas nominales en pago de su aportación, además de las 475.000 pesetas en acciones de las que tratan los artículos 2º y 3º de este contrato y el resto de las obligaciones se invertiran en pagar la deuda flotante de la Electra Reusense. Ésta es originada por la mayor amplitud de lo calculado dado al negocio en sus principios y en hacer una nueva ampliación poniendo máquinas, calderas y generadores eléctricos nuevos y utilizando algunas de las apuestas por el gas para poner la fábrica y redes en condiciones de servir los nuevos consumidores que aporta la Sociedad Gas por este contrato.

7º - La Sociedad Gas Reusense se obliga por 5 años a conservar en su cartera sin enajenar las 250.000 pesetas de obligaciones de que trata el artículo anterior a no ser que antes de este plazo la Sociedad Electra Reusense haya vendido el resto de las obligaciones que componen la emisión y no tenga ninguna por colocar.

8º - Igualmente, se conviene que mientras la Sociedad Gas Reusense posea en cartera las 950 acciones de la Electra tengan representación en el Consejo de este por individuos que designará la Junta del Gas.

9º - Cuando el Gas venda o ceda acciones de la Electra avisaran a ésta los números de las mismas a los efectos de que tratan los articulos 8º  11º y 12º. 

10º  - No obstante, lo consignado en el artículo 8º y aunque por las novecientas cincuenta acciones que poseerá el Gas no le corresponderia nombrarlas.

11º - Las acciones de la Electra que posee la Sociedad Gas estarán representadas en las Juntas así ordinarias como extraordinarias solo y exclusivamente por sus consejos y a prorrateo. Es decir, que los votos que puedan emitir se repartiran entre los Consejeros presentes nombrados por el Gas y con absoluta independencia unos con otros. Si hubiera fracción de votos, los complementarios los llevará el consejero nombrado por el Gas de mas edad.

12 º - Las acciones de la Electra que posee el Gas estaran como se habían consignado en el artículo anterior, representadas en todos los Consejos y Juntas generales así ordinarias como extraordinarias. Pueden tomar parte en todos los acuerdos y votaciones, a excepción de aquellas que se celebren para nombrar los 6 o más consejeros que han de elegir por votación o acuerdo de los demás accionistas de la Electra.

13º -  Todas las dudas o diferencias que pudieran surgir de la interpretación de este contrato será sometido al fallo de un tribunal de amigables componedores que lo seran el presidente de la Cámara de Comercio, el director de la sucursal del Banco de España, y el del Banco local, todos ellos de la ciudad de Reus. Se comprometen ambas partes contratantes a aceptar el laudo que dictasen por mayoria, sin ulterior  reclamación y haciendo renuncia por el documento a todo procedimiento disconforme. Incluso acudir o apelar a los tribunales de Justícia a cuya intervención renuncian las dos sociedades de una manera absoluta puesto que este contrato se hace de la mejor buena fe y harmonia en beneficio de los intereses que aquellas representan.     Reus, 26 de junio 1906"

Queda clar que les parts Electra Reusense i Gas Reusense, no són obligades a entrar en litigi davant els tribunals de Justícia, i que les societats es poden desvincular en un futur, sobretot a partir i posteriorment als cinc anys de formatilizar el contracte. 

Com veurem més endavant, he de dir que no queda gens clar que els acords en el redactat de les dues empreses locals es portessin a terme.     

L'acord entre Gas Reusense i Electra Reusense contemplava que per tal de fer compensació al dret preferent que es concedeix a les accions del Gas Reusense i a l'aportació que aporta Electra Reusense. Es resol fer un conveni amb el Sindicat de los 'Saltos del Segre' que, com hem dit, no es portaria mai a terme per tal de tenir energia en condicions avantatjoses. Són uns acords que haguessin pogut propiciar que les dues empresses locals anessin juntes en la realització futura de la baixada de xarxes de Seròs a Reus fins Sans i que la Banca a Catalunya n'era cautelosament reservada a proporcionar ajuda econòmica al projecte de traçat.  

Aquests document trobats al primer pis de l'Electra era una redacció de projecte on l'Electra reusense proposava una unificació de les dues seccions d'electricitat, les del Gas i les de de l'Electra, per tal d'evitar impostos i fer menys costós el mantenimient competencial de tenir dues empreses anònimes en una mateixa ciutat. Florentí Moyano Jimenez del Gas, autor de tota una notable tesi doctoral sobre el gas a Reus, vam coincidir el mes de desembre abans de la presentació d'aquest treball, data 17 de gener del 2011, en que el document i les seves condicions no es van arribar a portar mai a terme, més endavant es veurà.     

Segueixen les queixes. Amb data desembre del 1906, es denuncia per part del vigilant del barri que durant quatre nits consecutives s'han quedat sense llum a la Plaça de Prim a la nit l'11, 12, 13 i 14 de desembre. Signat Eduardo Navas Alcalde.  

Les referències escrites com a llibre també es troben a la Biblioteca del Centre de Lectura. La publicació 'Orbi Ciencia Popular' que, editada el 1906 a Barcelona, ens fa saber l'abast de l'electricitat en diverses de parts del món, com a les cascades del Niagra, on existien les més modernes instal·lacions elèctriques del món. Una d'aquestes té un potencial de 60.000 volts de la mateixa fàbrica fins la població de Syracuse a 220 quilòmetres de distància.

A les publicacions de l'època, trobem la 'làmpada de vapor de mercuri', sistema Bastian patentat el 1903 amb la tulipa vidre de 'jena' i la Casa Pirelli de Milà, la qual fabrica l'envoltura per a cables elèctrics amb materials científicament provats amb la seva resistència i el comptador elèctric amb la seva clau amb un poder d'autonomia de 255 hores, amb les clàssiques tres esferes.      

Als Anals de Reus, 1906. L'Electra Reusense comptava amb 4 màquines que desonvolupaven 600 cavalls per accionar 8 dinamos que mantenien 38 arcs voltaics de servei públic. Els abonats pagaven 7 cèntims per 100 wats l'hora. Aquell any, l'Electra Reusense tenia un saldo a favor de 11.498,23 pessetes.

Amb data 6 de juliol de 1906, l'Electra col·loca una conducció de cable per un comptador que alimenta un motor d'aigua a la Partida Estellers, camí Almoster, amb un preu de 3.000 pessetes. El comptador d'aigua és de la marca Siemens Schuckerts.  

La curiositat del temps ens fa saber que els regidors que llavors no asistien a les sessions pagaven multa per això.

Actes del 19 d'octubre de 1906. Josep Maria Pagès Moreu, enginyer de l'Ajuntament, és nomenat professor d'institut a les assignatures d'electrotècnica, tècnica industrial i pràctiques de taller, amb un sou de 1.500 pessetes anuals. Es tracta d'una escola elemental d'indústria. Pagès, pel fet de tenir dos sous, es suprimeix la plaça d'enginyer municipal, i manté només el cobrament de les dietes en cada inspecció. L'Ajuntament, a les actes del 30 de gener del 1907, fa esment de l'agraïment als senyors Herrero i Mayner per l'ajuda aconseguida per a l'Escola d'Arts i Indústries de la ciutat, que va rebre 15.000 pesetes del Ministeri d'Instrucció Pública per R.O.

A les actes municipals del maig del 1907, es poden comprovar els estris de què disposava l'Institut per l'estudi de l'electricitat i del gas, tant de gas com d'electricitat. Eren temes d'estudi. A l'escola hi havia una instal·lació de gas amb dos aparells d'incandescència en forma de lira, un petit campanari elèctric, un fascímil de màquina de Wat, de 'hoja de lata', una 'marmita de Papin' (aparell de Gay-Lussac per a l'estudi de la mescla de vapors i gasos), un model de locomotora de vapor, un banquet elèctric de màquina de Cané i un altre de dinamo elèctrica, rotllos de fil de coure folrats, una làmpada elèctrica, una pila de Volta, cinc botons de timbres elèctrics, un voltímetre, entre d'altres. Tots són evidència de l'estudi sobre l'electricitat que van tenir els alumnes i l'extensa biblioteca de que es gaudia. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

E.B.N.  08 de Maig de 2013

Sobre la historia de la electricitat a Reus.

Sort que s'ha trobat aquesta documentació que permet fer un seguiment de la evolució de la electricitat a Reus, es molt interesant i caldría que es pogués recopilar en un llibre al abast de tothom.