Dijous, 25 d'Abril de 2024

Xavier Grau, un bon rector

04 de Juny de 2014, per Xavier Filella

La bona feina que Francesc Xavier Grau Vidal ha realitzat com a rector de la URV, queda evidenciada per les dades assolides per la nostra universitat.

La URV disposa de dotze centres propis: les facultats de Química, de Lletres. de Medicina i Ciències de la Salut, de Ciències de l’Educació i Psicologia, de Ciències Jurídiques, d'Economia i Empresa, d’Enologia, d'Infermeria, de Turisme i Geografia; les escoles tècniques superiors d'Arquitectura, d’Enginyeria i d’Enginyeria Química  i dos centres adscrits: el Centre d’Estudis Superiors de l’Aviació (CESDA, Reus) i l'Escola Universitària de la Salut i l'Esport (EUSES), a Tortosa, des dels quals s’imparteixen prop de cinquanta ensenyaments de primer i segon cicle. A més, també s’ofereixen postgraus, doctorats i màsters.

El desplegament territorial de la URV ha estat exemplar aconseguint crear una xarxa que apropa la universitat a diverses poblacions del Camp de Tarragona i que arriba fins a les Terres de l’Ebre.

La docència de la URV ha ofert el darrer curs 3040 places de Grau de 39 ensenyaments, 47 Màsters universitaris de postgrau i 27 doctorats i ha incorporat 3.149 nous estudiants.  D’un total de 11.689 estudiants, 739 s’han matriculat en Ciències, 2.570 en Ciències de la Salut, 5.571 en Ciències Socials i Jurídiques, 2003 en Enginyeria i Arquitectura, 806 en Arts i Humanitats. La taxa de rendiment universitari (la proporció entre els crèdits aprovats i els crèdits matriculats, de la URV és força destacada arribant al 83,3% , amb uns totals de persones titulades de 2.215 en graus, 647 màsters i 165 tesis llegides.

Capítol especial mereix la recerca i la investigació. Des del rectorat s’ha propiciat una línia molt rigorosa per tal d’afavorir aquests camps. Per aconseguir un alt nivell de qualitat en aquest terreny s’han potenciat els instituts de recerca i els centres d’innovació, claus per a la transferència de tecnologia.

En relació a la producció i productivitat científica s’han publicat 996 articles a publicacions Web of Science, un 7,1 % dels articles publicats per les universitat catalanes. La URV se situa en 22a posició en el rànquing d’universitats espanyoles pel que fa al nombre de publicacions i és la cinquena universitat catalana en quantitat de documents indexats. Quan es calculen les publicacions per PDI permanent de les universitats públiques espanyoles, la URV  passa a ocupar la tercera posició del rànquing. En el rànquing segons citacions per article, de les 80 universitats de l’Estat analitzades a l’Essential Science Indicators (ESI) n’apareixen 47 que destaquen per ser les més actives científicament i la URV, amb 11,33 citacions per article, té la 10a posició de l’Estat i la 4a de Catalunya.

També ha estat un model d’èxit, estratègic per la URV, el Campus Extens Antena del Coneixement. Amb una missió territorial s’ha desplegat amb la complicitat de administracions i institucions per tot el territori, desenvolupant la vessant sociocultural i incorporant la universitat a noves capes de població.

Francesc Xavier Grau va nèixer a Lleida l’any 1958, estudiant de Reus, es va doctorar en Ciències Químiques. Va ser nomenat rector l’any 2006. Abans havia estat, entre altres càrrecs acadèmics. vicerector d'Ordenació Acadèmica i de Recerca, d'Ordenació Acadèmica i Professorat, i d'Infrastructures i Noves Tecnologies, així com director del Departament d'Enginyeria Mecànic. És autor o coautor de més de 80 publicacions en llibres i revistes científiques, i ha estat l’investigador principal de 18 projectes i ajuts a la recerca finançats en convocatòria pública. Com a professor, ha impartit cursos relacionats sobretot amb fenòmens de transport, mecànica de fluids, dispersió de contaminants, modelització i simulació de processos industrials.

No deu haver estat fàcil en moments de crisi econòmica com els actuals continuar amb el desplegament i consolidació de la URV. Això encara dóna més valor a la feina feta per Xavier Grau. Els vuit anys de rectorat –és la limitació de mandats que s’autoimposa la universitat i que potser s’hauria d’estendre a altres camps públics-  són suficients per tal d’evidenciar una encertada línia de treball i deixar empremta.

Xavier Filella és president del Centre de Lectura.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Tomàs Barberà Monné  06 de Juny de 2014

Gràcies

Gràcies, Xavier Filella per explicar tan bé la extraordinària feina feta pel rector Francesc Xavier Grau. Ha estat un gran gestor, del que destacaría la seva discreció, la capacitat de treball, i l'obsessió pel diàleg i el consens. És realment, un homenot del sud mereixedor d'un ampli reconeixement.